DOLAR 32,3689
EURO 35,1615
ALTIN 2324,494
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Amerika borsaları ve önemli endeksleri hangileridir?

Amerikan borsaları ve endeksleri, artık birçok yatırımcının çok kolay erişebildiği piyasalar haline geldi, diğer taraftan Amerikan borsaları ve endekslerinin ürettiği veriler diğer ülke ekonomileri ve piyasaları için referans niteliğindedir. Peki, Amerika borsaları ve önemli endeksleri hangileridir ve nasıl yatırım yapılır? İşte cevapları…

Piyasaların yönünde Amerika borsalarının ve endekslerinin etkisi çok yüksektir. Piyasalar ve BİST’in yönüyle ilgili fikir sahibi olmak için Amerikan borsaları endeksleri nelerdir? İşte Amerikan borsa endeksleri ve kodları…

NEW YORK BORSASI (NYSE) VE ÖNEMLİ ENDEKSLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

 

New York Borsası (NYSE), Amerika’nın en büyük borsasında işlem gören en popüler Amerikan hisselerinden oluşan endeks 1966 yılından itibaren hesaplanmaktadır. Endeks, sanayi, ulaştırma, finans, elektrik-gaz-su hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulunan dünyanın en güçlü şirketlerinden oluşmakta ve beş ayrı kategoride piyasa endeksi hesaplanmaktadır.

 AVRUPA BORSALARI VE ENDEKSLERİ NELERDİR? TIKLAYINIZ!

Dow Jones (DJ30)

Dow Jones (DJ30) endeksi 1884 yılından itibaren Dow Jones Company’nin aktivitesi yüksek 12 hisse senedinin ortalama kapanış fiyatı ile hesaplanmaya başlanmış daha sonra, endeksi oluşturan hisse senedi adedi 1916′da 20′ye, 1928′de ise 30′a yükseltilmiştir. 1928′den günümüze kadar da sayı değişmemekle beraber hisse senetlerinde değişiklikler olmuştur. DJ30, fiyat ağırlıklı endekslerin en bilinenidir.

STANDARD AND POOR’S ENDEKSİ (S&P500)

Amerika borsaları ve endeksleri konusu içinde inceleyeceğimiz diğer bir endeks ise Standard & Poor’s kısaca (S&P500) olarak adlandırılmaktadır. S&P500, 1935-1937′yi baz dönem alarak değişik sektörlerdeki hisse senetlerinden oluşan ayrı endeksler hesaplayarak işe başlamıştır.

Amerika borsaları ve önemli endeksleri hangileridir?

BORSA NEDİR VE BORSALARDA NASIL İŞLEM YAPILIR? TIKLAYINIZ!

NASDAQ (NASDAQ100) ENDEKSİ

Amerikan borsaları içinde işlem gören bir diğer endek sise Nasdaq 100 endeksi, Amerikan tezgah üstü piyasada işlem gören tüm hisse senetlerinin işlem gördüğü Nasdaq Borsasında işlem gören hisselerden oluşan, endekstir. 1971 tarihinden itibaren hesaplamaya başlanmıştır, 1996 yılsonu itibarıyla bu sisteme bağlı ve dolayısıyla endeks kapsamında bulunan hisse senedi adedi 5.575′dir. NASDAQ 100 Endeksi Amerika merkezli olup 100 yabancı büyük şirketi kapsamaktadır. NASDAQ Endeksi telekomünikasyon, bilgisayar ürünleri, biyoteknoloji, perakende ve toptan ticaret gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin performanslarını yansıtmakta olup, finans ve yatırım alanlarındaki şirketleri kapsamamaktadır. Bu sebeple sadece Amerika’nın değil dünyanın teknoloji endeksi olarak tanımlanır.

Amerika borsaları ve önemli endeksleri hangileridir?

New York Borsası’nın Diğer Bazı Önemli Endeksleri ise;

NYSE U.S 100 Endeksi: New York Borsasında işlem gören en büyük 100 şirketin hisselerinden oluşmaktadır. Bu şirketlerin toplam piyasa değerleri, New York Borsası’nda işlem gören tüm şirketlerin % 40’ını oluşturmaktadır.

NYSE TMT Endeksi: Teknoloji, medya ve işletişim sektörünün en büyük 100 şirketinin hisselerinden oluşmaktadır.

NYSE International Endeksi: Borsada işlem gören toplam piyasa değeri en yüksek ve Amerikan olmayan 100 şirketten oluşmaktadır. Amacı uluslararası piyasaları takip etmektir. Mali Kural nedir

NYSE Composite Endeksi: 1966 yılında New York Borsası’ndaki tüm hisselerin performansının ölçülmesi amacıyla kurulmuştur.

NYSE World Leaders Endeksi: NYSE US100 ve NYSE Uluslararası 100 endeksinin kombinasyonudur. En büyük 200 şirketin performansını göstermektedir.

NYSE Sektör Endeksleri: 3 sektöre ait endeks vardır ve bunlar Composite endeksin alt yapısını oluşturmaktadır. Bu sektör endeksleri Dow Jones Global Sınıflandırma sistemine göre sınıflandırılmıştır. Likidite nedir?

Yurt dışında ki borsalarda ki hisse senedine nasıl yatırım yapabiliriz?

Global dünya borsaları artık teknoloji sayesinde herkese açık olarak yatırım olanağı sunuyor. Ülkemizden yurt dışında ki borsalarda ki hisse senedine nasıl yatırım yapabilirim? Bu soru artık sorun olmaktan çıktı. Çünkü bundan 7-8 yıl önce yatırım yapma şartları internet ve teknoloji gelişimi ile o ülkeye gitmeden bulunduğunuz noktadan yatırım yapılabilir noktasına geldi. Artık yatırımcı tercihine göre yurt dışı piyasalarda hisse senedi ya da diğer finans piyasası araçlarına yatırım yapabiliyor.

Borsa da yabancı hisse Senetlerine yatırım nasıl yapılır?

Yurt dışı borsa da hisse senedi yatırımı yapmak için öncelikle aracı kurum yatırım hesabı açmalısınız. Yurt dışı işlem birimi Dolar olduğu için hesabınıza para gönderebilmek için Türkiye’de vadesiz dolar hesabı açmanız gerekir. Daha sonra açmış olduğunuz hesaba para yatırarak işlem yapmak için analiz ve tercihe göre seçilen yabancı borsalarda hisse senedi alım-satım işlemi yaparak borsa da kazanmak hedefinize ulaşabilirsiniz.

Aracı kurumun ya da bankanın sunmuş olduğu olanaklar ile yatırım yapılmak istenen hisse senedi seçilerek işlem gerçekleştirilir. BİST bünyesinde nasıl işlem yapıyorsak yurt dışı piyasa hisse senetlerinde de aynı yöntem mevcuttur. Yurt dışı borsa ayrılan noktaları, borsa açılış saatleri ve para birimlerinde farklılıktır.

Dünyanın en büyük borsalarında, hisse senedi piyasasında yatırım yapabilirsiniz. Günümüz de artık mekan ve zaman kavramı geride kaldı. Borsa yatırımcısı, evinden, ya da her hangi bilgisayar ile kolayca işlem yapabilir.

Amerika borsaları ve önemli endeksleri hangileridir?

Yabancı borsalarda yatırım yapma imkanı sunan banka ve aracı kurumlar bizlere Dow Jones, S&P 500, Nasdaq gibi borsalarda, borsa endeks ve hisselerine(Facebook, Ali baba, Google) yatırım yapma fırsatı sunuyor. Yabancı borsa mantığı işleyiş olarak aynı yaptığınız hisse senedi alım-satım işlemlerinden komisyon vererek işlem gerçekleşiyor.

Yabancı borsalarda sadece hisse senedi işlemi değil, forex, ikili opsiyon gibi bir çok yatırım çeşitliliği mevcuttur. Yatırımcı tercih ettiği alanda risk getiri faktörüne göre işlem yaparak borsada kazanma isteğine kavuşabilir. Yabancı Borsa ve finans piyasaları sadece tek bir ülke olarak değil ,tüm dünya global olarak yatırım fırsat vermesi nedeni ile çok tercih edilmektedir.

Amerika borsaları ve önemli endeksleri hangileridir?

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
10 + 30 =