DOLAR 32,3349
EURO 35,2011
ALTIN 2246,672
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Selin Kılıç röportajı: Buket Özbek ile soru cevap

BUKET ÖZBEK
Profesyonel Yaşam ve Öğrenci Koçu, İzotomi Analisti, NLP Master, Danışman, Yazar

BUKET ÖZBEK’ in yolculuğu nasıl başladı, gelecek planlarınızın neresindesiniz?

Üniversiteden mezun olduktan hemen sonra beyaz yaka olarak çalışmaya başladım. Önüme çok iyi bir fırsat ve güzel bir maddi kazanç fikri geldiğinde hiç düşünmeden kabul ettim ve uzun yıllar bu çok sorgulamadan, önüme geleni yaşadığım kariyer hayatımda nerdeyse soluksuz kalıncaya kadar çalıştım. Bu arada evlenmiş ve iki çocuk sahibi olmuştum bile. Ancak ikinci çocuğumun doğumunda beklenmedik şeyler oldu ve sağlığı ile ilgili duyduğum endişeler sebebi çalışma hayatına ara vermeye karar verdim. Yalnız fark ettiysen ben hala Ben kimim ? Ne istiyorum? Ne yaparken mutluyum sorularını kendime sormayı bile düşünmediğim zamanlardı.

Kızım 3 yaşına gelinceye kadar kendim baktım. Ne zaman ki onu da okuluna gönderip kendimle baş başa kaldım işte yolculuk o zaman başladı.

Değerlerimi, olmazsa olmazlarımı fark etmek, kimliklerimin ötesindeki Buket’i bulmak için çıktım yola. Pek çok kişisel gelişim kitabı, eğitimler, atölyeler derken, ben aslında ne yaparken çok mutluyum sorusunun cevabı netleşmeye başlamıştı. Arayışlarım beni 2016 yılında Sola Unitas ile tanıştırdı ve uzun soluklu ve çok emek verdiğim koçluk eğitimlerini bu kurumda aldım. ICF onaylı Koçluk Eğitimleri, Öğrenci Koçluğu, NLP Master ve İzotomi eğitimlerini tamamladım.

Son 4 yıldır, yetişkinler ve genç bireyler ile kendi potansiyellerini bulup, içinde ki ışık ile karşılaşmalarına ve bu ışığı parlatmalarına yol arkadaşlığı yapıyorum.

Yol uzun, yolculuk sürekli öğrenme ile devam ediyor. Gelecek planlarım öğrenmeye devam ederken daha çok genç bireye ulaşıp kendi kanatları ile hayallerine uçmalarına şahitlik yapmak.

• Telekomünikasyon, İnsan Kaynakları, psikoloji, izotomi, NLP, yazarlık bu kadar güzel ve farklı şapkalarınızın ve tecrübelerinizin içinde size en heyecan verici deneyiminizi sorsam , aklınıza ne gelir ?

Bu soruya bir tane cevap bulmak zor benim için, çünkü işimi aşk ile yapıyorum ve vermiş olduğum her koçluk seansı sonrası almış olduğum her bir geri bildirimin bendeki karşılığı paha biçilemez. Bir yandan da psikolojik danışman olarak çalıştığım okullardaki miniklerimin gelişimi ve değişimine şahit etmek müthiş bir duygu benim için. Son olarak ama asla önem derecesi olarak son olmayan bir konu var ki oda yazmak… Yazmanın vermiş olduğu güç ve mutluluk tarifi zor bir duygu benim için. Önce kişisel gelim içerikli pek çok dergide ve gazetede yazı yazdım, sonra da DUYMAYA HAZIR MISIN? Kitabımı çıkardım. Bilginin paylaşıldıkça çoğalacağına olan inancım beni bu yolda vazgeçmeden yazmaya iten gücüm oldu. Şimdi bir roman yazıyorum, yakında bitmesi için çok çabalıyorum.

• ‘BUKET ÖZBEK DEĞİŞİM ATÖLYESİ’ ve yaptığınız çalışmalar bir çok kişiye, yüreğe ve beyne hitap ediyor, bu enerjinizin kaynağı nedir? Yaptığınız / yapacağınız çalışmalardan biraz bahsedebilir misiniz?

Enerjimin tek kaynağı işimi aşk ile yapıyor olmak ve başkalarına fayda yaratabilmenin sonsuz tatmin duygusu. Profesyonel Yaşam ve Öğrenci Koçu, NLP Master ve İzotomi Analisti olarak verdiğim eğitim seminerlerini kurum bazlı sınıflandırarak detaylı bilgi vermek isterim.

1. Okullarda, 8. Sınıf ve üsttü sınıflarda okuyan öğrencilere yönelik verdiğim eğitimlerin başlıkları;
• Koçluk araçları ile Zaman Yönetimi Atölye Çalışması
• Öz Farkındalık ve Hedef Koyma Atölyesi
• Sınav Kaygısı ve Stres Yönetimi

2. Okullarda, 8. Sınıf ve üsttü sınıfta çocuğu okuyan ebeveynlere yönelik verdiğim eğitimlerin başlıkları;
• Anne Baba Olmak ve Ergenler ile Sağlıklı İletişim
• Çocukların Mesleki Seçimlerinde Ebeveynin rolü, İzotomi Nedir?

3. Anaokullarına, 0-6 yaş çocuk sahibi ebeveynlere yönelik eğitim başlığı;
• Aklımda Deli Sorular

4. Kurum çalışanlarına yönelik olarak verdiğim eğitim başlıkları;
• Koçluk Yetkinlikleri ile İletişim Teknikleri
• NLP Teknikleri ile Öz Farkındalık
• Kurumların özel eğitim ihtiyaçlarına göre, kuruma özel eğitimlerde tasarlayabiliyorum.

Profesyonel Koç olarak aynı zamanda iki farklı okulda Ebeveyn Koçluğu ve Çocuk Gelişim Danışmanlığı yapıyor ve bireysel koçluk seanslarına devam ediyorum.

• Günümüz koşullarında özellikle genç nesillerin stres noktaları, motivasyonu ve geleceği için ‘İZOTOMİ’ çok değerli bir analiz ve yükselen bir değer. Siz bu konuda çok yetkin bir analistsiniz, nedir bu izotomi , etkileri ve önemini sizden kısaca dinleyebilir miyiz?

‘DUYMAYA HAZIR MISINIZ’ kitabınızda da sorduğunuz gibi, biz takipçileriniz duymaya hazırız…

buket Özbek kitap

İzotomi®, profesyonel iş hayatınızda, kişisel gelişiminizde, eğitim hayatınızda kullanabileceğiniz; özgün üretilmiş, analitik raporlama yeteneğine sahip bir kişilik envanteridir. İzotomi Öğrenci bu tanıma ek olarak , mesleki eğilimlerinin ne olduğuna dair yön gösterici kılavuz olma özelliği taşır.

Bir insanın başına gelebilecek en büyük talihsizlik hoşlanmadığı ve onu mutlu etmeyecek bir konuda uzmanlaşması ve bu yönde meslek seçimi yapmasıdır.

Hedefini bilmeyen bir gemi asla yanlış bir yere gidemez. Çünkü belirlenmiş bir yön yoktur. Nereye gideceğini bilmediği için denizlerde savrulur durur. İnsan olarak biz de öyleyiz. Hedefi ya da hayali olan birinin önüne çıkan engelleri aşmak için içsel motivasyonu vardır. Bu içsel motivasyona sahip olmadan çıkılan yolculuklarda zorlanma yaşandığında hemen başka bir yol seçilir ya günlük olarak acıdan kaçılır ya da günlük zevkler takip edilir.

Hedefe doğru kaynaklarla ilerlemenin bir diğer altın kuralı ise kendini tanımaktır. Hayatta başarıyı elde etmiş ancak bir türlü mutlu olamayan insanlarla karşılaşırsınız. Başarı her zaman mutluluğu getirmez ancak mutluluk her zaman başarıyı getirir. Gerçekten ne istediğini ve kendi özelliklerini bilmek bu dünyada doyuma ulaşmanın önemli kurallarındandır.

İzotomi® bu düşüncelerle yola çıkmış bir kariyer belirleme sistemidir. İzotomi® uzmanları ve gelişim psikologlarından oluşan bir ekip tarafından hazırlanmıştır. İzotomi 2.0 projesi, 2013 yılında başlayan İzotomi 1.0 projesinin devamıdır. Geliştirilerek bir üst versiyona çıkarılmıştır. Projenin amacı bir öğrencinin kendi mizacı, değerleri, istekleri, ilgi alanları ve davranış örüntülerini anlayarak kendisi için en yüksek farkındalıkla seçim yapabilmesini sağlamaktır.

İzotomi® gençlerin, ergenlik gibi hızlı değişimlerin yaşandığı, heyecanlı bir çağda, zorunluluklar ve beklentiler üzerinden değil, güçlü yönler ve temel değerler üzerinden geleceği planlamasını öngörmektedir. Mutlu bir gelecek ve dolayısıyla sürekli başarı, dışarıdan dayatılanlarla değil, ancak genç insanın kendi istekleri, değerleri ve güçlü yönleriyle oluşturulabilir. Değerlerin ve benlik algısının şekillendiği bu dönemde, genç birey ve aile kariyer sürecinin zorluklarına değil, bireyin güçlü yönlerine ve ailenin yapıcı desteğine odaklanarak birlikte mutlu bir gelecek çizebilir.

Neden İZOTOMİ®?

İzotomi® kişinin değerleri, güçlü yönleri, mizacı ve becerileri üzerinden farkındalığın sağlandığı, güçlü ve alanında tek programdır.
İzotomi kişilik örüntüsünü “tam ve doğru” olarak tespit eder.

Herhangi bir kişilik envanteri üç farklı öğrenciye takım çalışmasına yatkın olduğunu söyleyebilir.
İzotomi ise öğrencinin,

• O davranışın nedenini,
• Motivasyonunu
• Potansiyellerini
• Düşünce tarzını
• İletişim tarzını
• Liderlik tarzını
• Rahat ve stres altındaki davranışlarını ifade edebilir
Ayrıca öğrenci için,
• Gelişim önerileri sunar
• Güçlü yönlerini belirler
• Güçlendirilmesi gereken yönlerine dikkat çeker
• Risklerini söyler
• Öğrencinin içindeki gizli güçlerin ortaya çıkması için fırsat sunar.

İzotomi öğrencinin mesleki eğilimlerini belirler, eğitim hayatı ve arkadaşlıkları, öğrenme tarzı ve öğrenme ortamları hakkında detaylı bilgi verirken ebeveynlere konularla ilgili tavsiyeler sunar. İçeriğinde rehberlik çalışması da bulunmaktadır.

• Teknolojik gelişmelerin doğrultusunda bugün içinde bulunduğumuz dünya hakkında yorumlarınız ve gelecek için öngörüleriniz nelerdir ?

Dünya çok hızlı değişiyor ve gelişiyor. Teknolojik gelişmelerin yanında , dijital çocukluk, yapay zeka gibi hayatımıza yeni kavramlar ekleniyor. Öncelikle biz yetişkinlerin sağlıklı bir psikolojiye sahip olmamız, iletişim dilimizde pozitifi de kalıyor olmamız ve değişime direnmeden, onunla birlikte uyumlanarak öğrenmeye devam ediyor olmamız çok kıymetli.

Dünya olarak yaşadığımız Pandemi nedeni ile extra zor günlerden geçiyorken, genç yetişkin bireylere doğru rol model olabilmemiz benim için daha büyük önem taşıyor.Bu neden ile ebeveynlerin çocuklarını yargılamadan dinlemeye, pozitif bir dil ile güven bağını sağlam tutmaya ve onraın birey olma yolculuklarına rehberlik etmelerine ihtiyacımız var.

• Son olarak, kendini geliştirmek isteyen takipçilerimiz için önerilerinizi sormak isterim…

Kendini geliştirmek için, kişinin önce özünde kim olduğunu bulmaya ihtiyaç duyduğu bir yolculuğa çıkması gerekiyor. Yol uzun ve yorucu ama yolculuk sırasında buldukları hayatlarının geri kalanında çok daha özgür ve mutlu hissedecekleri seçenekleri bulmalarının ön koşulu.
Onları var eden değerlerini keşfettiklerinde, doğdukları andan itibaren kodlanan inançların gereksizliğini farkettiklerinde önlerine yeni bir dünya açıldığını kendileri deneyimliyor olacaklar. Bunun için koçluk alıyor olmaları kendilerine verecekleri en güzel hediye olacaktır.

Sevgiler

ETİKETLER:

YORUMLAR

Solve : *
26 ⁄ 13 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.