DOLAR 32,3367
EURO 35,2084
ALTIN 2246,709
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Zaman yönetimi

22.03.2023
A+
A-

Yarın kesin başlayacağım dedim ve;

Hepimiz zaman zaman bir işe başlayacak veya onu tamamlayacak gücü kendimizde bulamadığımız dönemlerden geçeriz. Hep hatırlarım, iş hayatımda ilk zamanlarımda benden kendimce çok önemli görmediğim bir rapor istendi.

Yarın yaparım dedim ama yarın çok daha keyifli bulduğum farklı konularla ilgilendim. Ertesi gün oldu yine farklı şeyler derken bir hafta geçmişti bile. Sonra bir anda yöneticim bir üst yönetim toplantısı için rapora acil ihtiyacı olduğunu söyledi. Yöneticim söylemeden atmadığım, son dakikaya bıraktığım için utandım ve kendime kızdım. Tüm işlerimi bırakarak o raporu hızlıca yaptım. Hatalı olmamıştı ama olma ihtimali çok fazlaydı. Aslında raporu yapmam en fazla yarım saatimi alırdı ama bir türlü elim gitmemişti. O günden sonra çoğu zaman ertelemeyi hiç yapmadım. Bir iş önceliği belirledim, önem derecelerini değerlendirdim ve zamanı verimli kullanmayı kendimce başardım. Bir de bir gün bir eğitimde 2 dk içinde yapacağınız hiçbir şeyi ertelemeyin demişti bir eğitmenimiz. Bu sözün bende çok etkisi oldu.

Peki neden erteleriz ?

????Yapılması gereken işin zorluğu, keyif vermemesi
????Tembellik, üşenmek veya sorumluluktan kaçınmak
????Mükemmeliyetçi olmak ya da başarısız olmaktan korkmak
????Zaman yönetimi yetkinliğinde eksiklik
????İsteksizlik ve motivasyon eksikliği

Erteleme davranışı yanımdan bile geçemez demek için ;

????Öncelikle neleri ertelediğinizi kendinize itiraf edin.
????Neleri ertelediğinizi belirledikten sonra ise bir yerden başlamanız gerekiyor. Başlamak bitirmenin yarısıdır sözünü hatırlayarak, işinizin tamamını o gün yapamayacaksanız bile bir kısmını tamamlayarak işe başlayabilirsiniz.
????Her iş için bir zaman planı hazırlayın
????İşi eğlenceli hale getirmeye çalışın. Eğer yaptığınız şeyden keyif alırsanız ertelemek istemezsiniz.

????Unutulmaması gereken nokta, ertelediğiniz her şey daha sonra size daha büyük bir yük olarak geri dönecektir. Ayrıca yapmanız gereken vakit azaldığı ve son dakikada yapacağınız için ortaya çıkan iş belki de potansiyelinizin altında olacaktır. Ve ne kadar çok ertelerseniz gerilim o kadar artacaktır.

Yazıyı buraya kadar okuduysanız, şimdi uzun zamandır ertelediğiniz bir işi yapmaya başlayın????İtiraf etmeliyim ki erteleme kavramını iş ile ilgili konulardan tamamen çıkardım ama kendimle ilgili ertelediğim hala çok şey var. Ben de şimdi bunları gözden geçireceğim. Bunu bana hatırlatması için de bir obje seçtim. “Kar küresi”

Ertelemeden, anda ve farkında olmanız dileğiyle,

Sevgilerimle


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.