DOLAR 32,3159
EURO 35,0981
ALTIN 2297,61
BIST 9045,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tribünlerde taraftar krizi

08.10.2016
A+
A-

Bölgesinde ‘Futbol ülkesi’ diye anılan, dünya yıldızlarının top koşturduğu Türkiye Süper Lig boş tribünlere oynanıyor. KPMG’nin araştırması, Galatasaray ve Fenerbahçe başta olmak üzere tüm kulüplerin yakındığı bu sorunu rakamlarla ortaya koydu.

 

Süper Lig’de yeni sezon başlarken maçlara gösterilen ilginin azlığı dikkat çekiyor. Türk futbolundaki taraftar krizini inceleyen KPMG Football Benchmark ekibinin çıkardığı rakamlar hayli ilginç. Ricardo Quaresma, Wesley Sneijder, Martin Skrtel gibi yıldızların top koşturduğu Süper Lig’de maçlar ortalama 8 bin 500 kişiye oynanıyor.

 

VADAFONE ARENA’DA ÇİFTE TARİFE. TIKLAYINIZ!

 

Son 10 yılda Türkiye’de tribünler boşaldı

 

Araştırma, son 10 yıllık dönemde statların yarı yarıya boşaldığını gösteriyor. Statların ortalama kapasitesi yaklaşık 25 bin olarak belirlenirken, tribünlerde yüzde 31’lik bir doluluk oranı yakalanabildi. KPMG’nin araştırması, Süper Lig’in futbol seyirci sayısında Avrupa devlerinin top koşturduğu liglere çok uzak kaldığını gösteriyor.

 

Polonya bile Süper Lig’i geçti

 

Avrupa’nın vasat ligleri arasında gösterilen Polonya bile Türkiye Süper Ligi’nden daha fazla taraftarı tribünlere çekiyor. Polonya Ligi maçlarında ortalama 9 bin 500 kişi tribünde yer alıyor. Ayrıca stadyumların yüzde 44’ü de sezon boyunca dolu oluyor.

 

Fransa’da bu yaz yapılan Euro 2016’da Avrupa Şampiyonu olan 10 milyon nüfuslu Portekiz’in statlara koşan futbol taraftar sayısı Türkiye’den fazla. Portekiz Ligi’nde her karşılaşmada ortalama 10 bin kişi tribündeki yerlerini alıyor. Yani her 1000 Portekizli’den biri takımını desteklemek için statta maç izliyor. Portekiz ligindeki karşılaşmalar yüzde 52’si dolu statlarda oynanıyor.

 

SPORCUYA SORULMAMASI GEREKEN SORULAR. TIKLAYINIZ!

 

Hollanda Ligi kapalı gişe oynanıyor

 

Ajax, PSV, Feyenoord gibi köklü kulüplerin mücadele ettiği ve futbol kültürüne sahip ülkeler arasında gösterilen Hollanda’da maçlar neredeyse kapalı gişe oynanıyor. Hollanda’da her lig müsabakasında ortalama 20 bin kişi statlarda yerini alıyor. Stadyumların yüzde 88’i karşılaşmalarda dolu oluyor. Hollanda, Portekiz ve hatta Polonya’da kulüpler gişe gelirleriyle de Süper Lig takımlarının önüne geçmeyi başarıyor.

 

Büyük ligler her zaman dolu

 

Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya’dan oluşan beş büyük ligde ise ilgi çok üst seviyede. Beş büyük ligde her karşılaşma ortalama 33 bin kişi önünde oynanıyor. Stadyumların kapasitesi ortalama 40 bin kişi üzerinden hesaplanınca ortaya yüzde 78’lik bir doluluk oranı çıkıyor. Bu nedenle beş büyük ligdeki hiçbir karşılaşmada tribünler boş kalmıyor, futbolseverler deyim yerindeyse bu müsabakaları izlemek için birbirleriyle yarışıyor.

 


YORUMLAR

Solve : *
22 − 14 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.