DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çin astrolojisi: Kader analizi

05.12.2021
A+
A-

Türkiye’de son yıllarda Çin astrolojisine ilgi arttı. Bence bunun altında yatan temel nokta Çin astrolojisinde yeryüzü bileşeninin de olması. Bizler gökyüzü ve yeryüzü bileşeninin ortasında bedenlenmiş varlıklarız. Her birimize doğduğumuz anda Evren tarafından birtakım enerjiler sunulur. Bizler yaşamımız boyunca bu enerjilerin farkında olursak, bir şeyleri yönetmek ve hâkim olmak daha kolay olur.

Çin astrolojisinde toplam sekiz hane (bazi) yer alır. Üst satırda gökyüzü enerjileri, alt satırda yeryüzü enerjileri yer alır. Doğduğumuz yıl, ay, gün ve saate göre bu sekiz hane şekillenir. Çin astrolojisi Batı astrolojisinden oldukça farklıdır. Örneğin biri “Benim güneş burcum Yengeç.” dediğinde bu insanın 22 Haziran-22 Temmuz tarihleri arasında doğduğunu tahmin edebiliyoruz. Çin astrolojisi ise böyle bir bilgi vermez. Örneğin 10 Mayıs tarihinde doğmuş birinin sadece ay hanesinde Yılan burcu olduğunu biliriz.

Bazi’de (8 hane) üst hanede yer alan enerjiler gökyüzüne ait olur ve beş elementi (Su, ağaç, ateş, toprak, metal) temsil eder. Alt hanede yer alanlar ise yeryüzü enerjilerini temsil eder ve Çin zodyağını (Kaplan, Tavşan, Ejderha, Yılan, At, Keçi, Maymun, Horoz, Köpek, Domuz, Fare, Öküz) oluştururlar.

Çin metafiziği yin yang (Tai Chi) enerjisine dayanır. Yin ve Yang Evrendeki harmoniyi, dengeyi temsil eder. Çünkü yaşam zıtlıklar üzerine kuruludur ve bu zıtlıklar birbirine dönüşme potansiyeline sahiptir. Her aydınlığın içinde bir karanlık, her karanlığın içinde bir aydınlık yer alır. Örneğin gece Yin, gündüz Yang’tır. Karanlığın en yoğun olduğu anda Yin, aydınlığın en yoğun olduğu anda ise Yang enerji tepe noktasına ulaşır. Yani gece gündüze, gündüz geceye, sıcak soğuğa, soğuk sıcağa dönüşür. Ateş elementinin en yoğun olduğu dönemlerde hava sıcak ve kuru, su elementinin en yoğun olduğu dönemde ise hava soğuk ve nemli olur. Evrende bütün enerjiler bu temel prensip üzerine konumlanmıştır. Çin astrolojisinin temel dayanağı da Yin Yangtır.

Örneğin haritasında Yang enerjisinin yoğun olduğu insanlar (kadın-erkek fark etmeksizin) daha eril Yin enerjisinin daha yoğun olduğu insanlar ise daha dişildir. Örneğin bir kadının haritası dişil prensiplere dayanıyorsa, buna rağmen eylemlerini eril enerjiler üzerine inşa etmişse bu kadının yaşamı kolay olmayacaktır. Haritasının belirlediği yönün aksine gitmeye çalışıyordur. Haritaları ele alırken eril ya da dişil enerjilerin birini diğerine üstün tutmadan, bu enerjilerin kişinin yaşamına neler sunduğunu analiz etmeye çalışırız.

Haritaları analiz ederken beş element arasındaki döngüyü bilmemiz önemlidir. Bu döngülerin ilki yaratıcı (üretici) döngüdür. Su ağacı, ağaç ateşi, ateş toprağı, toprak metali, metal ise suyu besler. Yıkıcı (kontrol) döngüde ise su ateşi söndürür, ateş metali eritir, metal ağacı keser, ağaç toprağı zayıflatır, toprak ise suyu bulandırır. Yani her element kendisinden sonraki iki elementi kontrol etmektedir.

Örneğin bir kişinin haritasının gün hanesinde ağaç elementi olduğunu varsayalım. Güç elementi metal ile fazlaca donandıysa bu insanın gücü ile ilgili bir şeyler yapabileceğini öngörürüz. Kaynak, yetenek ve para elementi olan haritalarda ise kişinin, kendi parasını, bolluk ve bereketini kolaylıkla yaratabileceğini öngörürüz.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.