DOLAR 32,3153
EURO 35,1153
ALTIN 2292,627
BIST 9058,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sağlık Hizmetleri Sektöründe Liderlik

Liderlik, hedeflere olan yolculuğunuzda kendinize ve başkalarına ilham verebilme becerinizdir. Liderlik stiliniz ne kadar etkiliyse, etki gücünüz o denli yüksektir.

Liderlik yeteneği arzu edilir ve gerekli çaba gösterilirse geliştirilebilir. Liderlik yeteneğiyle başarıya giden yolda, emin adımlarla ilerlenir.

Her sektörde kuruluşların gelişiminde ve başarıyla büyümesinde önemli rol oynar liderler.  Sağlık hizmetleri sektöründe de lider ruhlu profesyoneller, o sektörde yer alan kuruluşun başarısını arttırır. Sağlık hizmetleri sektöründe görev yapan sağlık profesyonellerinin liderlik becerilerini geliştirmesi sektörün tüm paydaşlarına önemli katkılar sağlar.

Lider sağlık profesyonelleri meslektaşlarına, hizmet sağladıkları hastalarına, kurumlarına ve tüm paydaşlarına fayda sağlamak amacıyla potansiyellerini ortaya koyarak ayrıca iş doyumlarını arttırırlar. Liderlik yetenekleriyle kendilerine ve başkalarına ilham veren sağlık profesyonellerinin, motivasyonları yüksek olacak ve verimli çalışacaklardır.

Bu yazımda sağlık hizmetleri sektöründe liderliğin önemine değinerek, sağlık profesyonellerinin liderlik becerileri neler olmalı ve sağlık hizmetleri sektöründe liderliğin gelişiminde nelere ihtiyaç vardır bu konuları kaleme alacağım.

Sağlık hizmetleri sektöründe yer alan kuruluşların yüksek kalitede hizmet üreterek, güvenli hasta bakımı ilkelerini benimseyen ve tüm süreçleri etkin yöneten insanlara ihtiyacı vardır. Bu sektörde yer alan güçlü liderler etki gücüyle; sektörlerinin sağlık hizmetlerinde her türlü yeniliği takip eden, yüksek kaliteli hizmet anlayışıyla üretken, güçlendirilmiş, desteklenmiş ve motivasyon kaynaklarını zenginleştirmiş nitelikte varlık göstermesine hizmet eder. Bu nedenle sağlık hizmeti sunan sektörlerin/kuruluşların liderlik becerisini geliştirmiş, lider ruhlu çalışanlara sahip olması önemli bir kazanımdır.

Sağlık hizmetleri kuruluşlarının, sahip oldukları insan kaynaklarının liderlik becerilerini geliştirmeye yönelik stratejiler belirlemesi ve etkin eylem adımları planlaması bu alanda gelişim göstermeleri için önem teşkil eder.

Çalıştıkları ortamda fark yaratan liderlerin beceri ajandasında neler bulunur. Yazımın bu bölümünde siz değerli okuyucularım için sağlık hizmetleri sektöründe başarılı olmayı arzu eden güçlü liderlerin, sahip olması gereken beceri listesini paylaşmak isterim.

Lider Vizyon Sahibidir

Sağlık hizmetleri sektöründe yer alan kuruluşlarda, farklı uzmanlık alanlarında ekipler sağlık bakım hizmetleriyle önemli rol alır. Sağlık bakım ekipleri uzmanlık alanlarında multidisipliner ekip anlayışıyla hizmet verirler. Etki gücü kuvvetli liderlerin ekip arkadaşlarını olumlu ve hedeflenen yönde etkileyebilmeleri için, ileri görüşlü ve büyük resmi gören kişiler olması gerekir. Hedeflerinde net, iddialı ve başkalarını peşinden sürükleyebilecek nitelikte vizyon sahibi liderler, etki güçlerini de daha iyi gösterirler. Vizyonlarına odaklanan liderler hedefleri doğrultusunda daha emin adımlarla ilerleyerek, ekibini de o hedefe doğru başarıyla yönlendirme becerisine sahiptirler.

Lider Alçakgönüllüdür

Sağlık hizmetleri sektöründe sağlık bakım ekiplerine liderlik eden kişilerin alçakgönüllü olması önemlidir. Liderlerin en önemli özelliği ekiplerinin iç dinamiklerini iyi analiz ederler. Ekibinin tüm üyelerinin bütüne olan katkısını kabul eder ve onları teşvik ederler. Etkili iletişim ve güçlü soru sorma becerileriyle, ekip üyelerine sordukları sorularıyla onların bakış açılarını keşfederler. Bütünsel dinleme becerileriyle ekibin tüm üyelerini saygı ve içtenlikle takdir ederler. Geri bildirim verme konusunda ustalıklarını sergileyerek, ekip arkadaşlarını güçlendirir ve onları her konuda desteklerler.

Lider Kendine ve Başkalarına Dürüsttür

Liderler için dürüstlük önemli bir erdemdir. Lider kendinin ve tüm ekip arkadaşlarının içsel değerlerini bilir ve bu değerlerle uyumu yakalamıştır. Dürüstlükleriyle liderler güvene dayalı sağlam ilişkiler kurabilen ve güçlü bağlar oluşturabilen kişilerdir. Sağlık bakım ekipleri için liderlerinin kendileriyle güvene dayalı ilişki içinde olması, birçok çatışma konusunun da önüne geçecek ve uyumlu bir çalışma ortamı yaratacaktır.

Lider Etkili Ekipler Kurmada Ustadır

Sağlık hizmetleri sektöründe etkin ve işleyen organizasyonlar için iyi oluşturulmuş sağlık bakım ekiplerinin niteliği;  bakım hizmetinin kalitesi, hizmet anlayışının aksamaması  ve hasta memnuniyeti açısından önemlidir. Organizasyonlarda etkili ekiplerin oluşturulmasında liderlerin rolü ise oldukça önem teşkil eder. Etkili bir ekip için ortak vizyon ve misyona sahip kişilerin bir araya getirilmesi gerekir. Ekibi oluşturan tüm üyelerin becerilerini ve yeteneklerini iyi tanıyan bir lider, ekip üyelerinin potansiyelleri doğrultusunda çalıştırılmasında başarılı olur.  Ekip arkadaşlarıyla güvene dayalı ilişkiler kuran ve onlara yeni öğrenme fırsatları sunan bir lider, ekibin performansını daha ileriye taşır. Lider tüm ekip üyelerinin iş birliği içinde çalışmaları, birlikte öğrenmeye ve gelişmeye dayalı ilişkiler içinde olmaları konusunda ekibine rehberlik eder.

Lider Yeniliğin ve Değişimin Öncüsüdür

Sağlık hizmetleri sektöründe liderler, hizmet verdikleri kişiler için yeni bakım modelleri oluşturabilmeli, bakış açısını genişleterek yeni yollarla düşünebilmeli, değişime uyum sağlayarak değişime öncülük edebilmede zorluk yaşamamalıdır. Değişim ajanı bir lider, ekibinde çatışma içinde olan üyelerinin duygularıyla baş edebilmede başarılı olarak, uyum ve dengeyi yakalayabilen kişidir.

Lider Olumlu Çalışma Kültürü Yaratandır

Sağlık bakım ekiplerinin çalışma ortamında yakaladıkları sinerji ve uyum bakımın kalitesini doğrudan etkiler. Bu nedenle sağlık bakım ekip üyelerine liderlik eden kişilerin, olumlu çalışma kültürü yaratabilme becerileri önemli rol oynar.

Lider çalıştığı kurumunda değerler platformu oluşturabilen kişidir. Önce kendisi iyi bir rol model olabilmeli ve ekibine sahip olduğu özellikleriyle ilham verebilmelidir. Kendi değerleri ve ekibinin değerleriyle uyumu yakalamış bir lider, kendi içinde bütünselliğini koruyarak saygın bir kişilik sergiler. Hatalarını kabul edebilen, gelişime açık ve öğrenmeyi öğrenen bir lider, tüm ekip üyelerine bu özellikleriyle örnek teşkil eder. Liderin tutum ve davranışlarının ekip arkadaşlarında ve kurumunda yarattığı etkinin, çalışma motivasyonunu destekleyici nitelikte olumlu olması gerekir.

Sağlık Hizmetleri Sektörlerinin Liderliği Teşvikte Rolü

Liderliğe yatırım yapan sağlık hizmetleri sektörleri, kuruluşlarında çalışanlar arasında etkili iletişimi ve koçvari liderliği teşvik ederlerse sundukları hizmetlerinde kaliteyi ve verimliliği daha fazla arttıracaklardır.

Liderlik öğrenilebilir ve geliştirilebilir kıymetli bir beceridir. Tüm sektörlerde olduğu üzere, sağlık hizmetleri sektöründe de bu alanda yatırım yapmaya ve kaynak geliştirmeye ihtiyaç vardır. Sağlık sektöründe yeni nesil liderlerin yetiştirilmesi için etkin olabilecek eğitim modelleri ve liderlik geliştirme programları oluşturulmalıdır. Sağlık hizmetlerinde kalitenin iyileştirilmesi, verimliliğin arttırılması, olası hataların ortadan kaldırılması ve etkin ekiplerle organizasyon yapısının oluşturulması için sağlık bakım ekibinin tüm üyelerinin liderlik eğitimi ve geliştirme programlarına katılımının desteklenmesi gerekir.

Liderlik yeteneğinin geliştirilmesinde önemli bir araç olan koçluk, kişilerin ve kurumların potansiyellerini keşfetmelerinde, iç görü kazanmalarında, öğrenerek gelişim sağlamalarında ve alanlarında fark yaratmalarında destekleyici en önemli tekniklerden biridir.

İş dünyasının birçok farklı sektörü gibi sağlık hizmetleri sektörünün de; sahip olduğu insan kaynakları arasında yer alan yetenekleri keşfeden, kaynaklarını zenginleştiren, güçlü yönlerini ortaya çıkaran ve bunları etkin kullanarak ilerlemeleri alanlarında başarılarını ve verimliliklerini daha fazla arttırır.

Sağlık hizmetleri sektöründe yer alan kuruluşların gerektiğinde koçluk desteği almaları, beraberinde koçluk teknikleriyle zenginleştirilmiş eğitim ve gelişim programlarını tercih etmeleri bu alanda gelişim göstermeleri adına etkili olacaktır.

 

Uzm. Hem. Şenay Zuhur

Diyabetle Yaşam ve Sağlık Koçu

ACC, ICF Bütünsel Gelişim Koçu & Kariyer Koçu& MBA

Kaynaklar

  1. Kapak resmi ar130405 tarafından Pixabay üzerinden alınmıştır.
  2. Schyve P. Leadership in healthcare organizations: a guide to joint commission leadership standards. The Governance Institute. 2009.
  3. Rihal CS. The importance of leadership to organizational success. NEJM Catalyst. 2017.
  4. Marquis BL, Huston CJ. Leadership Roles and Management Functions in Nursing (9th ed). Philadelphia, PA: Wolters Kluwer Health; 2017.
  5. Blickenstaff S. The Compliance Guide to the Joint Commission’s Patient Safety Systems Chapter. Middleton, MA: HCPro; 2015.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.