DOLAR 32,34
EURO 35,1073
ALTIN 2237,674
BIST 8794,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Selin Kılıç röportajı: Gülferi Yıldırım ile soru cevap

15.10.2020
A+
A-

GÜLFERİ YILDIRIM
Psikoloji ve Nörobilim Uzmanı. Mutlu insan; Mindfulness, Mutluluk ve Liderlik Eğitim ve Executive Danışmalık

• GÜLFERİ YILDIRIM’ ın yolculuğu nasıl başladı, gelecek planlarınızın neresindesiniz?
Çocukluğumdan bu yana en önemli özelliğim merakla yeni bir şeyler keşfetmeye, bilinmeyeni anlamaya çalışmak oldu. Ortaokul – lise sıralarında en büyük hayalim uzaya gitmekti. Teknolojinin ilerleme hızına bakarsak Elon Musk sayesinde bu yaşam döngümde gidebileceğim gibi görünüyor.
O uzay ve bilim merakı aslında üniveriste seçimimi belirledi. İTÜ Elektronik Mühendisliğinden mezun oldum. İş hayatıma da göz ile ilgili lazer cihazlarını Türkiye’ye getiren mümessil bir firmada satış ve servis mühendisi olarak başladım. Mühendislik gibi analitik bir eğitimin sağlık alanıyla birleşmesi sanırım ruhumu en çok besleyen yol oldu benim için. Mühendislikle başlayan sonra sağlık işletmeciliği ve yöneticiliği ile devam eden 30 yıla yakın girişimcilik, liderlik kimliğim var. Bu otuz yılın yirmisinde iş dünyasının sert kayaları arasında verilen mücadeleden sonra kırklı yaşlarımda hayatımı sorgulamaya başladığım bir dönemde önceleri çok ön yargılı olduğum spritüal konulara, meditasyon, yoga gibi faaliyetlere ilgi duymaya ve bu alanda çalışmalar yapmaya başladım. Bunlarla birlikte en başta başarı tanımım değişti sanırım.

 

7/24 tek bir konuya odaklanarak uzun yıllar geçirmiş olmanın, kendinle baş başa hiç kalmamanın, sürekli bir koşturma içinde olmanın bir noktadan sonra neye sahip olursan ol hem zihinsel, hem fiziksel olarak insana fayda getirmeyen bir yaşam biçimi olduğunu gördüm. Ardından hem iş hayatında hem özel yaşamda mutlu, dengede bir yaşam sürmenin yollarını yurt içinde ve yurt dışında katıldığım pek çok eğitim programıyla araştırmaya öğrenmeye başladım. Bali de şifacılarla, Peru’da şamanlarla da çalıştım, Oxford ve MIT gibi bilim yuvalarında meditasyon, mindfulness, nörobilim temelli liderlik gibi eğitimler aldım. Biriktirdiklerimi sunmaya hazır olduğum noktada da Üsküdar Üniversite’sinde peş peşe psikoloji ve nörobilim yüksek lisansları yaptım. Bir yandan kurduğum Mutlu İnsan Akademisi ve Shiftedminds eğitim danışmanlık şirketleriyle kurumsal dünyada kültürel dönüşüm, 21.yy liderlik becerilerini geliştirme programları yaparken diğer yandan 2014 yılından bu yana, her sene yerli ve yabancı uzmanları bir araya getirerek Mutlu İnsan “Zihin,ruh,beden” festivalleri düzenliyorum. 2020’de malum pandemi sebebiyle yapamadım ama inşallah bu zor günleri atlattığımızda festivallere devam edeceğim.

Soruna gelecek olursam, gelecek planlarımın neresindeyim açıkçası bilmiyorum. Çünkü hayal kurmak ve o hayali gerçekleştirmek yaşam amacım gibi. Biri biter, diğeri başlar son nefesi verene kadar. Özetle sen ne yapmaya çalışıyorsun Gülferi derseniz, gerek kendi yaşamımdan gerek eğitimlerim ve araştırmalarımdan net olarak bildiğim şu: Sağlıklı, mutlu, başarılı bir hayat mümkün ve bu herkesin yaratabileceği bir şey. Bunun yollarını yöntemlerini geliştirdiğim eğitim programlarıyla mümkün olduğunca çok insana ulaştırmak. Diğer yandan hem sosyal medya hesaplarımda hem de youtube’da ki “Gülferi Yıldırım-Mutlu İnsan” kanalımdan bildiklerimi paylaşmaya devam etmek.

• Hem Türkiye’ de hem de yurtdışında iş ve yaşam tecrübelerinizi düşündüğünüzde en heyecan verici deneyiminizi sorsam , aklınıza ne gelir ?
Üç şey söyleyebilirim; birincisi oğlumun doğumu. Yaşam mucizesi ve en büyük heyecanımdı. Hep de öyle kalacak.
İkincisi Tony Robbins ile 2 kez ateş üzerinde yürümek. Çok etkileyici bir deneyimdi. Öğrenilmiş korkuların bizi adım atmaktan nasıl alıkoyduğunu, aslında bütün gücün içimizde olduğunu ve cesaretle atılan tek bir adımın yaşam deneyimini nasıl değiştirebileceğini fark etmek açısından çok kıymetliydi.
Üçüncüsü de; Geliştirdiğim eğitim programının sadece 8 hafta içinde insanların mutluluğunu, öz değer ve benlik saygılarını, geleceğe dair umut düzeylerini çok ciddi oranda attırdığını ve beyin aktivitelerinde kalıcı değişimler yarattığını bilimsel olarak gösterdiğim nörobilim tezimin analiz edilmiş son verilerini gördüğüm an. Bu alanda dünyada yapılmış ilk çalışma. Mutluluk öğrenilebilir, geliştirilebilir

 

• Uzun yıllar kurumsal çalışmalarınız, akademisyen kimliğiniz, insanı odak alan eğitim ve çalışmalarınızdan sonra ‘Mutlu İnsan Akademisi’ ni kurdunuz. Bu fikir nereden çıktı, yaptığınız / yapacağınız çalışmalardan biraz bahsedebilir misiniz? Hazırladığınız liderlik gelişim programları ile nasıl bir değişime öncü oluyorsunuz?
Yapılan araştırmalar günümüz dünyasında mutluluğun başarının temel faktörü olduğunu, mutlu çalışanlara sahip şirketlerin 3 kat daha yaratıcı olduğu, %37 daha fazla finansal performansa sahip olduğunu gösteriyor. İş dünyasında büyük organizasyonlarda geçirdiğim 30 yıla yakın liderlik tecrübem ve mutluluk konusunda psikoloji ve nörobilim bilgilerimi birleştirerek şirketlerin daha verimli, daha üretken, belirsizlikle ve kriz ortamlarında esnek, sürdürülebilir gelişim yolunda ilerlemesini sağlıyorum.

 

• Nörobilim ile Mindfullness çalışmalarını ortak potada nasıl buluşturdunuz? Yolu ‘Mutlu İnsan Akademisi ve Festivali’ ile kesişenler , daha doğrusu sizinle tanışma fırsatı bulunlar yeni bir bakış açısı kazandıklarını , mutluluğun öğrenilebildiğini ve enerjilerinin değiştiğini söylüyor. Bu etkiyi yaratmanızın kaynağı nedir ? Sırada bizi nasıl çalışmalar bekliyor ?
Mindfulness son yılların popüler kavramı. Fakat popülerleşen kavramlar bildiğiniz gibi çok fazla ağızda çiğnenerek ve bu alanda yetkinliği ve kitap bilgisinden öteye deneyimi olmayan kişiler tarafından anlatılmaya çalışarak özünü kaybediyor. Google’dan, Nike’a, Apple’a varana kadar dünyanın en başarılı şirketleri iş ortamında yıllar önce mindfulness uygulamaları ve eğitimlerini entegre etti. Türkiye’de son 2-3 yıldır merak başladı. Mindfulness şimdiki ana odaklanmak, otomatik pilottaki davranışlarımızın farkına varmak, kendi duygu düşünce davranış paternlerimizi fark etmek ve değiştirmek için eşsiz bir çözüm. Ben özellikle bu uygulamaların beyin aktivitelerinde ve biyolojisinde neleri nasıl değiştirdiği konunda çalışıyorum. Eğitimlerimin önemli araçlarından birisi mindfulness ve meditasyon uygulamaları. Yukarıda bahsettiğim gibi eğitimlerim bilimsel olarak ölçülebilir kalıcı değişimler yaratıyor insanlarda. Enerjileri gerçek anlamda değişiyor

• Teknolojik gelişmelerin doğrultusunda bugün içinde bulunduğumuz dünya hakkında yorumlarınız ve gelecek için öngörüleriniz nelerdir?
Öyle derin ve önemli bir konu ki… Buraya sığmaz, her açıdan değerlendirmek. Ancak, büyük resim açısından kısa bir değerlendirme yapayım.
Teknolojinin hayatımıza getirdiği kolaylık ve faydalar saymakla bitmez ancak bilinçli ve farkındalıkla kullanmak ve teknoloji üretmek günümüz insanının en çok önemsemesi gereken konu. Teknolojiden ve yapay zekadan değil, onu üreten insandan korkmak lazım. Faydalı ve yaratıcı bir şeyler yapmaya çalışırken, ürettiğimizin insanı, hayvanları, doğayı, bu gezegeni nasıl etkileyebileceğini çok çok iyi düşünmek lazım. Zira pek çok doğal kaynağı tükettiğimiz dünyada bu hızlı gelişim insan türünün sonunu da getirebilir. Veya tükettiklerimiz, yok ettiklerimizi yerine koymanın yollarını bulup hepimiz tüm canlılar için yaşanabilir bir dünya inşa edebiliriz.

 

• Son olarak, kendini geliştirmek isteyen takipçilerimiz için önerilerinizi sormak isterim…
Meraklı olsunlar, doğru bildiklerini ve doğru sandıkları her şeyi sorgulasınlar, kendilerine zaman ayırmayı ihmal etmeyip yeni deneyimler edinsinler. Beyin bilgi ve yeni deneyimlerle kendini değiştirebilen ve gelişen bir organ, onun kıymetini bilsinler.


YORUMLAR

Solve : *
23 × 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.