DOLAR 32,3286
EURO 35,0622
ALTIN 2297,259
BIST 9015,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İş yerindeki duygu durum bozuklukları ve önlemleri

Hüzün, tükenmişlik, iş yerindeki sorumlulukları sürdürememe, başladığı işi bitirememe, işinde ilgi veya zevk kaybı yaşama – bunlar hepimize tanıdık gelen duygu ve durumlardır. Fakat, eğer devam ederse ve hayatımızı büyük oranda etkilerse, bu depresyona yol açabilir. Depresyon olağan bir üzüntü ya da yas tutmadan öte, duygusal açıdan çökkün bir durumun varlığını gösteren ruhsal iyilik halinin sürekli olarak bozulmuş olmasıdır. Sıradan bir üzüntü ya da karamsarlıktan farklı olarak depresyon, kişinin günlük işlevselliğini de büyük ölçüde bozar.

Depresyon günlük işlevsellikte, kişinin uykusunu ve yemek yeme biçimini bozabilir, cinsel isteğini azaltabilir, daha karamsar ve olumsuz düşünmeye yol açar, kişinin benlik değeri ve algısını düşürür.

Depresyondayken ortaya çıkan tükenmişlik ile kişinin iş yerindeki ilişkileri ve iş hayatındaki uyumu bozulabilir ya da daha kötüye gidebilir. Depresyon, kişinin düşüncelerini yoğunlaştırmasını ve belli bir konu üzerine odaklamasını zorlaştırır. Bu durumda kişinin iş yerindeki verimliliğini ve performansını etkiler.

İş yaşamındaki stresi yönetebilmek için TIKLAYINIZ!

Depresyon, kişinin yaşına, statüsüne, gelir düzeyine, cinsiyetine, din ve ırkına bakılmaksızın herkeste
ortaya çıkabilmektedir. Depresyon sık görülen bir rahatsızlıktır; Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, depresyon dünyadaki en yaygın tükenmişlik nedenidir. Küresel olarak üç yüz elli milyon insan depresyondan etkileniyor ve bu durum insanların ruhsal iyilik halini sekteye uğratabiliyor.

Depresyon şu şekillerde hayatınızı etkileyebilir;

 Sürekli üzüntü, genel bir isteksizlik
 Sürekli bir huzursuzluk
 Sürekli kaygılar taşıma
 Yaşama karşı ilgi yitimi, yaşam sevinci duyamama
 Kişisel sorumluluklarını yerine getirmeme veya kişisel bakımını aksatma
 Yeme ve uyku alışkanlıklarında değişiklikler
 Yorgunluk, bitkinlik ve içsel güç yitimi
 Düşüncelerini yoğunlaştırmada ve odaklanmada zorluklar çekme ve bellek güçlükleri
 Aşırı duygu durum dalgalanmaları
 Çaresizlik ve umutsuzluk duyguları
 Sürekli olumsuz düşünme
 Tedaviye yanıt vermeyen bedensel yakınmalar ve belirtiler
 Alkol ya da ilaç kullanımında artış
 Ölüm ya da intihar düşünceleri

Depresyon ile ortaya çıkan tükenmişliğin üstesinden gelebilmek için kendi kendine yardım yöntemleri ve gerekirse psikoterapi uygun yöntemler olabilir. Kişi isterse yitirdiği içsel gücüne(enerjisine) ve yaşam sevincine yavaş yavaş yeniden kavuşmakla birlikte, geleceğe umutla bakabilir. Duygu durum bozukluklarınızı fark ettiğinizde size iyi gelen şeyleri keşfedebilir ve bir destek alabilirsiniz, bu sizin zayıflığınızı değil değişim gücünüzü gösterir.

 


YORUMLAR