DOLAR 34,2559
EURO 37,4179
ALTIN 2916,48
BIST 8802,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hayallerimdeki gibi zayıflayamıyorum, nedeni ne olabilir?

Merhaba sevgili okuyucularım,

Hepimiz ideal kiloda olmak için çok emek harcıyoruz, spor yapıyoruz, çeşitli diyetler uyguluyoruz, buna rağmen kilo veremiyoruz!

Kilo vermek, sadece beslenmeye ve fiziksel aktiviteye bağlı değil, vücudumuzdaki hormonların, vitamin ve minerallerin dengesizlikleri kilo vermeyi güçleştirir.

İnsülin direnci kilo vermeyi zorlaştırıyor:

İnsülin direnci, insülinin işlevsizliğinden kaynaklı miktarının artması sonucu ortaya çıkar. Yüksek seviyelerdeki insülin, tokluk hormonu leptini baskılar, bu da kilo vermeyi zorlaştırır. İnsülini düzenlemenin en önemli yollarından biri düzenli fiziksel aktivitedir. Bel çevresi yağlanmanız varsa, yemeklerden 1-2 saat sonra ciddi kan şekeri düşüklükleri yaşıyorsanız, son zamanlarda aşırı bir kilo artışınız olduysa, tatlı, unlu gıdalara iştahınız arttıysa insülin değerlerinizi ölçtürmenizde fayda var.

Hayvansal gıda tüketimini azaltmak vücuttaki depo yağı azaltıyor:

Vücuttaki depo yağ artıkça kilo vermek zorlaşır. Bitkisel gıdalar depolanmadan yakılır. Ancak, bitkisel beslenirken nişastalı, işlenmiş gıdalardan, kızartmalardan uzak durulmalıdır. İdeal kilo için, her renk sebze meyveden en az birini, özellikle yeşil yapraklı sebzeleri mümkünse çiğ olarak tüketmek gerekiyor.

Yavaş çalışan tiroid hormonu, zayıflayamamanın nedenlerindendir:

Tiroid hormonu, tüm vücudu etkileyen temel hormondur. Vücuttaki enerji harcanmasını büyük ölçüde etkiler. Yavaş çalışan tiroidler, vücudun genel enerjisinin düşüklüğüne neden olur.

Kan şekeri düzensizlikleri ve insülin hormonu bozukluklarında beslenme planının iyi yapılmaması kilo vermeyi zorlaştırır:

Diyabet (Şeker hastalığı), insülin direnci, reaktif hipoglisemide beslenme planının uygun bir şekilde yapılması büyük önem taşır. Karbonhidrat sayımının öğrenilmesi bu tür durumlarda kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Düşük demir ve ferritin düzeyleri kilo verememenin nedenlerindendir:
Enerji sistemleri için oksijen taşımada görevli olan demirin düşüklüğü enerji ve yağ yakımında zorluklara neden olur. Demirin depo şekli olan ferritinin düşüklüğü de aynı şekilde ele alınmalıdır.

D vitamini yetersizliği, yağ yakımının önündeki önemli engellerdendir:
Verilemeyen kilolarda D vitamini düşüklüğünün de sorgulanması gerekmektedir.

Yönetilemeyen stres, vücudun dengesini bozduğu gibi kilo vermeyi de engelliyor.
Stres durumunda adrenalin, kortizol gibi hormonlarda değişiklikler gözlemlenir. Özellikle bu hormonlardaki artışlar kilo vermeyi zorlaştırır.

Gıda alerjileri, şişkinlik, hazımsızlığa neden olduğundan vakit geçirmeden teşhisi konulmalıdır.

Sevgilerimle

Diyetisyen

Kevser Başkara


YORUMLAR

Solve : *
32 ⁄ 8 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.