DOLAR 32,5036
EURO 34,9639
ALTIN 2429,96
BIST 9812,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pandemide oluşan yaratıcı gerilimi avantaja çevirebilirsin

Değerli Okuyucular,

Stresin, yani gerilimin, iki çeşidi var.

Biri yaratıcı gerilim, diğeri yıkıcı gerilim.

Stres kelimesi yerine gerilim kelimesini kullanmayı ve bunu yaratıcı ve yıkıcı diye ayırmayı tercih ediyorum. Zira stres kelimesinin fazla kullanılmaktan dolayı anlamını yitirdiğini düşünüyorum. Stresi bize hizmet eder hale getirmek ve faydaya çevirmek için yeni bir tanım yapmak gerekiyor…

Yaşamın algoritmasında durmak yok. Aksine sürekli değişim ve bir şeye doğru evrilme var. Her daim bazı soruların cevabını arıyoruz. Bulduğumuz cevaplar bize yeni soruların kapısını açıyor.

Soru-cevap sürecinde gerilim oluşuyor. Zira cevaplarımızı ararken inişli-çıkışlı duygulara kapılıyoruz, bir an motive olurken bir an her şeyi bırakıp gidesimiz geliyor. İnsan doğası değişken.

Pandemi döneminde yaşadıklarımız sorularımızı arttırdı. Bize durup düşünme ve yaşamdaki olma halimize yakından, uzun uzun bakma şansı verdi. Gördüklerimizin bazılarına şükrettik. Ancak bazılarını değiştirmenin zamanı geldiğinin farkına vardık. Değişim gereken alanlarda düşünmeye, hafiften gerilmeye başladık. İşte bu hafif gerilim hattına yaratıcı gerilim diyorum. Zira bizi harekete geçmek için motive eden bir gerilim bu. Değişim için gerekli olan gerilim. Yaratıcı gerilimi akıllıca kullanır ve verdiği itici güçle harekete geçerseniz yaşamınız istediğiniz yöne doğru heyecan ve keyifle evrilir.

Yaratıcı gerilimi fark eder ancak konfor alanınızdan çıkmamak adına görmezden gelir ve harekete geçmez iseniz, yaratıcı gerilim bir süre sonra yıkıcı gerilime dönüşür. Bu da kendini depresyon gibi nörolojik şekillerde yaşamınızda gösterir.

Yaratıcı gerilimi yıkıcı gerilime evrilmeden, size hizmet eden bir motivasyon kaynağı olarak kullanabilmeniz için çeşitli araçlar var. Profesyonel koçluk buna en güzel örnek.

Pandemi döneminde yaşamınızda beliren değişim alanları üzerinde çalışmak ve bunların oluşturduğu yaratıcı gerilimi yıkıcı gerilime dönüşmeden evvel faydaya çevirmek istiyorsanız arayın, konuşalım.

Sağlıcakla,

YAZARIN DİĞER YAZILARI

https://ekonomidoktorunuz.com/is-dunyasi/pick-your-battles-please-lutfen-savasinizi-secin-20210215/

DİĞER YAZILARINA AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ

Nil Akan Palacios Archives – Ekonomi Doktorunuz

Nil Akan Palacios Archives – Sayfa 2 / 2 – Ekonomi Doktorunuz

 


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.