DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sırma Belin ile ses çanakları masajı…

06.05.2020
A+
A-

 Türkiye’de ses çanakları ile ses masajı uygulama çok yeni bir akım olmakla birlikte dünyada bu konuda çok yol alınmış durumda. Özellikle Avrupa’da önemli bir disiplin olarak görülüyor. Türkiye’de ses çanakları ile ses masajının ilk uygulayıcılarından olan yazrımız Sırma Belin ile bu konuda kapsamlı olarak röportaj yaptık. İşte ses masajı ve Almanya’dan Türkiye’ye gelen uzun bir yolculuğun hikayesi… 

-Sırma hanım kısaca kendinizi tanıtır mısınız? 

Tabiiki, ses masajı uygulayıcısı (ses çanakları ile ), ses çatalları uygulayıcısı, Peter Hess Enstitüsü Türkiye temsilcisi, kişisel dönüşüm danışmanı, rehber, eğitmen ve Avrupa Ses Masajı-Ses Terapileri Birliği üyesiyim. 2015 yılından beri ‘’SES’’e, ses şifasına gönül vermiş biriyim.

Ses şifası daha doğrusu spesifik olarak SES MASAJI* konusunda eğitimler aldım ve almaya devam ediyorum; aynı zamanda ses çanakları ile ses masajı eğitimleri veriyorum; Türkiye’de bu eğitimleri ilk kez başlatan kişiyim. Beşiktaş’taki ofisimde bireysel ses masajı seansları yapıyor, gerek kendi yerimde gerekse farklı merkezlerde ses meditasyonları yaptırıyorum, Ses şifasını anlattığım sunumlar, seminerlerle insanlara ulaşmaya çalışıyorum.

Eğitim aldığım enstitü, merkezi Almanya’da bulunan Peter Hess enstitüsüdür. Kurucusu Peter Hess’tir ve otuz yılı aşkın süredir sesmasajı-ses terapileri konusunda bilimsel araştırmalar yapan ve yöntemleri geliştiren bir enstitüdür.

Ses masajının yaratıcısı da Peter Hess’tir. Benim misyonumun da Türkiye’de SESi yaymak olduğuna inanıyorum!

-Ses masajı Türkiye’de çok yeni, birçok kişi tarafında bilinmiyor. Siz ses masajı ile nasıl tanıştınız? 

Benim SES ile gerçek anlamda ilk tanışmam 2013 yılında bir yoga grubu ile Hindistan’a yaptığım gezide oldu. İlk Tibet çanağımı orda edindim ve o gün bugün SESin peşindeyim. Sonrasında sesi araştırmaya, okumaya başladım ve Almanya’da bu konuda eğitim almaya karar verdim. Ses terapileri konusunda en köklü enstitüyü bulup orda ses masajı eğitimi aldım.

Evet, Türkiye’de ses masajı bilinmiyordu, ben ikibuçuk yıldır her fırsatta bu güzel ve etkili yöntemi tanıtmaya çalışıyorum. Daha önce bu yöntemi Türkiye’de uygulayan varsaydı bile sanırım bunu yayan kişi ne mutluki ben oldum. Hem sosyal medyada çok etkinim, hem yaptığım sunumlar, katıldığım fuarlar hatta sosyal medyada yaptırdığım canlı yayındaki ses meditasyonları ile çok kişiye ulaşma şansım oluyor.

-Ses Masajı nedir, nasıl yapılıyor?

 
Ses masajı, bildiğimiz masaj etkisi yaratan yani sizi gevşeten, rahatlatan ama bedene elle temasın olmadığı bir uygulamadır. Uygulamada 12 metal alaşımından elde edilen , elde özel üretilmiş, belli şifalı frekanslar yayan ses çanakları kullanılır.

Kişi üzerindeki kıyafetlerle sadece ayakkabılarını çıkartarak rahat bir yere uzanır, üzeri örtülür ve loş bir ortamda farklı boydaki ses çanakları bedenin farklı bölgelerine yerleştirilir ucu keçe bir tokmakla çanaklara nazikçe vurulur , çıkan ses ve titreşimler hem kulak içi hem de deri üzerindeki sinir uçları ile beyne iletilir. Kısa bir süre içinde beyin dalgası düşer, alfaya frekansına geçer böylece mutluluk hormonları ve ağrı kesiciler salgılanır, ihtiyaç olan yere iletilir.

Bedendeki sıvılar harekete geçer, çünkü bedenimizin nerdeyse yüzde seksenize yakını sudan oluşur ve ses suda havadakinden dört kat daha hızlı yayılır. Uygulama sonunda kişi derin gevşemeye geçer adeta uyanık bir uykuda olur . Seans sonunda oldukça rahatlamış, gevşemiz ama yine de kendini zinde hisseder.

-Ses masajı, dünyada hangi sağlık alanlarında kullanılıyor? 

Ses masajı öncelikle stresle baş etme yöntemidir. Stres altında olan kişilerde olağanüstü olumlu etkileri olan bir yöntemdir. Özellikle Almanya’da ama dünyanın diğer ülkelerinde de hastanelere girmiştir. Bazı hastanelerin ‘’ses terapisi’’ bölümleri bile var hatta Almanya’da bir hastane varki başhekiminden, temizlik yapana kadar herkes ses masajı eğitimi almış, hatta orda çalışmanın önkoşulu bu. Kullanım alanı çok geniş; öncelikle bir konuyu daha belirtmem gerekir ki ses masajı bir tedavi yöntemi değildir ama sizi rahatlatırken aynı zamanda tedavi eder.

Nörolojik rahatsızlıklarda (felç, ms, als gibi ) ,demans, alzheimer, parkinson, kulak çınlaması, migren ,her türlü ağrı, otistiklerde, hiperaktiflerde, spastiklerde, psikiyatri kliniklerinde ,yoğun bakım ünitelerinde, hamilelerde, stres altında olanlarda, kaygı, korku, güven, özgüven eksikliklerinde,dikkat eksikliğinde,öğrenme zorluğunda,sınav stresi yaşayanlarda, okullarda, anaokullarında, huzur evlerinde, spalarda, wellness otellerinde, güzellik merkezlerinde ,hayvanlarda kullanılan bir yöntemdir.

-Ses çanaklarının özellikleri neler? 

Her şeyden önemlisi Peter Hess ses çanakları zehirli metal içermezler. Üretimlerinde hurda metal kullanılmaz. Çok eski bir geleneğe dayanırlar, yani eskiden Hindistan, Nepal ve Tibet’te içine yiyecek konulan kap olarak kullanılırlardı bu kaplar. Bedenimizin ihtiyacı olan maddelerin, çanaklardaki metallerden yiyeceklere geçmesi için yiyecekler bir süre içinde bekletiliyordu.

Ayurvedada kullanıldığında 7 metal, şamanik alanda kullanıldığında ise 12 metal alaşımından oluşuyordu. Günümüzde üretilen ve benim de seanslarımda, meditasyonlarda kullandığım Peter Hess terapi ses çanakları terapilerde kullanılmak üzere, hatta içinden yemek yenilebilecek kadar yüksek kalitede üretilmiş ( alaşımında altın, gümüş bile var ), çok özel şifalı frekanslar ve huzurlu tınılar yayan çanaklardır. Piyasadaki çanaklardan değildirler, artık ne yazıkki daha ucuza mal etmek için hurda metal ya da pahallı olan kalayın yerine kurşun kullanılıyor. O bakımdan ses çanağının menşei ve nasıl üretildiği çok önemlidir. Peter Hess terapi ses çanakları , Peter Hess enstitüsünün kendi atölyelerinde ses mühendisleri ve metal mühendisleri ile olan işbirliği içinde Hindistan ve Nepal’de üretilirler.

-Türkiye’de ses masajı uzmanlık eğitimlerini ilk siz vermeye başladınız sanırım. Nasıl oldu ve nasıl gidiyor?

 Evet, çok şükürki öyle oldu ! 2015 yılında Almanya’da ilk eğitimi almaya gittiğimde aklımda bu yöntemi öğrenip başkalarına da öğretmek vardı doğrusu. Enstitünün dünyada 22 yerde temsilciliği, şubesi var. Ben de Türkiye’deki temsilcisiyim. Bir sonraki adım Peter Hess Akademi Türkiye olmak!

2015 yılından beri sürekli Almanya’ya ek eğitimler almaya gidiyorum ve bu eğitimler daha devam da edecek. Bu konuda gerçekten uzman olmaya karar verdim çünkü. Mesela son gittiğim eğitim ‘ Ses masajının nörolojide ve psikosomatik rahatsızlıklarda kullanımı ‘ konulu bir eğitimdi.

Kasım 2017’de İstanbul’da ilk kez Ses masajı eğitimi başladı. Eğitimleri devam eden ve Haziran’da mezun olacak olan 12 ses masajı uygulayıcı adayları yetişiyor. İkinci grup 24-25 şubatta eğitime başladı .

Hatta bir hayalim var(aslında birçok hayalim var)bir gün bir tıp kongresinde ses masajını anlatmak istiyorum. İlgi gayet güzel, SESin ne güçlü bir enerji olduğu ortada, zaten tarihte de bizim coğrafyamızda da kullanılmış şifa çalışmalarında. Aslında kullandığım enerji yani ‘’ses enerjisi’’ aynı ama teknik farklı. Osmanlıda makamlarla şifa yapılırmış bense çanakların titreşimi ve tınılarıyla yapıyorum.

-Başka illerde de eğitim vermeyi düşünüyor musunuz? 

Elbette, bu konuda ön araştırma yapıyorum zaten. Sanırım Istanbul’dan sonra İzmir’de sonra da Ankara’da olacak. Doğrusu talep var, bu talebi karşılamayı çok istiyorum.

-Peki, deneyimlerinizi okuyucularla paylaşmayı düşünüyor musunuz, yakın zamanda bir kitap çalışması var mı?

Düşünmez olur muyum ! Tabiiki, öyle ilginç şeyler yaşanıyorki ben bile şaşırıyorum. Yani ses masajı sonrasında olup biten sadece bedensel anlamda değil ruhsal anlamda, enerjisel anlamda da ilginç iyileşmeler oluyor. Yöntem zaten holistik yani hem beden hem ruh hem de zihne iyi gelen bir yöntem. Böyle sonuçlar olması da sürpriz değil aslında.
Evet bütün deneyimlerimi , kendi ses yolculuğumu, ses çanaklarını ve ses yöntemlerini anlatacağım bir kitap için hazırlıklara başladım bile. Sanıyorumki sonbahara hazır olacak.

-Son olarak ses masaj uygulayıcısı olmak isteyen arkadaşlara tavsiyeleriniz var mı?

Var tabii. Öncelikle bir heves uğruna bu işe girmemelerini öneririm. Yani sadece son dönemde sesle çalışmak ‘’moda’’ oldu diye ve duvara bir diploma daha asmak için değil, gerçekten çalışmaya, okumaya, kendilerini geliştirmeye niyetleri varsa bu işe girsinler. Çünkü ses derya deniz bir konu; çok okumak gerek çok araştırmak,sabretmek, çok çalışmak , yöntemi iyi öğrenip iyi sindirmek, bol pratik yaparak, doğru uygulamak gerek.

Ses doğru kullanıldığında iyileşme gerçekleşir, ehli bir elden çıktığında mucizeler yaşanabilir ama ne yazıkki sesi kullanan bazı kişiler, derme çatma bilgilerle öyle yanlış uygulamalar yapıyorlarki , bilmeden travmalara bile sebep olabiliyorlar. İşte bu olumsuz durumların önüne geçmek için eğitim şart!

Eğer otuz yılı aşkın süredir Peter Hess enstitüsü hala bilimsel araştırmalara devam ediyor, her yıl Avrupa ses masajı-ses terapistleri birliği ile ortaklaşa bir sempozyum düzenliyorsa ve bu yöntem modern tıp tarafından da kabul edilmiş bir yöntemse , sesle çalışanların da bilimsellikten asla uzaklaşmamaları gerekir.

Yaptığımız çalışmaları bilimsel temellere dayandırmalıyız, kanıtlar sunmalıyız. Uyguladığım bu yöntem tamamen böyle bir yöntem, bu nedenle yaptığım işi ayrıca seviyor saygı duyuyorum !
Ve son olarak diyorumki Ses mucizedir yan etkisi mutluluktur ! Sesi yaşamımıza daha fazla almamız gerek!

Türkiye’de ses terapisinde önemli bir akımı başlatan Sayın Sırma Belin’e teşekkür ediyoruz. 

Ses çanalarını tanıyalım…

peter hess institut ile ilgili görsel sonucuSes çanakları Uzak Doğu, Japonya, Çin,Thailand ve Himalaya bölgesi kökenlidir. Çanaklardan çıkan ses, çanlardan çıkan sese benzer. Almanya’nın Niedersachsen eyaletinden olan mühendis ve meslek lisesi öğretmeni Peter Hess, ses çanaklarının sesinin şifalandırıcı gücünü fark edip ”Peter Hess ses masajını” geliştirmiştir.

Pİyasada çok az eski ve kaliteli ses çanağı mevcut olduğundan, Peter Hess geleneksel yöntemlerle üretilen kalitesi yüksek ses çanakları üretmeye başlamıştır.

60’lı yıllarda batılı müzisyenler büyüleyici seslere sahip olan ses çanaklarını keşfettiler. Uzak doğuya yaptıkları seyahatlerden geri dönerken yanlarında ses çanaklarını da getirdiler ve bunları genellikle meditasyonlarda kullandılar.

Ses çanaklarının geçmişi, insanoğlunun metali işlemeye başlaması kadar eskidir. Bronzdan üretilmiş ses çanakları ilk önce ses çıkarma amaçlı üretilmemişlerdir. Büyük ihtimalle üretilme amaçları gerek günlük yaşamda kullanım gerekse ritüellerdeki kullanım olmuştur. Ama es önemli işlevi mutfak gereçi oluşudur.

Pişirilmiş yiyecekler ve su çanakların içinde saklanmış ve böylece metallerin içindeki mineraller yiyeceklere geçmiş ve onları daha zengin ve yararlı hale getirmişlerdir. İşte yiyeceklere katkı sağlayan bu durum sağlığa da katkıda bulunmuştur.

Günümüzde ise ,çanakların geldiği ülkelerdeki toplumsal değişimden dolayı eski anlam ve önemini yitirmişlerdir. 60 yıldan beri bu ülkelerde üretilmiyorlar bu nedenle de piyasada gerçek anlamda kaliteli ve eski çanak bulmak mümkün değildir.

Sese şekil vermek ve şekil almış etkisini sağlığımız ve iç uyumumuz için kullanmak, sanırız insani bir gereksinimdir. Ses çanaklarının çoğu Tibet’ten gelmediği halde, genel olarak ”Tibet Ses Çanakları’ olarak adlandırılırlar.

Ses çanağından çıkan sese kulak veren kişi, seslerin farklılığını duyar, hisseder ve kozmik bir alandaymış hissini yaşar. Tüm bedeni seslerden etkilenir. Sesler bizi varoluşumuza geri götürür. Doğu felsefesine göre kozmoz ve insan sesten oluşmuşlardır. Yani insan kozmik sese çok yakındır. Kendi özüyle temasa geçmek, kişiye derin bir güven duygusu verir ve böylece çok derin bir gevşeme yaşatır.

Ses çanağından çıkan ses hareket halinde olduğundan, insan bedenini de harekete geçirir ve yaşam enerjisinin akışını sağlar. Ses çanaklarının işleyişi, her zaman tüm bedenin de dahil edildiği ve en az 5000 yıl geriye dayanan vedik şifa prensiplerine uygundur.

Ses çanakları ile yapılan Ses Masajı ile derin gevşemeye geçilip, stresten, ağrılardan, korkulardan, kaygılardan, güven, özgüven eksikliğinden ve daha bir çok sorun olarak adlandırdığımız durumdan kurtulmak mümkündür.

https://ekonomidoktorunuz.com/yasam/sesle-sifa-ve-tibet-ses-canaklari-ile-yapilan-ses-mesaji-20190603/

 

https://ekonomidoktorunuz.com/yasam/sirma-belin-ile-ses-canaklari-ile-masajin-yolculugu-20180506/

https://ekonomidoktorunuz.com/yasam/ses-masaji-ile-gevsemek-ve-stresi-yenmek-20180112/

 

 

 


YORUMLAR

Solve : *
4 + 29 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.