DOLAR 32,33
EURO 35,1727
ALTIN 2242,36
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Korona virüs sonrası gayrimenkul fiyatları ne olacak?

27.05.2020
A+
A-

Korona Virüs sonrası birçok sektörde değişimler yaşanmaya başladı. Bu değişimler yatırımcılar için yeni fırsatlar doğuruyor.

Salgının yarattığı doğrudan etkileme sonrası turizm, konut, tekstil ,gıda gibi sektörlerler de dünyadaki belirsizlik ve koşulların değişimi farklılaşmayı zorunlu hale getirdi.

Korona’nın etkileri azalmaya başladıkça hızla yükselişe geçecek olan hayvancılık, tarım, ve sağlık sektörünün kiralık depolara ve endüstriyel yapılara oluşacak ihtiyacı nedeni ile bu gayrimenkul türlerinde, kira getirili mülklerin el değiştireceği gözüküyor. Kiracılı depolar ve endüstriyel yapıların bu süreçte en az etkilenecekler arasında olacağını düşünüyorum. Yine de devam eden inşaatlar ve yapılması planlanan yatırımların çalışmaları sürüyor.
Perakendecilik sektöründe e-ticaretteki hızla büyüyen artış işe alımları da arttırmış. Bu şirketlerin mevcut yapılarına ilave olarak orta vadeli kiralamalar yaoarak alanlarını büyüteceği kanısındayım. Bunun yanında gıda sektörünün ihraç edemediği ürünleri yurt içi pazara dağıtacağından soğuk hava depolarına da ihtiyaç duyacağız. Yatırımcıların dikkatine.

Hayvancılık ve tarımın ne kadar önemli olduğunu bu dönemde anladık. İhracat ve ithalatın azalması ile en temel ihtiyaç maddesi olan gıda ürünlerine erişimin önemi anlaşıldı. Bazı yatırımcıların tarım faaliyetlerine başlamak için özellikle Trakya dan 100 lerce dönüm arazi aldığını biliyorum. Tarım faaliyetleri de toprağı değerli kılıyor.

Sağlık sektörünün yoğunluğu, hijyene verilen önemin artması, maliyetlerin de artış göstermesi ile sağlık konseptli gayrimenkullerin karlılığı şu anda olumsuz etkilenmiş olsa da kira getirili mülkler konusunda cazibesini korumaya devam ediyor.

Ofis pazarı ne olacak ?

Gelir kayıplarından en fazla etkilenen gayrimenkul türü ofisler oldu. Evde kal, evde hayat var sloganlarıyla boşalan ofislerde kira ödemelerinde ki aksamalar nedeni ile gayrimenkul sahipleri çözüm arıyor.

Ofislerde ki doluluk oranlarını koruyabilmek ve yeni alanların kiralanabilmesi için Shell&Core dan, dekorasyonu yapılmış ofis ortamlarına, kirasız dönemlerin yanında, kira indirimleri gibi seçenekleri konuşmaya başladık. Buna ilave olarak kiracı tarafından gayrimenkul sahiplerine kısa vadeli kira sözleşmeleri de öneriliyor.

Haziran ayından itibaren sene sonuna kadar m2 kira fiyatlarının kademeli olarak düşeceğini, 2021 yılında da ciddi düşüş bekliyorum. Ayrıca evden çalışmanın artış göstermesi sebebiyle büyük ofis alanı kullanan şirketlerin daha küçük m2 li ofis alanlarına taşınacağı fikrindeyim.

Bu yıl , Turizm gelirinde azalma olması ile birlikte sezonu açmaktan vazgeçen otellerin satışa çıkması ile yatırımcıların yeni alımlar yapacağını bekliyorum. 2021 – 2022 yılı Turizm sektörünün karlı olacağı yıl olur.


YORUMLAR

Solve : *
21 − 9 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.