DOLAR 32,5855
EURO 34,7657
ALTIN 2505,687
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Amerika’da doğum hakkında her şey

07.06.2023
A+
A-

Türkiye de en çok merak edilen ama bir türlü tam öğrenilemeyen bir konu bu Amerika da doğum, hadi biraz açalım detayları konuşalım ????

Hemen hemen hepimizin hayalinde doğacak bebeğimize iyi bir eğitim ve güzel bir gelecek hazırlamak yatıyor

Gelişmiş ülkelerin vatandaşı olmak; eğitim, sağlık ve vizesiz serbest dolaşım , dünya vatandaşı olmak gibi birçok yarar sağlamaktadır.

Ülkemiz de öncelikle Avrupa ülkeleri, Amerika, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde vatandaşlık alabilmek için doğumlarını bu ülkelerde yapmayı planlayan pek çok çift var ve bu çiftlerin sayısı her geçen gün artarak devam etmekte. Aynı oranda ,bu alanda hizmet veren kuruluş ve acentelerin sayısı da gün ve gün artmaktadır.

Hamileliğin Kaçıncı haftasında Amerika’ya gidilmeli?

Amerika’da doğum yapmayı planlıyorsanız ve gebeliğiniz de herhangi bir risk ,sorun yoksa en geç 28. Gebelik haftasına kadar ABD konsolosluğuna giderek vize almanızda fayda var. Alacağınız vizenin “Turist vizesi” olmasını önerilir.

Doğum için ise rahat seyahat etmeniz ve seyahat engeline takılmamanız için 32. Gebelik haftasını geçirmemeniz önerilmektedir.

Size söylemem gereken önemli bir nokta ise; her havayolu şirketinin kendisine göre belirlediği bir gebelik haftası uçuş izni bulunmaktadır Özellikle 32.-36. Gebelik haftasında uçuyorsanız “gebeliğin … Haftasında uçakla seyahat etmenizde bir sakınca olmadığına dair” yazılı bir doktor izninizin olması gerekiyor. Doktor raporunda doktorunuzun ismi, diploma numarası ve imzası yer almalıdır.

Bir çok havayolu 36. Gebelik haftasından sonra hamilelere uçağa biniş izni vermemektedir.

Amerika’da doğum için yanınızda olması gereken evraklar nelerdir?

Eğer Doğum için son aylarda gitmeyi tercih ettiyseniz ;  ilk 3 ayda yapılan ultrason görüntüleri, ikili üçlü tarama dökümleri ve diğer yapılan tüm kan -idrar tahliller (gebelik haftasını gösteren), diğer ultrason printer çıktıları, yanınızda götürmeniz faydalı olacaktır.

Türkiye’de ki jinekoloğunuz ,takip ettiği gebelik haftasına kadar hamilelik durumunuzu ,varsa riskleri ya da önemli tüm ayrıntıları, olması öngörülen doğum şeklini ve nedenini İngilizce bir rapor şeklinde (epikriz) yazarsa bu da gittiğinizde orada ki doktorunuza göstermeniz açısından yararlı olacaktır çünkü Avrupa ve Amerika da sezeryan doğum sadece çok özel durumlarda yapılmaktadır eğer sizin de benim gibi doğal doğum yapamama durumunuz varsa bunun mutlaka kanıtlayan evraklar ile birlikte belirtilmesi gerekmektedir.

Sezaryen doğum isteyebilir miyim?

Az önce de belirttiğim gibi Amerika da ancak çok özel durumlarda sezaryen ya da başka yöntem ile doğum yaptırılmakta ancak yine de Doktorunuz ile görüşebilirsiniz ayrıca gittikten sonra ya da gitmeden önce doktor bulabilirsiniz, Doğum için Amerika da da türk doktorlar bulunmaktadır. Bu konu da size Amerika’da doğum şirketleri de yardımcı olacaktır.

Doğum sonrası kaç gün sonra taburcu olurum?

Eğer sizde ya da bebekte herhangi bir problem olmazsa Sezaryen doğumda 3 gün, doğal doğumda 2 gün sonra taburcu olabilirsiniz.

Yeni doğan Erkek bebeğimi sünnet etmek için bir prosedür var mı? Böyle bir şey mümkün mü?

Evet mümkün. Amerika’da Doğumdan sonra ki 2-3 gün içinde sünnet yapılması oldukça yaygın bir durum. Sünnet işlemleri ABD’de pediatri uzmanları tarafından yapılmakta olup devlet tarafından teşvik edilmektedir.

Amerika’da doğum yapmanın avantajları nelerdir?

Amerika’da yapmış olduğunuz doğumun çocuğunuza kazandıracağı en önemli ayrıcalık, ABD vatandaşlığı ve pasaportudur. Bu sayede;

Eğitim (ABD üniversitelerinde vatandaşlarına % 80’e varan indirimlerden faydalanabilecek)

Serbest dolaşım (Ülkelerin % 90’ında ABD pasaportlu kişilere vize uygulanmıyor)

Sağlık konularında da yine ABD vatandaşlarına farklı faydalar sağlanıyor

Her geçen sene Green Card alımının zorlaşması neticesinde ABD’de doğum yapmak daha cazip bir hale gelmekte.

Amerika’da doğum yapmanın maliyeti nedir?

Bu bireysel yaptığınız da ve kurum ile çalıştığınız da farklılık göstermektedir.

Doğal doğum ve sezaryen ameliyatlarının ücretleri eyaletten eyalete, hastaneden hastaneye de farklılık göstermektedir. Doğal doğum hastane ve doktor ücreti, sezaryen doğuma oranla daha uyguna gelmektedir.

Kurumlar ile anlaşırsaniz oturacağınız evden tutunda ,siz eve gelmeden buzdolabı için yapılan erzak alışverişinden size hastane kontrollerinde eşlik edecek kişiye kadar, isteğe bağlı olarak orada kalacağınız süre boyunca çocuğunuz için tutacağınız bakıcıya kadar hatta araba kiralamak isterseniz gittiğiniz de evinizin kapısında duran arabanıza kadar ayarlanıyor tabi ki bunların hepsi ayrı birer kalem olduğu için eklenebilen ve çıkartılabilen maliyetlerdir. Bu ücretleri ilgili kurumlardan öğrenebilirsiniz, eğer etliye sütlüye karışmayayım gittiğimde her şey hazır olsun derseniz kurum ile çalışmanızı öneririm.

Ancak ben Airbnb vb web sitelerinden ev / otel tutarım ya da Amerika’da tanıdıklarım var onlar yardımcı olur derseniz eminim maliyet en azından yarı yarıya inecektir tamamen tercih meselesi.

Buna göre hastane ücretleri hakkında bilgi vermem gerekirse;

New York, Boston gibi büyük metropollerde ücretler 15000-25000 dolar arasında değişirken, daha orta ve küçük ölçekli şehirlerde 8000-12000 dolar arasında seyrediyor. Bu ücretlere doğum,  doktor ve bebek bakım ücretleri dahil olup İstenildiği takdirde epidural anestezi ile doğum yapılabilmektedir.

Hamilelik süresince refakat hizmeti diye bir şey var mı?

Evet var. Amerika’da hastanede sağlıklı bir doğum kadar, kalacağınız süre boyunca size refakat edecek kişilere ihtiyacınız olacak. Bu hepimiz için son derece önemli bir konu.

Refakat hizmetleri için çalışan bazı Türk aileleri ve acenteler bulunmakta.

Doğum konusunda hizmet veren kişi ve kurumlar aynı zamanda doğum sonrası bakımınız, çocuk için gerekli tüm ihtiyaçların karşılanması ve bebeğinizin pasaportunun bir an önce çıkarılması gibi konularda çok önemli kolaylıklar da sağlanmaktadırlar.

Doğum sonrası prosedürler nedir?

Doğumu gerçekleştirmiş olduğunuz eyaletin “nüfus idaresi”ne giderek bebeğinizin “doğum belgesini (birth certificate)” almanız gerekiyor. Doğum belgesi Amerika da nüfus cüzdanı gibi kullanılabilmektedir.

Türkiye’ye döndüğünüzde doğum belgesini yeminli tercümana Türkçe’ye çevirtip noter tasdiki yaptırmanız gerekmektedir. Böylece, il nüfus müdürlüğüne vererek hem çocuğunuzun nüfus cüzdanını çıkarabilir hem de SGK ile anlaşmalı bir devlet hastanesine giderek aldığınız belgelerle SGK kurumuna gidip bebeğinizin SGK kaydını oluşturabilirsiniz.

Çocuğunuz TC Nüfus cüzdanına da sahip olduğu için artık Türk vatandaşı olmuş olacak ve SGK kaydı ile de sağlık sistemine dahil edilecektir.

Doğumdan yaklaşık 3-4 hafta sonra ABD’den Türkiye’deki adresinize çocuğunuzun “Sosyal Güvenlik Numarası (Social Security Number)” gönderilecektir.

Bu Sosyal güvenlik numarası da;  okul kaydından tutun da resmi pek çok işlerde kullanılabilen son derece önemli bir belgedir, asla kaybedilmemelidir.

ABD den doğum sonrası ne zaman ülkeye geri dönülebilirim?

ABD’de doğum yaptıktan sonra en erken, eğer doktorunuz izin verirse , doğumda anne ya da bebekte herhangi bir sorun oluşmadıysa , doğumdan iki hafta sonra çocuğunuzun pasaportu ile Türkiye’ye dönebilirsiniz.

2 haftalık bir bebeğin uçağa binmesinde bir sakınca bulunmamaktadır ancak yine de bu karar ebeveyne aittir bazı aileler 3-4 haftalık olmadan uçağa binmek istemezler.

Sevgiler

Belgin Uzunoğlu


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.