DOLAR 34,0266
EURO 37,8823
ALTIN 2824,412
BIST 9577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Paranın dili – Hanife Serter

26.08.2019
A+
A-

 Günümüzdeki para konusunda sorun yaşamayan neredeyse yok gibi . Herkesin paraya dair farklı boyutlarda ve farklı içeriklerde meseleleri var.

Eş, dost, arkadaş ortamlarında bile sık sık dile getirilen meseleler. Bunları görmezden gelmek, böyle gelmiş böyle gider demek de pek mümkün değil. Öyleyse bir yerden bu meseleleri konuşmaya başlamak gerek. Ama bu konuşma bu kez biraz daha farklı ve daha ” gerçekçi ” olmak zorunda. İlk etapta , çok sık konuştuğumuz ve konuştukça düştüğümüz dil, zihin, psikolojik algı tuzaklarını görmek için şu çalışmayı birlikte yapmaya ne dersiniz ?

 Para sözcüğünün tamamlayıcısı, en çok birlikte kullanıldığı sözcük , olmazsa, olmazı sizce nedir, düşünmenizi istesem ? Para denildiğinde aklımıza ilk geliveren sözcük yani ? 

 Sanırım çoğunluk ” kazanmak” diyecek …Çocukluğumuzdan itibaren parayı en çok bu sözcükle birlikte duyuyoruz. Bunun yanı sıra, ara ara, daha özel durumlarda; Parayı ” bulmak” , paraları ” ezmek”, parayı ” saçmak”, çok para ” dökmek”, paraları ” yemek”, paraların ” suyunu çekmesi”, parayı ” kaybetmek”, paraları ” batırmak” …vb. parayı birçok farklı eylemle birlikte andığımız deyimlerimiz de var güzel Türkçemizde. Bunları da yaşamın akışı içinde değişik Zamanlarda, farklı tecrübelerle , görerek, duyarak , yaşayarak öğreniveriyoruz. Her bir deyimin gözümüzün önüne getirdiği örnek bir olay, örnek bir kişi var belki de. Sözcüklerle düşünen beyin , o sözcüğün karşılığına o gün için nasıl bir anlam, nasıl bir his, bir görüntü kaydettiyse her duyduğunuzda size bulup çıkaracağı bilgi de o oluyor. Her seferinde otomatik olarak o ilk referans bilgiye ulaşıyor.

 Yani para ile ilgili bunca deyimin hepimizde oluşturduğu imgeler, duygular ve yargılar farklı farklı ve geçmiş tecrübelerimizle içeriğe yüklediğimiz anlamlara bağlı. Bu anlamlar üzerinde ciddi şekilde çalışmadan, farketmeden değiştirmek de o kadar kolay değil ne yazık ki . 

 Günlük hayatta parayı “en çok, en sık ” hangi sözcükle/ cümleyle birlikte kullandığınızı düşünün lütfen… Ve bu ikincil sözcüğün ya da bu cümle içindeki diğer sözcüklerin sizdeki anlamını, karşılığını tam olarak bulmaya çalışın. 

 Örneğin; ” Para kazanmak çok zor…”
 ” Parayla saadet olmaz..” ” Paran mı var derdin var..” ” Parası olanın sırtı yere gelmez..” ” Para her şeyi satın alamaz..” ” Para parayı çeker “vb.

 Sizin en çok, en sık kullandığınız ya da aklınızdan geçen belki de aile içinde çocukluğunuzdan itibaren en çok duyduğunuz o cümle ve ona yüklenen olumlu/ olumsuz anlam, vurgu nedir ? Bu cümleyi binlerce kez duymuş olmak hayatınızı sizce nasıl şekillendirmiştir ? Bilinçaltınıza o ikincil sözcüklerden ne tür mesajlar gitmiştir ? 

 Yukarıda yazdığım cümlelerde “para” dışındaki diğer sözcüklere dönüp tekrar bakmanızı istesem, sadece onlar size ne düşündürüyor desem ?

 ” Zor, Saadet, dert, satın alma, çekme…vs.”
 Beyin her sözcüğe birbirinden bağımsız anlamlar yükler. Bazen olumlu anlamda söylediğimiz bir deyim, parçalara ayrıldığında bilinçaltımızda sözcükle ilgili olumsuz kayıtlardan dolayı olumsuz çağrışımlar yapabilir. 

 En başa dönersek ve en sık kullanılan “para kazanmak” sözü üzerinde düşünürsek .. Parayı bir yana koyduğunuzda ” kazanmak” konusundaki asıl duygunuz ne ? 

 Sadece “Kazanmak” sözü size neyi ifade eder, neyi çağrıştırır, hayatınızda bununla ilgili ne tür tecrübeler yaşadınız, kazanmayı sever misiniz, ister misiniz , hırslı mısınız, yarışır mısınız, kazanmak için riske girer misiniz…vs. bir düşünün. 

 Bu , samimiyetle daha derine ineceğiniz bir düşünme olduğunda kendi kendini daha iyi anlamaya ve daha önce hiç farketmediğiniz bir durumu keşfetmeye dönüşebilir. 

 Para ile ilgili meselelerinizde ilerlemek için atılacak ilk adımlardan biri de bu derin düşünme olabilir. Ne dersiniz ? 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
30 ⁄ 15 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.