DOLAR 32,4596
EURO 34,752
ALTIN 2441,428
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Projelerde test ve eğitim

26.07.2021
A+
A-

İş dünyasında ne kadar tedbir alınırsa alınsın, ne kadar ön hazırlık, çalışma ve test yapılırsa yapılsın, yeni bir sisteme, düzene geçiş mutlaka sancılı olur.

Kurumda herhangi bir konuda işlerin daha sistematik, hızlı ilerlemesi, takibinin daha rahat yapılabilmesi için ya dışardan yeni bir teknoloji alınır veya kurum içinde proje geliştirilerek kullanıma alınır. Devreye alınıncaya kadar bir çok süreç ve aşamadan geçer. Projeye başlanıldığında her senaryo düşünülerek hareket edilir, olabilecek hataları hesaplanır. Proje adımları ve tüm detayları kontrol edilirken aslında en fazla dikkate alınması gereken nokta sistem yöneticisi ve kullanıcılardır.

Projeye devam edilirken, en başta sistem yöneticisi ve asıl kullanacak kişiler göz önünde bulundurulduğu, hep akılda bulunduğundan olsa gerek, kenarda bekler. Projede adım adım ilerlenir, geliştirilir, bir çok değişimden dahi geçer, kullanım öncesi testlerin ve denemelerin olduğu evreye getirilir. Bu aşamaya gelinceye kadar projede zaman çizelgesinden geride dahi kalınmış olunabilir. Bunları sıklıkla yaşanır.

Proje geliştirilirken, test aşamasının aslında geniş zamana yayılarak hareket etmek daha faydalı olacaktır. Fakat bu genellikle dikkate alınmaz ve projenin bir an önce bitirilerek, test aşaması ve eğitim süreci çok kolay olduğu ve hemen yapılabileceği düşünülerek kısa zamana sıkıştırılır, hızlıca geçiştirilir. Sistem kullanıma alındığı zamanı kullanım zorunluluğu olması nedeniyle, “nasılsa bir şekilde öğrenilir” mantığı güdülür. Bu da hem sistem yöneticisi, hem de kullanıcı açısından ayrı bir iş yükü ve oldukça sancılı bir sürecin yaşanmasına neden olur. Sistem yöneticisinin burada kullanıcıdan bir adım önde olması gerektiğinden işi 2 kat artar. Ayrıca kullanım sırasında eklenmesi veya değiştirilmesi gereken farklı detaylar ortaya çıkabilir. Bunların sonradan yapılması ayrıca zaman ve işgücü kaybına neden olabilir.

Proje belli bir aşamaya geldiği zaman hem sistem yöneticisi, hem kullanıcılar hem de geliştirenin birlikte yol alması gerekir. Proje, kurum içinde geliştirilen bir sistemse, sistem yöneticisi bir ihtimal geliştirenin kendisi olabileceğinden çok sorun oluşturmayabilir, ancak, dışardan alınarak kuruma entegre edilmeye çalışılan bir sistemse, 3 tarafın da birlikte çalışması gerekir. Çünkü sistemi geliştiren belli standartlarda çalışarak sistemi oluşturacak, detayları ekleyecek ve ortaya çıkaracaktır. İstediği kadar sistem yöneticisi ve kullanıcı gözüyle baksın ve incelemede bulunsun, dikkatten kaçırdığı noktalar olacaktır. Sistem farklı bakış açılarıyla test edilerek ve denemeler yapılarak gözden geçirilirse hem eğitim verilmiş olur, hem proje daha sağlam temele oturtulur hem de daha hızlı ilerlemesi sağlanır.

ETİKETLER: , , ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.