DOLAR 32,5285
EURO 34,9527
ALTIN 2435,836
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Nakit bütçesi: Etkin nakit yönetiminin anahtarı

13.03.2022
A+
A-

Tüm finansal kararlar gelecek ile ilgilidir
Deniz TÖREN

Bir finans yöneticisinin şirketteki en önemli görevlerinden biri şirketin gelecekteki nakit giriş ve çıkışlarını doğru tahmin etmektir. Ancak bu sayede eksik finansman kaynağı doğru zamanda temin edilirken, nakit fazlalığı da verimli alanlarda değerlendirilerek şirketin optimal likidite yönetimi sağlıklı bir şekilde yerine getirilir.

Buna istinaden, özellikle kısa vadeli dönemler için, tahmini bilanço ve gelir tablosuna ilave olarak finans yöneticileri tarafından nakit bütçesi de hazırlanır. Çünkü olası bir kısa vadeli nakit ihtiyacının tahmin edilememesi sonucu teminininde gecikme yaşanması durumunda işletme hem bulunduğu sektör hem de finans kurumları nezdinde itibar kaybı yaşayacaktır. Bunun sonucunda ise hem mal alımı hem de finansman maliyetleri yükselecektir.

Nakit bütçesinin zaman aralığı işletmenin türüne, bulunduğu sektöre ve enflasyona göre değişir. Günlük, haftalık, aylık olarak düzenlenebilir. Ancak nakit girişleri ne kadar değişken ise süre o kadar kısa tutulmalıdır. Kaldı ki, süre uzadıkça tahminin tutarlılık oranı da düşmektedir.

Nakit girişinin ana kaynağı satışlar olduğu için bir nakit bütçesinin doğruluğu, büyük oranda satış tahminlerinin doğruluğuna bağlıdır. Çünkü satışa konu olan üretim miktarı tahminleri de nakit çıkışını oluşturmaktadır. Ticari işletmeler içinse stok alımı bir nakit çıkışı anlamına gelir.

İşletmenin nakit hareketlerini özetleyen bir tablo olan nakit bütçesi, finans yöneticisi için birçok faydası olan kısa vadeli bir planlama aracıdır. Zira işletme nakit bütçesi sayesinde borçlanmayı bir plan dahilinde yürütür. Bu durum işletmeye piyasada ve finansal kurumlar nezdinde kredibilite sağlar. Ortakların işletmeye bakış açısı olumlu yönde değişir. Tutarlı bir nakit bütçesi işletmenin etkili nakit yönetimi gerçekleştirmesini mümkün kılar. Bu sayede işletme nakit fazlalığı dönemlerinde peşin mal alımları yoluyla maliyetlerinde azalma sağlarken; fazla fonlarını geçici olarak karlı yatırımlarda da değerlendirebilir.

Piyasa dinamik bir yapıya sahip olduğu için her işletme itibar kaybı yaşamamak adına yeterli miktarda nakit rezervi bulundurmak zorundadır.

Ancak özellikle belirsizliğin yüksek olduğu dönemlerde gerçekleşen nakit akışları ile nakit bütçesi arasında büyük sapmalar yaşanabilir. Bu nedenle olası itibar kayıplarının önüne geçilmesi adına, çeşitli varsayımlara göre farklı nakit bütçeleri hazırlanmasında fayda vardır.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.