DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Doğru ve Etkili Konuşma etkisi

20.03.2023
A+
A-

Kendinizi doğru anlatmak, Başarı hikayelerinizi paylaşmak ve sosyal hayatınızda ön plana çıkmak istiyorsanız kendinden emin ve etkili bir konuşmacı olmanız gerekir. Bunu öğrenmenin çeşitli yolları var öncelikle ilgili kitaplar okumak daha da ilerlemek istiyorsanız konuşma eğitimi almak en etkili seçenektir.

Konuşma, kişilerin çevresindekilerle iletişim kurabilmesinin en yaygın yoludur. İnsanlar duygu ve düşüncelerini başka kişilerle paylaşmak, kendilerini kanıtlamak ve deneyimlerini aktarmak için konuşma ihtiyacı hisseder.. Bu ihtiyacın en güzel şekilde karşılanması için de güzel konuşmak gerekir.

Şirazlı Sadi der ki “Yanlış üslup doğru sözün katilidir ”

Peki, nedir bu güzel konuşma?

Aslında güzel konuşmak= etkili konuşmak demektir yani konuşurken karşınızdakileri etkilemenizdir. Etkili bir biçimde konuşarak duygularını ve düşüncelerini doğru bir biçimde ifade etmesidir.

Güzel konuşma yapabilmek için beden dilini de doğru kullanmak çok önemlidir. Beden dilinin Ağızla birlikte koordineli bir şekilde çalışması gerekir.

Önemli olan konuşmak değildir. Olması gereken; doğru yöntemle konuşarak her alanda kendini doğru ifade ederek karşınızdakileri etki altında bırakmayı başarmak kendinizi keyifle dinletebilmenizdir.

Toplum içerisinde konuşma yapan kişilerin toplum tarafından saygı ile karşılanabilmesi için etkili konuşmak önem arz eder çünkü etkili konuşan kişiler karşılarındakini kolayca ikna eder.

Süslü ve beden diliyle desteklenmiş bir konuşma toplum üzerinde istenen etkiyi oluşturur.

Toplum önünde konuşma yapmak herkesin çok rahat yapabileceği birşey olmamakla birlikte destekle yenilebilecek bir fobi türüdür. Bunu. İçin önerebilecegim kitaplar;

????Güçlü iletişimim sırları diksiyon beden dili ve hitabet (Mehmet Çelikyay )
????Lisandan İnsana hitabet diksiyon (Özgür Çoban)
????Temel konuşma Teknikleri ve Diksiyon (Sırrı Er)

Bu alanda belleğinize eklediğiniz her veri size sadece konuşma alanında değil yazı alanında da kazanım sağlayacaktır.
Konuşma yaparken Doğru nefes almak son derece önemlidir örneğin nefesi bitene kadar tıkanırcasına konuşmayı sonlandıran bir sunucuyu kimse dikkate alarak dinleyemez öyle değil mi?
Derin bir nefes alarak konuşmaya başlamanız diyaframınızdan konuşmanızı sağlar, bu da sesinize daha fazla güç ve hacim verecektir. Havayı boşa harcamamak için nefesi tam olarak vermelisiniz. Sesinizin soluk ve zayıf çıkmasına neden olabilecek sığ nefes alıp vermekten kaçınmalısınız.
Etkili konuşma da kelimelerin doğru telaffuzu ,vurgu ve tonlama, beden dilinin doğru kullanımı kendinizi ifade etmenizi kolaylaştıracak en önemli unsurlardandır.

Etkili konuşma da sesin 3 temel özelliği vardır

????perde
????Ses yüksekliği
???? Tını

Örneğin büyük bir amfi de sunum yapıyorsanız bağırarak değil sesin yüksekliğini perdesini buna göre ayarlıyor olmanız gerekir.
Perde, sesin ne kadar yüksek veya alçak çıktığını belirleyen özelliktir.

Yükseklik, bir sesin ne kadar yüksek veya yumuşak olduğunu belirleyen özelliktir.
Tını, sesin kalitesini veya tonunu belirleyen özelliktir.

Sevgiler
Belgin Uzunoğlu


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.