DOLAR 32,6535
EURO 34,9023
ALTIN 2512,071
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sizi kaos döneminde ayakta tutacak yetkinlik : Öz-Yönetim!

09.04.2020
A+
A-

Covid-19, küresel salgını, dünyadaki tüm insanların sağlığının tehdit etmeye devam ederken, bir taraftan iş dünyası bu önemli süreçten en ekonomik olarak az hasarı almak için uğraşıyor.

Şirketlerin büyük kısmı  en önemli güçleri olan çalışanlarını, evden çalışmaya yönlendirdi.

Bulunduğumuz yerleri ofise dönüştüren birçok  teknolojik  uygulama sayesinde, evden çalışmak kolay gibi gözükse de, bu yöntemin beraberinde getirdiği zorlukları da göz ardı etmemek gerekiyor.

İş dünyası çalışanları ve yöneticilerinin, bu hızlı geçtiğimiz yeni çalışma yönteminde  verimlilik kaybı ve mutsuzluk yaşamamaları için dikkat etmesi gereken konuları bcc Turkey Kurucusu, Endüstri ve Örgüt Psikoloğu Banu Koç Çakan değerlendirdi.

En Önemli Sorun Adaptasyon

İnsan beyni rutini sever.  Biz beynimizin yapısı gereği, yenikliklere kolay uyumlanamıyoruz.

Yanı sıra ünlü sinirbilimci Santiago Ramón y Cajal’ın söylediği gibi, “Her birimiz beynimizin heykeltıraşıyız.”

Bir davranışı öğrenebilmemiz için tekrar etmemiz gerekiyor. Bu nedenle, içerisinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle hızlıca geçtiğimiz, yeni çalışma koşullarına adapte olabilmek, beyni rutin dışarısına çıkarmak olacağı için bir süre efor sarf etmek gerekecektir. Bu yönteme alışmanız için yeni rutin döngününüz ilk zamanlarda oturtmanınız ve buna sadık kalmanız önemlidir.

  • Ofis çalışma hayatınızdaki rutininizi hatırlayın. ( Güne kahve ile mi başlardınız, işe yürüyerek mi giderdiniz, molalarınız nasıldı?)
  • Yeni rutininizi yeni durumunuza adapte edin. ( Dışarıda yaptığınız faaliyetlerin yerine yenilerini koyun, yürüyüş yerine, evde egzersiz yapmak, kahve molalarını chat odasında yapmak gibi)
  • Mümkün olduğunca ilk haftalarda bu rutinden uzaklaşmayın.

 

Burası Benim İş Yerim

İnsan davranışını etkileyen, içerisinde bulunduğu ortamdır. Ofis ortamının düzeni, yapısı, kuralları ve  yapıcı sınırları sizin verimliliğinizin etki yaratmış olabilir. Bu olumlu etkiyi kaybetmek ortam değiştirdiğinizde kaçınılmaz olur. Bu nedenle evde kendinize çalışma için bir alan belirlemeniz ve o alan içesinde bazı kurallar belirleyip çalışmanız verimliliğinizi kaybetmemenizi sağlar.

  • Bilgisayarınızın başına geçmeden, mutlaka üzerinizi değiştirin, bunun için görüntülü toplantıları beklemeyin.
  • Evinizde mutlaka her gün aynı yerde çalışacağınız bir yer belirleyin
  • 20 dk arayla yerinizden kalkın ( balkona çıkın, birkaç adım atın, uzanıp gözlerinizi kapatıp müzik dinleyin), atıştırmalık bir şeyler yiyin..)
  • Yeme düzeninize dikkat edin.
  • Özel işlerinizi işinizin arasına yada işinizi özel bir zamanınızın arasına sıkıştırmayın.
  • Mümkün olduğunca işe başlangıç ve bitiş saatiniz olsun.

Özyönetim Önemli

İş dünyasına başarılarıyla imza atmış kişiler üzerinde yapılan birçok araştırma bu kişilerin ortak özelliklerinin “Özyönetim “ becerileri olduğunu gösteriyor. Özyönetim kişinin herhangi bir kontrol mekanizması olmadan, yaşamını düzenleyebilme becerisidir.

Yeni iş yapış şeklinizde özyönetim becerinizi kullanmalısınız. Zamanlamanızı iyi yapmalı ve bunun dışına olağan dışı haller olmadıkça çıkmamalısınız.

  • Ev çalışma düzeniniz içerisinde konsantrasyon bozucuları bilin ve önlem alın

 (çocukları planlamak, evde gözünüze takılacak bir yeri düzenlemek gibi..)

  • Özyönetiminizi bozan cazibelerden uzak durun ( mutfaktaki o tatlı, akşamdan yarım kalan filim, ya da sevgilinizle bir sohbet. Bunları işiniz bitince de yapabileceğinizi kendinize söyleyin.)
  • Beyninizin her an dağılmaya müsait olduğunu fakat davranışlarınızın yöneticisinin her zaman siz olduğunu bilin.

Sosyalleşmeden Olmaz

İş ortamının bize kazandırdıklarından biri sosyalleşmektir. Kahve aralarında yapmış olduğumuz sohbetler, mutluluk hormonlarımızı arttırarak biz farkında olmadan bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlar. Bu nedenle arkadaşlarınızla zaman planlaması yapıp, ortak sohbet zamanları yaratabilirsiniz. Bu sosyal medyada tek başınıza gezmekten daha iyi gelecektir.

  • Molalarınızda arkadaşlarınızla sözleşin ve görüntülü görüşmeler yapın
  • Komik videolar ve görüntüler izleyin, gülün, güldürün, bu sizin bağışıklık siteminizi kuvvetlendirir
  • Evdeki masanızda ekip arkadaşlarınızla güzel bir günde çekilmiş bir fotoğrafı bulundurun.

 

Yönetici iseniz Mutlaka Uygulayın

“İş yerlerinden kaçarcasına ayrılanların %90’ı bunun yöneticilerinin davranışlarının sebep olduğunu söylüyor.“Gallup 2029

 

Böylesine belirsiz ve karmaşık günlerde yönetici olmanın önemi daha fazla öne çıkıyor. Eğer yönetici iseniz  aşağıdaki konulara mutlaka önem verin. Unutmayın bu dönemde  ekibinizi de motive etmek, onları morallerini yüksek tutmak belki de en önemli işiniz.

  • Gün öncesi ve gün sonu sadece iş içermeyen, görüşmeler yapmak,
  • Çalışanların, ev ortamlarında yaşayabilecekleri sorunlar olası iş gecikmeleri nedeniyle anlayışlı olmak.
  • Toplantılar gibi ortak yapılacak görüşmelerin zaman planlamasında ortak karara varmak.
  • Gerektiğinde bire bir görüşmeler yapmak. Bir yönetici çalışanlarının özel yaşamlarıyla ilgili kısıtlı da olsa bilgi sahibi olmalıdır.
  • Bu sürecin geçici olduğuna inanmak ve çalışanlarını bu yönde motive etmek .


YORUMLAR

Solve : *
26 × 26 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.