DOLAR 32,3399
EURO 35,0913
ALTIN 2239,657
BIST 8793,4
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş gücü hangi sektörlere yöneliyor?

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; bir önceki aya göre, temmuz 2021 ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı 1.4 puan artarak yüzde 12 seviyesinde gerçekleşirken, mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı ise 0,2 puan, 125,000 kişi artarak yüzde 45.1 seviyesine gelmiştir. Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücüne katılım oranı ise 0,9 puanlık artışla yüzde 51.2 olarak gerçekleşmiştir.

Görüleceği üzere hem istihdam oranında hem de işsizlikte artış var. Bu durum size çelişkili gelebilir. Yani hem işsizlik hem de istihdam aynı anda nasıl artabilir diye sorabilirsiniz.

O yüzden olayı biraz rakamlarla anlatmak istedik. 2021 yılı temmuz ayında, bir önceki aya göre 631,000 kişi işgücüne katılmıştır. Bu kişilerin 125,000 adedine iş bulunurken, 506,000 kişi ise işsiz olarak kalmıştır. Dolayısıyla hem istihdam hem de işsizlik artmıştır.

Çalışan kesimde bir azalma olmamakla beraber artan nüfusa arttığı kadar iş bulunamaması işsizlik oranını yukarı çekmiştir.

Burada dışarıdan iş gücü girişinin etkisi unutulmamalıdır.

Şimdi dikkatinizi 15-24 arası gençlerimizin durumuna çekmek istiyoruz.

Çünkü iş bulamayan her genç uygun olmayan yollara başvurma potansiyeline sahip olabilir. Terörizmle mücadele eden ülkemizde genç kesim işsizlik verileri son derece önemlidir.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre temmuz 2021 ayında 15-24 yaş arası kesimin istihdam oranı yüzde 31.3, işsizlik oranı ise yüzde 23.1 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı ayına göre istihdam oranlarında bir azalma yoktur. Genç kadınlarda işsizlik oranı yüzde 29.9 erkeklerde ise yüzde 19.5’tur. Yani her 3 genç kadından biri işsizken, her 5 genç erkekten birisi işsiz durumundadır.

Gençlerin işsiz olması, tüketici güveninin de olumsuz olmasında büyük rol oynamaktadır. İç piyasanın durgunluğu da bununla ilişkilidir.

İstihdamdaki aylık değişime sektörel bazda baktığımızda şu verileri görmekteyiz; Temmuz ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 17 bin kişi, hizmet sektöründe 454 bin kişi artmış, sanayi sektöründe 287 bin, inşaat sektöründe ise 60 bin kişi azalmıştır.

Hizmet sektörü istihdam edilenlerin yüzde 56.2 sini alarak istihdamda ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Mevcut tablo bize, pandemi nedeniyle işsiz kalan hizmet sektörü çalışanlarının, geçici olarak gittiği sanayi ve inşaat sektöründen tekrar asıl işlerine dönmeye başladıklarını göstermektedir. Pandemi koşullarının gevşetilmesi ve turizm sezonu nedeniyle iyi bir sezon geçiren oteller tekrar personellerini geri almaya başlamış görünmektedir. Pandemide yeni bir dalga sürprizi olmadığı taktirde taşların biraz daha yerine oturacağını göreceğiz. Kaynak : İTO Haber

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.