DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kadın korkusu bir kadın distopyası

23.09.2020
A+
A-

‘ (…) Kaybedecek bir şeyin olduğunda kaybedebilirsin. Aksi halde kaybetmen olağan bir durum gibi algılanır. Kazanmak ve kaybetmek birbirinden farklıdır. Bir adım daha atmış olabilmek kazanmaktır. Ama kaybedebilmek için o adımı çoktan atmış olmak gerekir.’

 

Kitabın Adı    : Kadın Korkusu
Yazarının Adı: Yağmur D. KIZILKOCA
Yayınevi        : Cinius Yayınları
Sayfa Sayısı  : 288

Güzeller güzeli Medusa’nın hikayesini bilir misiniz? Bence yaralı bir kadının bir başkaldırı öyküsüdür Medusa bilinenin ya da algılanın aksine. Atina’daki Athena tapınağında; Phorkus ve Keto’nun kızları olan Stenno, Euryyale ve Medusa isminde üç kız kardeş yaşardı. Bu üç kız kardeşten sadece Medusa ölümlüydü. Onu gören Tanrıların bile aşık olduğu güzeller güzeli Medusa ne oldu da yılan saçlarıyla bir Gorgon’a dönüştü?

 

Heman anlatalım. Bir ölümlüye aşık olmayı kendine yediremeyen ve halkının gözünde aşağılanmayı göze alamayan Poseidon doludizgin duygularına yenik düşerek Medusa’nın rızası dışında onunla birlikte olur. Bu ağır durum yetmiyormuş gibi kışkançlığına yenik düşen bir başka Tanrımız Athena, Medusa ve kızkardeşlerini Gorgon denilen korkunç dişi canavarlara dönüştürdü.

 

Artık Medusa’ya bakan her beden taşlaşıyordu. Peki bu kısa hikayeyi neden okudunuz? Bu yazımda sizlerle biraz Kadın Korkusu konuşacağız. Yağmur Kızılkoca’nın ikinci kitabı olan Kadın Korkusu’nu eline aldığınızda sizi ilk karşılayan Medusa olacak. Yılan saçları ve içinde dehşet barındıran kırmızı gözleriyle.

Daha önce duymadığınız duysanız bile derinlerine inmediğinizi düşündüğüm başka bir konu ile devam edeceğim kitabın içeriğine girmeden önce. Jinefobi? Size bir şey çağrıitırıyor mu ? Ne beliriyor zihninizde ilk duyduğunuzda? Çok zor gibi değil mi net bir şey söylemek? Benim de bu kitap sayesinde öğrendiğim bir korku türü Jinefobi.

 

Bu terim Grekçedeki ‘kadın’ ve ‘korku’ kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bir korku türü. Jinefobi veya feminofobi kadınlara karşı olan anormal korkudur, özel bir sosyal fobi türüdür. Jinefobi, kadın düşmanlığı, kadınlara karşı nefret, saygısızlık ve aşırı önyargı ile karıştırılmamalıdır. Bazen terimler birbirinin yerine kullanılabilir, ancak kadınlara yönelik olumsuz tutumların patolojik yönü ile değil sosyal yönüyle ilgilidir.


YORUMLAR

Solve : *
22 ⁄ 11 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.