DOLAR 32,5778
EURO 34,6786
ALTIN 2525,602
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İyi bir lider olmak için teknik bilgi ne kadar gerekli?

Değerli Profesyoneller,

İş yaşamıma ilk adım attığımda kendimi güçlü, ancak bir o kadar da çömez hissediyordum. İyi bir okuldan mezun olmanın verdiği güvende olma duygusu vardı. Ancak bir taraftan da iş dünyasının dinamikleri içinde kendime nasıl yer bulacağım konusunda kaygılıydım.

Kariyerimin ilk 10 yılını tamamladığım yıllardaydım. Bir gün sevgili teyzemle sohbet ediyoruz. Teyzem Avrupa’da bir ülkede (hangi ülke olduğunu hatırlamıyorum) işi gereği bir eğitime katılmıştı. Eğitim, ikna sanatı üzerineydi. İnsanları nasıl ikna edebiliriz?

Eğitmenin tezi şuymuş: İnsanları bir konuda ikna etmek için teknik bilgiye ihtiyacınız yok. Hatta teknik bilgi olmadan, bir konu hakkında hiçbir şey bilmeden dahi insanları o konuda ikna edebilirsiniz. Teyzem eğitimden oldukça şaşkın dönmüştü. Zira kendisi mesleğinde teknik anlamda oldukça donanımlı biri, dolayısıyla eğitmenin verdiği mesaj teyzemi “hay allah, bu kadar yıl boşuna mı dirsek çürüttük” noktasına getirmişti. Konu hakkında o an uzun uzadıya konuşmadık. Ancak mesleğinde teknik olarak uzman olan bende de teyzemde oluşan soru işaretinin oluştuğunu hatırlıyorum.

Sonraki yıllarda, kariyerimin 16. yılı civarında, çalıştığım firmada bir mentörle çalışmaya başladım. Firmanın üst yönetiminde, firmayı ve işini çok iyi bilen, teknik donanımı kuvvetli ve de en önemlisi iletişimi kuvvetli. Kimyamız da tuttu. Dolayısıyla ikimiz için de besleyici ve zevkli geçen mentörlük görüşmelerimize başladık. Hazır böylesine değerli bir fırsatı elde etmişken hemen aklımdaki ilk soruyu sordum:

“Kariyerde ilerlemek ve üst yönetim rollerine yükselebilmek için teknik donanım ne kadar önemli?”

Mentörümün cevabı netti.

“Bir konuda teknik olarak çok iyi olursan bunun üzerine basarak bir sonraki rollerine rahatlıkla yükselebilirsin. Ancak herhangi bir konuda teknik birikimin yoksa ortama katacağın değer de kısıtlı kalır.”

Bu cevabı aldığımda derin bir ohh çektiğimi hatırlıyorum. Çürüttüğüm dirsekler boşuna değilmiş demek ?

Nitekim şimdiye kadarki kariyerim ekseriyetle yukarı ivmeli oldu. Geriye dönüp baktığımda görüyorum ki mesleki alandaki teknik bilgim, beni hep içinde bulunduğum ortamlarda ayrıştırdı. Ortam içerisinde benim gibi donanımlı başka insanlar olduğunda ise beni ayrıştıran iletişim yetkinliğim oldu.

Sizde de teknik donanımın size nasıl hizmet edeceğiyle ilgili soru işaretleri varsa tavsiyem bir konuda (hangi konu olduğu önemli değil) çok iyi olun. Bunu iletişim yetkinliğinizle birleştirdiğinizde kariyer ivmeniz her daim yukarı doğru olacaktır.

Sağlıcakla,

Nil Akan Palacious


YORUMLAR

Solve : *
27 + 24 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.