DOLAR 32,3364
EURO 35,1373
ALTIN 2235,398
BIST 8727,4
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sofroloji’yi öğren, yaşamayı öğren!

29.03.2019
A+
A-

Bedensel olduğu kadar zihinselde rahatlaman gerek!

“Tarih ve toplum sürekli bize yeteneklerimiz hakkında birtakım telkinlerde bulunuyor ve telkinler neler yapabileceğimiz konusunda bizi sınırlıyor. Sınırlara inanmak, sınırlı insanlar yaratıyor.”

Kolombiyalı Psikiyatri ve Nöroloji doktoru Prof. Alfonso Caycedo’nun kurucusu olduğu Sofroloji, zihin-beden bağlantısının gücüne ve uyumuna inanan oldukça derin çalışmalar içeren müthiş bir şuur bilimi disiplinidir. Bedenine yerleşmiş gerginliğin farkına vararak, ilgili teknikleri, egzersizleri  ve nefesini  kullanarak seni çıkmazda hissettiren o ruh halinden özgürleşebilir ve derin bir rahatlama noktasına ulaşabilirsin. Sofroloji bir çeşit içsel yolculuktur, gevşeme, nefes, konsantrasyon, görselleştirme, kendi kendine telkin gibi önemli teknikleri kullanarak gerçekleştirdiğin, kendinin farkına varma çalışmasıdır.

Dünya üzerinde önemli sofrolojistlerden biri olan Dominique Antiglio sofrolojiyi “Sofroloji pratiği, bir kişinin beden ve zihin ile daha fazla temas halindeyken, şu an içinde kalmasını sağlamak için tasarlanmıştır.” şeklinde tanımlamaktadır.

Sofrolojiyi, yaşamın zorluklarıyla başa çıkmak ve daha fazla denge ve mutluluk yaratabilmek için esnekliğine ve gücüne dokunmayı öğrendiğin meditasyonun bir evrimi olarak düşünebilirsin.

Sofroloji pratiği, bir kişinin beden ve zihin ile daha fazla temas halindeyken, şu an içinde kalmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Temelinde bedensel ve zihinsel gevşeme egzersizleri yatan sofrolojiyi ilk etapta mutlaka bu konuda uzmanlaşmış, insan psikolojisini ve fizyolojisini iyi bilen, güven veren bir sofrolog ile uygulamakta fayda var. Birkaç denemeyle, anında ve hızlıca öğrenilebilecek bir şey olmadığı için bir rehbere, yeterli tekrarlara ve zamana ihtiyacın olduğunu unutma.

Sofrolojinin temelini oluşturan gevşemenin başlangıcını kas gevşemesi oluşturur. Kol, bacak ve bazı sırt kasları gerginlikten ilk kurtulacak kaslardandır. Işık, gürültü gibi dış uyaranın az olduğu bir ortamda, bedenini sıkmayan bol giysilerle egzersizlere hazırlanmak gerekir. Gevşemenin başlaması için, uyku ile uyanıklık arası dinlenme durumu olan gözler kapalı alfa ritmi durumuna geçilir. Alfa dalgaları, en huzur verici dalgalardır.  

Beyin dalgaları frekanslarına göre alfa, beta, teta ve delta dalgaları olarak sınıflandırılır.

– Beta dalgaları (13-30 Hz.), uyanık iken, gerginlik ve stres durumlarında belirmektedir.

 – Alfa dalgaları (8-12 Hz.), gevşeme durumuna has olup uyku ile uyanıklık arasındaki devreyi ifade eder.

 – Teta dalgaları (4-7 Hz.), uykuda ve derin meditasyonda hakimdir. Şuuraltı aktiftir ve öğrenme yeteneği büyüktür.

 – Delta dalgaları (1-3 Hz.), derin uykuda ölçülmektedir. Bedenin iyileşme ve bağışıklık sistemini destekleyicidir.

 

Gerçek bir zihin ve beden gevşemesi için alfa ritminin yakalanması ve sürdürülebilir olması çok önemlidir. Zihinsel gevşeme olmadan kasların tam anlamıyla gevşemesi kolay değildir. Kasların kasılması aynı zamanda zihinlede alakalı. 

Sofroloji egzersizinin bir örneği, gözlerini kapat, burnundan nefes al ve nefesini bir kaç saniye boyunca tutup vücudundaki tüm kasların gerildiğine emin ol. Sonra nefes verirken tüm kaslar serbest bırak ve vücudun ile zihninin yavaşlamasına izin ver.

Sofrolojist Dominic Antiglio, bu egzersizlere başlamadan önce ne  yapacağını şöyle anlatıyor: “kolunuzu ve parmaklarınızı, yükseltilmiş bir başparmağınızla gerdirin, teneffüs edin ve kaşlarınız arasındaki noktaya değene kadar çok yavaşça kendinize getirmeye başlayın. “Dışardan bakıldığında oldukça komik görünüyor,” diye uyarıyor Dominic, bu meditasyona nasıl girileceğini gösteriyor: Elinin hareketini izlerken, gözlerini burnuna indiriyor. Ve bu 15 dakikalık bir uygulama başlatmak için şaşırtıcı derecede etkili bir yoldur. Parmak alnına dokunduğunda, göz kapakların istemsiz bir şekilde kapanır, aynı zamanda gürültülü bir soluk alırsın, sanki hava ile ilgili düşüncelerindeki karışıklıktan kurtuluyormuşsun gibi…

Sofroloji;

  • Sofroloji, yoga, hipnoz, psikoloji ve nörolojiye dayanmaktadır.
  • Sofroloji, hedefe ve geleceğe yönelik bir çalışmadır.
  • Sofroloji, kişinin yoga ve meditasyondan daha derin bir rahatlama ve gevşeme noktasına ulaşmasına yardımcı olabilir.
  • Sofroloji, omuzların yukarı ve aşağı hareket ettirilmesi, başın döndürülmesi, bükülmüş kollar ile dönme ve yürüme meditasyonu gibi stres-rahatlama için ayakta durma ve oturma egzersizleri gibi dinamik rahatlama kullanır. Farkındalık meditasyonu, her şeyden önce bir kişinin bir durgunluk içinde olduğunu ve nefes almasına odaklandığını varsayar.
  • Sofroloji, düşüncelerin ve bedenin en basit farkındalığı ile başlayan ve derinlerle biten 12 seviyeye ayrılmıştır.
  • Sofroloji, pozitif görselleştirme kullanır. Bu nedenle, sınavlara, yarışmalara veya doğuma hazırlanırken tavsiye edilir; hatta fobileri olan insanlar için de uygundur.

Sofrolojiye ait en fazla uygulama Fransa’da mevcut. Türkiye’de şimdilik bu konuda pek kaynak yayın, uygulama ya da rehber bulamayabilirsin ancak yabancı kaynaklı sitelerde İngilizce dil seçeneği ile egzersiz örnekleri içeren videolar ve yazılar mevcut. İzlemeni, kendine yakın hissedersen hayatına nasıl katabileceğini araştırmanı öneririm.

Bana bu konuda sormak istediğin bir şey olursa hulya@hulyakonar.com ‘a yazabilirsin.

Hülya Konar

Klinik Psikolog

instagram/hulyakonar

twitter/hulyakonar


YORUMLAR

Solve : *
5 + 14 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.