DOLAR 34,7599
EURO 36,5489
ALTIN 2950,916
BIST 9879,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tek besin kaynağımız yiyecekler midir?

18.06.2018
A+
A-

Sizlere, sağlıklı yaşamdan ve hemen bugün itibariyle sağlıklı bir yaşama sahip olmak için atabileceğimiz minik adımlardan bahsetmek istiyorum.

İlk olarak ‘sağlık’ ve ‘sağlıklı yaşam’ın tanımını yapalım. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık, ‘sadece hastalıklardan, mikroplardan korunma değil, bir bütün olarak fiziksel, ruh- sal ve sosyal açıdan iyi olma hali, organizmanın dengede olduğu bir durum’ olarak tanım- lanır. Sağlıklı yaşamı ise, mümkün oldukça ciddi ve tedavisi zor hastalıklara yakalan- madan, fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal ve sosyal yönlerden üstün durumda, uzun yıl- lar zevk alarak yaşamımızı sürdürme olarak tanımlayabiliriz. Sağlıklı yaşam aynı zaman- da kendimizden/kendi bedenimizden memnun olmayı, kendimizi iyi hissetmeyi, sağlıklı bir beden ve zihne sahip olmayı ifade eder.

Peki sağlıklı bir yaşam için neye/nelere ihtiyacımız var? Yediğimiz yiyecekler, kendimiz için sağlıklı gıdaları seçmek, sağlıklı bir yaşam için yeterli midir?

Doyurulması gereken ihtiyaçlarımız, yediğimiz yiyecekler ile birlikte ilişkilerimiz (eş, sevgili, çocuk, anne–baba, arkadaş,..), işimiz, kariyerimiz, hayat amacımız, kişisel gelişimimiz, manevi dünyamız, fiziksel aktivitelerimizden oluşmaktadır. Benim de uygu- layıcısı olduğum ekolün ve ‘Institute of Integrative Nutritition (IIN)‘in kurucusu Joshua Rosenthal‘e göre yediğimiz yiyecekler ‘ikincil gıdalar’ olarak kabul edilirken, onun dışında kalan diğer tüm ihtiyaçlarımız ‘birincil gıdalar’ olarak isimlendirilir. Elbette yediğimiz yiyecekler, kendimiz için sağlıklı gıdaları seçmek, sağlığımız ve mutlu- luğumuz için büyük önem arzederken; birincil gıdalar, aile yapımız, genetik yapımız, sosyal ilişkilerimiz, kariyerimiz, fiziksel aktivitelerimiz ve manevi dünyamız bizi daha çok beslemekte, desteklemekte ve yaşamımızı sıradışı hale getirmektedir. Birincil gı- dalarımızda yaşadığımız tatminsizliği, çoğu zaman ikincil gıdalar ile doyurmaya çalışırız. Mutlu bir birliktelik, her koşulda yanımızda olacaklarından emin olduğumuz yakın dosta- larımızın varlığı, sevdiğimiz bir iş, dengeli bir iş–özel yaşam döngüsü, fiziksel aktivitelere düzenli olarak ayırdığımız zaman, manevi anlamda hissettiğimiz tatmin, bizleri sağlıklı ve yeteri kadar besin tüketme eğilimine sokar. Sağlıklı ve yeterli beslenme ile kendimizi daha zinde, daha enerjik hissederken, bu iyi hissetme hali, birincil gıdalarımız ile aldığımız doyumu ve aynı zamanda hayallerimizin peşinden koşma gücümüzü de arttırır. Dolayısı ile birincil ve ikincil gıdalarımızın dengede olması, sağlıklı yaşamın temelini oluşturur. Sağlıksız ve yetersiz beslenme ile sağlıklı yaşama ulaşamaya- cağımız gibi, birincil gıdalarımızdan birinde, ya da bir kaçında yaşadığımız bir sorunu ya da sorunları çözmeden de sağlıklı yaşama ulaşmak pek mümkün olmuyor. Bu da bize sağlıklı yaşama ulaşma yolunda birincil ve ikincil gıdaları eş zamanlı olarak dengeye ge- tirmenin gerekliliğini gösteriyor.

Aşağıda yer alan sağlıklı yaşam tablosuna bakarak, kendi hayatınızdaki birincil ve ikincil gıdaların nasıl bir denge içinde olduğunu değerlendirmeye ne dersiniz?

i. Hangi alanda/alanlarda kendinizi iyi hissediyorsunuz?

ii. Hangi alan/alanlar biraz dikkat ile geliştirilebilir?

iii.Hangi alanda/alanlarda aksiyon almaya ihtiyacınız var?

Sadece bu sorulara vereceğiniz cevaplar ile, bugünkü sağlık durumunuz hakkında ve sağlığınızı iyileştirebileceğiniz boyutlarda kazanacağınız farkındalık ile sağlıklı yaşam yol- culuğuna ilk adımı attınız bile

? …

Peki nasıl bir yaklaşım bizi sağlıklı bir yaşama ulaşmada başarılı kılar?

Yaşam, iyi olanı yapmak ve zararlı olandan uzaklaşmak arasında hassas bir dengeden oluşur. Her geçen gün daha karmaşık hale gelen yaşamımızda çoğu zaman, kendimiz için iyi olanın, bizi iyileştirdiği ve dengeyi koruduğu bilgisini kullanmayı unutuyoruz. Halbuki, sağlığımıza bakış açımızı değiştirerek yaşamımızı mümkün olabildiğince kontrolümüz altı- na alabilir, kendi iç sesimize/bilgeliğimize ulaşarak bedenimizi dinlemeyi öğrenebiliriz. Bireysel ihtiyaçlarımıza uygun besinleri ve aynı zamanda yaşam tarzımızı seçerek, bizi neyin beslediğini ve büyüttüğünü keşfedebiliriz.

Özetle, birincil gıdalarımızın bizi, yediğimiz besinlere kıyasla daha derinden etkilediğinin farkında olarak, birincil gıdalarımıza, beslenmenin bir yolu gibi bakmayı öğrenmek, sağlıklı bir yaşam için atılabilecek en önemli adımlardan biri..

Hemen bu gün, yaşamınız için kalıcı ve olumlu değişiklikleri gerçekleştirme yolunda sizi sağlıklı tercihler yapmaktan alıkoyan nedenleri belirleyerek sağlıklı yaşam yolculuğunuza çıkmaya ne dersiniz?

Sevgiler, Yasemin


YORUMLAR

Solve : *
23 − 21 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.