DOLAR 32,53
EURO 34,9262
ALTIN 2455,595
BIST 9889,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Duygusal dayanıklılık yazı dizisi (II)

21.03.2022
A+
A-

Duygusal dayanıklılığa geniş bir perspektiften bakmaya devam…

Duygusal Dayanıklılık konusunda ilk bölümde nerede kalmıştık? En son “özfarkındalığımız arttığında, zihnimizi anda tutabilir ve zihnimizin kalıplarından özgürleşebiliriz; böylelikle duygumuzu kabul ederiz” demiştik…
Hangi adım daha zor, hangisi daha kolay inanın bilemiyorum… Sanki bu da biraz bireysel..Çünkü bir sonraki adım çok büyük bir adım gibi beliyor bana:
Olaylar benim için oluyor. Bunu kabul etmem lazım. Olayları karşılamak ve kucaklamak içten gelen büyük bir güç. Ancak duygumuzu kabullendiğimizde buna uygun adım atabiliriz. Duyguyu red ettiğimizde aslında duruma da direnç gösteriyoruz demektir. Direnç gösterince mazeretler bulur, yine zihin oyunlarına girmiş oluruz. Nasıl büyük bir tevekkül… Zihinle yaptığımız ne büyük bir savaş aslında…

Kendimizi güçlendirmek ise bir sonraki aşama… Burada çeşitli meşguliyetler, işe yarayan insan olma, üretme ve küçük hedefler koyarak bunları gerçekleştirme ve özgüveni artırma devreye giriyor. Hayatımız anlamlandığında motivasyonu yüksek ve zihin oyunlarına daha az yenilen bireyler oluyoruz. Küçük hedefler koyup buna uygun ilerlemek gerekiyor elbette.

Değerler, herkes için farklı olan bizi biz yapan kırmızı çizgilerdir. Benim için en önemli değerler nelerdir? Bunlara aksi bir yaşam veya aksi bir tavır gördüğümde duygusal dayanıklığım düşüyor mu?

Değerler kişi için korunması muhakkak unsurlar olmakla birlikte, her zaman her değerimiz için öfke, kızgınlık, üzüntüye kapılmamayı beceri haline getirmemiz gerekiyor. Durumun net bir şekilde analizini yapabildiğimizde, vereceğimiz tepkinin sonuçlarını tahlil de edebiliriz. Bazı değerlerimizin bazen karşılanmaması bizi benliğimizden koparmaz, sadece esneyebilen bir birey haline getirir. Zaten bu karşılanmayan ihtiyaç doğru bir iletişimle ancak duygusal dayanıklılığımızı yüksek tuttuğumuzda bir çözüme ulaşabilir.

Duygusal dayanıklılığımızı yüksek olması beden, zihin, ruh bütünlüğümüzle doğrudan önemli..Eh tabi, olmazsa olmaz bir listeyi de dahil ederek yazıma son vereyim:

• Fiziksel egzersiz- en azından açık havada yürüyüş
• Sağlıklı beslenme
• İnanç doğrultusunda ibadet etme, ilgili yayınları takip etme
• Müzik, film, kitap
• Sanat
• El işi
• Hobi
• Meditasyon (Farkındalığın Mucizesi kitabında Thich Nhat Hạnh iyi bir uykuda bile dinlenmediğimizi, bedenimizin ve yüzümüzün kasıldığını söylüyor)
• Yine de kaliteli uyku
• Ebru Ertüreten
• Profesyonel Koç/Eğitmen
• Bireysel&Çift Danışmanı
• Academy of Unity


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.