DOLAR 32,507
EURO 34,9182
ALTIN 2442,512
BIST 9702,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Benlik Farkındalığı

11.06.2022
A+
A-

Benlik farkındalığı ile kişi, dikkatini kendine odaklandırır. Kişinin kendine dönerek benliğine odaklanması, içsel dünyasına yaptığı bir keşif yolculuğudur esasında. Yaşamda çoğu zaman hangi benliklerinizi yansıttığınızı düşünüyorsunuz? Kalabalıkların tüm gürültüsünden uzaklaşıp, içsel dünyanıza dönmeye ne dersiniz peki? Arzu ederseniz  birlikte benliklerimize bir yolculuğa çıkalım satırlarım eşliğinde.

Her insan kendi olabilmeyi arzular esasında. Özüne yakın olan insan kendi olabilmenin özgürlüğünü yaşar. Her ruhun yolculuğu farklı ve kendine özgüdür. Ruh kendi yolunda, hür yürümeyi arzulayan kadim bir gezgindir. Kendinden uzaklaşan çoğu insan, kaybeder yolunu bilinmezliğin karanlığında. Ne denli yakınsa kendine insan, cesaretle yürür yolunda. Ne denli buluşmuşsa özüyle insan, ruhsal yolculuğunda emin adımlarla ilerler.

Yaşam yolculuğunda giyinir üstüne türlü benlik duygularını insan. Kimi zaman önüne çıkan tuzaklardan kaçınmak için sosyal benliğini takınır. Kimi zaman en güvenli limanı kişisel benliğini yanına alır. İnsan hakikatini yansıtan öz benliğiyle ise özgünlüğünü ortaya koyar. Üstüne giyindiği tüm benlikleri yırtıp attığında ne kalır geriye düşünür mü insan? Yaşamda hangi benliğiyle varlık gösterir. Yaşamda yansıttığı tüm benliklerinin farkındalığına varmış mıdır?

Benliklerimiz Neler ?

Dünya sahnesine yansıttığımız görüntümüzdür sosyal benliğimiz. En derin duygu ve düşüncelerimizi nasıl deneyimleyeceğimizi belirler. Davranışlarımızı komuta eden sosyal benliğimiz, egomuzun hizmetkârıdır nihayetinde. Karmaşık doğasıyla kalabalıklar içinde kendine yer edinme çabasında değişir ve gelişir. Oysa sadece giyindiğimiz kalın bir örtüden öte değildir. Ne gücümüz ebedi, ne deneyimlerimiz ebedi, ne mülkümüz ebedi, ne mesleğimiz ebedi ve ne de bilinirliğimiz ebedidir. O vakit soralım kendimize ne söyler dışarıya sosyal benliğimiz? Nelerden beslenir egomuz? Hangi tutunduklarımızdır gücümüze güç katan?

Bizi özgürleştirdiğini sandığımız kişisel benliğimiz ise güvenli limanımız mıdır peki? Nasıl bir yaşam arzuluyoruz? Kimlerle olmaktan keyif alıyoruz? Nasıl bir iş istiyoruz? Neler başarmayı hayal ediyoruz? Kendimizi en güvende nerede hissediyoruz? Bizi koruyan, kollayan ya da yol gösteren bir rehber gibidir belki kişisel benliğimiz. Birçok duygu, düşünce ve arzularımızı besler cömertçe elbette. Sınırlayan ya da engeller koyan gölge yanımız gibi takip eder bizi yaşam yolculuğumuzda. Tutunup kalırsak bu gölge yanımıza, kimi zaman da bizi tutsak eder en derin ihtiraslarına.

Potansiyelimizi keşfetmemizi sağlayan ve bizi özgürleştiren ise öz benliğimizdir. Tüm benlikleri çıkarıp attığımızda geriye kalan yanımızdır. En saf, en derin, en fazla güç veren sadık bir dost misali özümüze taşır her birimizi. Bize koşulsuz sevginin kapılarını aralar. Yaratıcılığımızı ortaya çıkarır. Güzel olanı gösterir her anımızda. Yaşamın dokunulmamış cevherlerini önümüze serer. Yaşam sahnesinde özgün yürümemizi sağlayan benliğimizdir. Fırsatları bize gösterir. İlham arayan ve ilham veren yanımızdır öz benliğimiz. Kim olduğumuzu bize gösteren hakikat aynamızdır. Yaşamda bizi geliştiren, dönüştüren ve daha ileriye taşıyan öz benliğimizi ne kadar tanıyoruz acaba.

Sorularla Benliklerimizi Tanıyalım

Benlik farkındalığı kazanmak için insan önce kendi içsel dünyasına dönerek, kendine odaklanma arzusunda olmalı. Kararlılıkla odaklanmak farkındalığa birçok kapı aralar. Nihayetinde farkındalıkla başlar içe dönüş yolculuğu. Kendine dönen insan, buluşur öz benliğiyle. Dışarıya dönen ise diğer benlikler arasında kaybolur zaman zaman. Ben kimim sorusu farkındalığa usulca kapı aralar daima. Kendine dönen, sessizliğinde öz benliğini keşfe koyulur. Yaşamla uyumu yakalamak arzusundaysanız eğer, öz benliğinizle buluşmaktır belki de nihai yolu.

Öz benliğinizi keşfetmek amacıyla kendinize güçlü sorular sorun. Yanıtlarını ise ruhunuzun derinliklerinde arayın. Bu yaşam yolculuğunda neleri öğrenmeye geldiniz? Deneyimleriniz neler kattı ruhunuza? Tüm tutunduklarınızdan özgürleştiğinizde siz kimsiniz? Yaşam tarlanıza hangi duyguları ektiniz?  Hangi değerlerinizle yaşamı daha da güzelleştirdiniz? Aynaya baktığınızda gözlerinizde hangi yaşanmışlıkları görüyorsunuz? En güçlü arzularınız neler? En derin korkularınız neler? Nelerden vazgeçebilirsiniz? Bu yaşamda nasıl hatırlanmak istersiniz? Sizi özgün kılan özellikleriniz neler? Yaşamda nihai amacınız nedir?

Benlik farkındalığına yolculuğa çıkmak için önce kendinize zaman ayırın. Kalabalıkların gürültüsünden uzaklaşıp, sessiz ve sakince dönün kendinize. Sessizliğinde kendine dönüp soru soran her insan, keşif dolu farkındalıklara kapı aralar usulca. O vakit tüm benliklerinizi keşfetmek adına en güçlü sorularınız önce kendinize olsun.

Yaşam yolculunuzda sosyal ya da kişisel benliğinizi bir kenara koyduğunuzda, öz benliğinizle siz kimsiniz? Dinleyin iç sesinizi…. Tüm yanıtlar belkide ruhunuzda saklı. 

Uzm. Hem. Şenay Zuhur

Diyabetle Yaşam ve Sağlık Koçu

ACC, ICF Bütünsel Gelişim Koçu & Kariyer Koçu& MBA

Kaynak

  1. Kapak resmi Tom Swinnen tarafından hazırlanmış ve Pexels üzerinden alınmıştır.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.