DOLAR 32,6013
EURO 34,8208
ALTIN 2492,086
BIST 9507,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Akıldan Bilgeliğe Kendini Tanıma Yolculuğu

Akıldan bilgeliğe kendini tanıma yolculuğunda olanlardan mısınız? O zaman bu yazım sizlere gelsin!

Akıldan bilgeliğe giden yolculuk, kendini keşif yolculuğu olup somut ve maddi konulara rasyonel akılla odaklanmayı gerektirir. Bu öyle bir yolculuktur ki, ayrıca ahlaki temelli olup maneviyatı besleyen soyut konulara ve paylaşılan değerlere odaklanabilmek demektir. Kişisel, mesleki ve ruhsal gelişiminize katkı sağlamak adına önce yaşamınızın bilge lideri olmaya ne dersiniz.

Bilgelik özünüzde saklı bir cevherdir. O cevheri görünür kılmak özgür iradenizdedir.

Bilgelikle liderlik, insanın nerede ve nasıl davranması veya nasıl davranmaması gerektiğinin farkındalığında olmasıdır. Bu yetiye sahip olanlar, dünya görüşünü şekillendiren geniş bir bakış açısına da sahip olur. Yaşamda hangi rolü neden seçtiğini ve o role kendini ne kadar yakın hissettiğini bilir. Deneyimler deryasında ne zaman yavaşlaması, ne zaman devam etmesi ya da ne zaman durması gerektiğini de bilir. Kendisine ilham veren veya güdüleyen motivasyon kaynaklarını tanır. Kararlarında cesur, adımlarında temkinli ve bir o kadar da tutkuludur. Bilgeliğe giden yolda kendini her yönüyle tanır. Var oluş amacını bilir. Bu farkındalıkla ilerlediği yolda kendini daima geliştirir, gerektiğinde değiştirir ve dönüştürür.

Akıllı insan kişisel, mesleki ve ruhsal gelişim yolunda başarıyla ilerlemek için sahip olduğu öz kaynaklarını (yetenek, beceri, bilgi vb.) kullanabilme becerisi gösterir. İnsanın bilgeliği ise her koşulda doğru olanı yapabilme becerisi olmakla birlikte önemli bir erdemdir. Bütünsel gelişim yolculuğunuzda akıldan bilgeliğe giden bir yolculuğa koyulursanız, başarı şansınız da her daim olur.

Her insanın ruhunda hissettiği zayıflıkları, hataları ve incinebilir yanları olabilir elbette. İnsan zayıflıklarında şeffaf, incinebilir olmada cesur, hatalarını kabullenmede dürüst ise… Kendine de daha samimi olacaktır nihayetinde. Kendine dair samimi duyguları, o insanın cesaretle yüzleştiği asıl gerçekliği olabilir. O vakit kendinize dönüp sorun lütfen…

  • Siz kendi gerçekliğinizle yüzleştiğinizi düşünüyor musunuz?
  • Duygularınızla ilgili farkındalığınız nasıl?
  • Yaşamda varoluş amacınızı keşfe çıktınız mı?
  • En derin tutkularınız neler?
  • Derinlerde saklı korkularınız neler?
  • Yaşamda ayağınıza takılan engelleriniz neler?
  • Kendinizi başkalarına nasıl yansıtıyorsunuz?
  • Siz kendinizi nasıl görüyorsunuz?
  • Başkalarıyla gönül bağınız nasıl?
  • Kendinizle olan ilişkiniz nasıl?
  • Yaratıcılığınızı yaşamınıza yansıtabildiğinize inanıyor musunuz?
  • Başkalarına ilham olabildiğinizi düşünüyor musunuz?
  • Başkaları neden sizi takip etmeli?
  • Yaşama kattığınız en önemli değer nedir?
  • Sizi başkalarından farklı kılan deha alanınız nedir?

Güçlü koçluk sorularıyla kendinizi tanımak adına farkındalık yolculuğuna, arzu ederseniz her zaman çıkabilirsiniz.

Akıldan bilgeliğe kendini tanıma yolculuğu olacaktır bu. 

Özgünlüğünü yaşamına her koşulda yansıtabilenler, ruhunda özgürlüğü yakalayanlar ve hür yaşayanlardır.

Özgürlük, insanın kendine hükmedebilme ayrıcalığıdır. Kendine hükmeden insan, aklının ve ruhunun efendisidir. Ruhsal anlamda özgürlüğünü ve zihinsel olarak da bağımsızlığını sadakatle koruyabilenlerdir ebedi hür olanlar. Duygularına ve davranışlarına hâkim olanlar, gücünü de daima elinde tutan bilge ruhlardır.

Düşüncesinde ve davranışlarında bilgeliği yakalayan her insan, öz değerlerini de varoluşuna yansıtır tüm güzellikleriyle. Sahip olduğunuz değerler, farklı renkleri ve farklı tonlarıyla yaşam tuvaline atılmış birer fırça darbeleri misali şaheseriniz olur. Dünya sahnesi, tüm insanlığın değerlerinin ve kolektif bilincinin muhteşem bir harmonisi. Yaşamda güzel değerlere sahip olabilmek, tüm canlılar için sonsuz yaşamı da güzelleştirir. En nadide değerlerin mimarı, kalplerde var olan güzel duygulardır. Değerlerinizin yapı taşında, ruhunuzun bilgeliği saklıdır.

Her anıyla duygularının farkında olmalı insan. Yaşamın sonsuzluğunu en güzel duygularıyla selamlamalı. Duygularının öz varlığında, sonsuz bilgi hazinesine sahip olduğunu bilmeli. Duygularının, deneyimlerle davranışlarına yansıdığının bilincinde olmalı. Duygularının kudretinin farkında olan insan,  duygularını her koşulda yönetmesini de bilendir.

Yaşam yolculuğunda her duygunun akmasına izin vermek, yaşamla ahenk ve uyumu yakalama doyumunu hissettirir. Duyguları ruhunuzda hapsetmeden, ahenkle yansıtmaya izin vermek gerek. Tüm duygular erdemli bir yaşama rehberlik edebilmeli. Duygularını bilinçli kullanmasını bilenlerdir, benliğinin ustası olanlar. İyi bir yaşam kurgulayanlar, yaratıcı duygular taşıyan bilge ruhlu benliklerdir.

İnsan, ruhunda bilgeliği yakalamak gayesiyle yaşamının anlamını sorgulayabilmeli. Ve yaşamını en güzel duygular üzerine inşa edebilmeli. Akıldan bilgeliğe giden erdemli bir yaşam, hepimiz için yaşanılası güzellikler sunar önümüze. Bunun içindir ki akıldan bilgeliğe giden yolda, insan önce kendini iyi tanımalı. Değerlerini keşfetmeli ve yaşama en güzel tınısıyla yansıtabilmeli. Ustaca yönettiği ilişkilerinde, tebessümle anımsanmalı ve gönüllerde iz bırakabilmeli. Ruhunda saklı bilgeliğini yaşam sahnesine en yalın haliyle taşımalı. Aklıyla kalbini buluşturanlardır, bilgelikle yaşam yolculuklarında emin adımlarla yürüyenler.

O vakit bilgelikle olsun yaşam yolculuğunuz. 

Başka bir yazıyla buluşmak ve keşfe çıkmak dileğiyle…  Sevgiyle, umutla ve sağlıkla kalın!

 

Uzm. Hem. Şenay Zuhur

Diyabetle Yaşam ve Sağlık Koçu

ACC, ICF Bütünsel Gelişim Koçu & Kariyer Koçu& MBA

Kaynaklar

  1. Kapak resmi Bruno /Germany tarafından hazırlanmış olup Pixabay üzerinden alınmıştır.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.