DOLAR 32,5431
EURO 34,7576
ALTIN 2487,881
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kalbin bilgeliğiyle yaşama uyum

02.03.2021
A+
A-

Kalbinizin sezgisel gücünün ne kadar farkındasınız? Kalbiniz aracılığıyla dünyanın titreşimiyle uyum halinde misiniz? Sevginin kudretini yaşamınıza yansıtabiliyor musunuz? Yaşamı algılayış biçiminiz nasıl? Kalbinizin bilgeliğine kulak veriyor musunuz?

Yaşam yolculuğunda duyguların, cesaretin ve bilgeliğin kaynağıdır kalp. Vücudun tüm sistemlerini koordine eden muhteşem bir tasarım. Kalp; beyin ve beden aracılığıyla nörolojik, biyokimyasal ve enerjetik yollarla sürekli iletişim halinde olur. Vücudun fizyolojik, bilişsel ve duygusal sistemleri üzerinde etkin rol oynar.

Kalp ve beyin daima birbiriyle uyum halinde işlev görür. Kalbin aktivitesi algıları, duyguları, sezgileri ve bütünsel sağlığı etkiler. Kalbin bilgeliği ve zekâsı yaşam algısını oluşturur. Kalbin sezgisel gücü ise yaşama derin bir anlam katar.

Kalp ve Beyin İlişkisi

HeartMath Enstitüsü Araştırma Merkezi uzun yıllardır kalp ve beynin iletişim kurduğu fizyolojik mekanizmaların ve kalbin aktivitesinin; duygularımız, algılarımız, sezgilerimiz ve sağlığımız üzerindeki etkilerini araştırır.

Enstitü’nün araştırma sonuçları; kalbin beyin aracılığıyla dünya algımızı ve tepkilerimizi belirleyecek şekilde iletişim kurduğunu gösterir. Kalbin beyin ile olan iletişim yolları ise şöyle özetlenmiştir:

  • Elektromanyetik alan etkileşimleri yoluyla (enerjik olarak)
  • Hormonlar ve nörotransmitterler yoluyla (biyokimyasal olarak)
  • Sinir uyarılarının iletimi yoluyla (nörolojik olarak)
  • Nabız dalgası yoluyla (biyofiziksel olarak)

HeartMath Enstitüsü’nün paylaştığı araştırma bulgularına göre;

  • Bunaltı hissi ve hayal kırıklığı gibi stres yaratan ya da tükenmişlik yaşatan duyguların
  • Üst düzey beyin merkezinde ve otonom sinir sistemi üzerinde artan düzensizliğe yol açtığı
  • Kalp ritmini ve bedenin tüm sistemsel işleyişini olumsuz yönde etkilediği ön görülür.

Bu durum kalp ve beyin arasındaki etkileşimi bize gösterir. Kalben huzurun kişinin algılarını, farkındalık düzeyini ve zekâsını etkileyerek kişinin bilişsel işlevlerini, öz denetimini, duygusal esnekliğini ve yaşamla uyumunu arttırabileceği savunulur.

Kalbin Sezgisel Gücü

Kalbimiz vücudumuzun en güçlü elektromanyetik enerji kaynağı olarak görülür. Bilim adamları kalbimizin yaydığı enerji alanının beynimizin yaydığı enerji alanından daha geniş olduğunu savunur. Bu nedenledir ki; kalben kurulan samimi ve sevgi dolu iletişim, insanlar arasında güçlü bir bağ oluşturur.

Empati kurarak başkalarının duygu ve düşüncelerini içtenlikle anlamak iletişimde çok önemli rol oynar. Empati sayesinde başkalarının ne hissettiğini, ne düşündüğünü, değerlerini ve sözcüklerinin derin anlamlarını daha iyi anlamak mümkündür. Empati iletişimde kalpten kalbe görünmez bir bağ kurar.

Sezgi ise kişinin duygu, deneyim ve bilincini yöneten, doğuştan sahip olduğu bir yetenek. Kalp enerjisiyle bir yaşam sezgiyi güçlendirir. Sezgi, ruhun deneyimleriyle kazandığı yaşam bilgisini kalbe enerji yoluyla aktarır. Sezgiyle; duygularda, deneyimlerde, düşüncelerde ve yaşamın genelinde farkındalık kazanılır. Sezgisel bir kalp, yaşamda doğru kararlara ve anlamlı deneyimlere kapı açar.

Yaşamın muhteşem gücünden kalbin enerjisiyle faydalanabilmek için, empati ve sezgisel yeteneğimizi geliştirmek önemli. Kalbin bilgeliği  yolumuzu aydınlatan bir fener olur çoğu zaman. Kalbin bilgeliğinden faydalanmak, yaşamın ritmine uyum sağlayarak sağlıklı bir yaşam sürdürmemize katkı sağlar. Böylece yaşamdan aldığımız doyum ve huzur artar.

Kalp Zekâsı

HeartMath Enstitüsü; zihnin ve duyguların enerjik kalple uyumu ile daha yüksek farkındalık ve sezgi akışı sağlaması durumunu kalp zekâsı olarak tanımlar. Sezgilerimizle daha güçlü bağ kurarak duygu ve düşüncelerimizde öz denetim sağlamak, yaşamla uyumumuzu da güçlendirir.

HeartMath Enstitüsü’nün öne sürdüğü bilgiler ışığında kalp temelli bir yaşam;

  • Kalbin bilgeliğine, zekâsına ve niteliklerine güven sağlar.
  • Sezgisel zekâyı güçlendirir.
  • Sezgi ve kalp arasındaki uyumu arttırır.

Bu durum daha yüksek bir benlik algısı sağlayarak, daha bilinçli farkındalıkla yaşamla kurduğumuz bağın güçlenmesini destekler. Zihnimizi yavaşlatıp içsel dünyamıza dönmek, kalbimizin derinliğiyle bağ kurarak sezgilerimizin gücünden yararlanabilmemizi sağlar.

Kalbimizin; sevginin, bilgeliğin, sezginin ve cesaretin kaynağı olduğunu hatırlamamız önemli. Öz varlığımızın kaynağıyla, sezgisel kalbimiz ile iletişim kurarız daima.

HeartMath Enstitüsü’nün kalp zekâsı olarak nitelendirdiği bilgiler doğrultusunda;

  • Sezgilerimizin dönüşümsel etkisi ve bakış açımızla
  • Enerjik kalp yoluyla ruhumuzun yüksek bilgi alanından
  • Psiko-fizyolojik sistemlerimiz aracılığıyla deneyimlerimizi ve etkileşimlerimizi bilgilendirebilen bir bilgelik gücümüz olduğu sonucu karşımızda

Böylece kalp merkezli yaşamla; duygu ve düşüncelerin akıllıca düzenlenmesi, bilincin yükselmesi ve artmış sezgisel bilgi akışının sağlanması mümkün olur.

Yaşamın har anında kalpten kurulan ilişkiler tüm canlıların refahı için önemli. Hepimiz niyetlerimiz, tutumlarımız ve duygularımızla farklı deneyimler yaşar ve yaşatırız. Niyetlerimizde, tutumlarımızda ve duygularımızda öz denetimle kurduğumuz hâkimiyet, tüm canlılar için huzur demektir. İnsan uygarlığı olarak sorumluluk duygusuyla, kalbimizin bilgeliğini arttırmamız gerekir. Kalp zekâmızı kullanarak daha fazla sorumluluk duygusu, daha fazla huzur ve kalben daha doyumlu ilişkiler anlamına gelir.

Nefret, öfke, korku ve kaygı gibi olumsuz duyguları çoğaltmak değil. Kalbin gücü olan sevgiyi kaynak alarak, uyum içinde olan bir yaşam hayal edin. Kalp ve beyin ilişkisiyle kendinde uyumu yakalamış olmak, beraberinde sosyal uyumu da zenginleştirir.

Kaynağını sevgiden alan bir yaşam sonsuz huzur getirir. Huzurun zihnimize, bedenimize ve ruhumuza olan olumlu etkileri muhteşem dönüşüm sağlar. Bu durum yaratıcılığımızı besler. Potansiyel gücümüzü arttırır. Bilinç düzeyimizi daha yukarıya taşır. Böylece yaşamla uyumu yakalarız.

Kalbimizin enerjisiyle bağlantıya geçtiğimizde, yaşamın sonsuz kaynağıyla da daha fazla bağlantıya geçeriz. Bizi aşağıya çeken ve enerjimizi düşüren tüm olumsuz duygulardan özgürleşmek özgür irademizdedir. Günlük hayatımızda kazanıp sürdürebileceğimiz birçok alışkanlık kalp enerjimizi yükselterek, yaşamla ve dünyanın titreşimiyle uyumlanmamıza katkı sağlar. İşte bunlardan bazıları;

  • Mevsiminde sebze ve meyve tüketmek. Hazır ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak.
  • İmkân yarattıkça doğada spor aktiviteleri, yürüyüş, koşu, güneşlenmek ya da dans etmek.
  • Duygulara farkındalıkla, duyguların ruh ve kalp uyuşmazlığı yaşadığı anları fark ederek olumsuz duyguları dönüştürmek.
  • Düşüncelerin, hislerin ve söylenenlerin olumsuz ya da negatif anlamlar taşımamasına özen göstermek.
  • Keyif alınabilecek hobi alanları yaratarak neşeyi arttırmak.
  • Bolca gülümsemek ve kahkaha atmak.
  • Sevgi, şefkat, merhamet, hoşgörü, empati gibi tüm güzel duyguları hissetmek ve hissettirmek.
  • Sahip olunan yaşama minnet duymak.
  • Kendini severek yaşamı sevinçle kucaklamak.
  • Gönülden vererek paylaşımın haklı huzurunu yaşamak.
  • Olumsuz deneyimler için kendini affedebilmek.
  • İçe dönerek zihni, ruhu ve bedeni rahatlatacak alışkanlıklar kazanmak.
  • Huzur veren konu, deneyim ve paylaşımlara odaklanmak.
  • Günlük, hikâye, derleme ya da denemeler yazarak yazmanın rahatlatıcı etkisinden faydalanmak.
  • Huzur veren titreşimde müzik dinlemek.
  • Hayvanlarla daha sık vakit geçirmek.
  • Kokuların rahatlatıcı etkisinden faydalanmak.
  • Toprakla ve doğayla daha sık temas içinde olabilmek.

Elbette siz daha fazlasını yaşamınıza dahil edebilirsiniz. Yaşamın içinde her anınızla güzel duygu ve deneyimleri yakalamak arzunuzda saklı.

Kalbinizi ve sezgilerinizi her an dinlemeniz, yaşamla uyumu kaybetmemeniz temennilerimle. Kalbinizin bilgeliği ebedi yolunuzu aydınlatsın.

Uzm. Hem. Şenay Zuhur

ACC, ICF Bütünsel Gelişim Koçu & Kariyer Koçu

Diyabetle Yaşam ve Sağlık Koçu

 

Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bilgiler tıbbi hizmet, tıbbi talimat veya tıbbi öneri olarak anlaşılmamalıdır. Bu bilgilerin hiçbiri, sağlık uzmanları ile yapılan görüşmelerin yerini almayı amaçlamamaktadır. Bu nedenle; sağlıkla ilgili her türlü gereksinimiz için mutlaka hekim, hemşire, diyetisyen, eczacı ya da ilgili diğer sağlık uzmanlarına danışmanız ve tavsiyelerine uymanız önemlidir.

Kaynaklar

  1. https://www.heartmath.org Erişim Tarihi: 22.02.2021

 


YORUMLAR

Solve : *
6 ⁄ 3 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.