DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Pazarlama 4.0 – Dijital pazarlama!

Yeni dönemin pazarlama trendi; “PAZARLAMA 4.0 – DİJİTAL PAZARLAMA”

Selamlar Sevgili dostlar,

Bu yazımda pazarlamanın geldiği en son noktayı, yani PAZARLAMA 4.0 konusunu paylaşmak istiyorum sizinle.

Geleneksel Pazarlamanın tarifi ile başlamak doğru olacak sanırım, dünya çapında da kabul gören Amerikan Pazarlama Derneği AMA’nın tarifine göre pazarlama;

“Kişi, örgüt, kurum ve şirketlerin amaçlarına uygun değişimi (takası) sağlamak üzere; mal, hizmet, düşünce ve fikirlerin tasarlanması, markaların yaratılması, dağıtımı, satışı ve tutundurma çabalarını, planlama ve uygulama sürecinin bütünüdür.”

Üretim öncesi ve satış sonrası hizmetlerin tamamını kapsayan bu süreç ARAŞTIRMA, HEDEFLEME, TAKTİK PAZARLAMA ve KONTROL olmak üzere 4 aşamadan oluşmaktadır. Pazarlamada HEDEF satış yapmak değildir, asıl hedef her iki tarafında MUTLU olacağı, DEĞİŞ TOKUŞ sürecinin yönetilmesidir.

Pazarlamayı imgelerle anlatmak gerekirse; düşmanın rakipler, müşterinin fethedilecek topraklar, savaş alanının ise zihinler olduğu bir savaş olarak tanımlayabiliriz. Pazarlamada asıl hedef pazarları, marketleri, rafları kapmak değil insanların zihinlerini kapabilmektir.

İnsan var olduğu sürece PAZARLAMA var olacak ve yaşamın her aşamasında karşımıza çıkmaya devam edecektir, yaşam döngüsü PAZARLAMA sistemi üzerine kurulmuş ve şekillendirilmiştir. Yani ihtiyaçlar, üretim, tüketim, hedefler, beklentiler, daha konforlu yaşama isteği, mutlu olma, duygusal tatmin gibi nedenlerle kısacası vahşi kapitalizmin dayattığı, zerk ettiği bir alışkanlık ve sistemden bahsediyoruz.

İşte bu nedenledir ki, pazarlamayı herkesin çok daha iyi bilmesi ve doğru kullanabilmesi çıkarları açısından daha önemli bir hale gelmektedir.

Endüstrideki değişim süreçlerine bağlı olarak pazarlama süreçleri de farklılaşmıştır.

Buharlı makinaların bulunduğu ve ilk ürün imalatlarının gerçekleştiği ENDÜSTRİ 1.0 döneminde, PAZARLAMA 1.0 süreci başlamış ve merkezine ÜRÜNÜ almıştır.

Elektrikle birlikte, elektrikli makinaların geliştirildiği ENDÜSTRİ 2.0 döneminde, PAZARLAMA 2.0 sürecine geçilmiş ve TÜKETİCİ’ye yönelik pazarlama yapılmıştır.

Bilgisayar, yazılım ve internet ile beraber devrimin adı ENDÜSTRİ 3.0 olurken, merkezine İNSAN ve DUYGU’yu alan PAZARLAMA 3.0 süreci başlamıştır.

Bu üç süreci GELENEKSEL PAZARLAMA olarak adlandırmak doğru olacaktır. Bu üç süreçte, KUVVET İLKESİ ön plandadır, yani “Büyük balık, küçük balığı, büyük organizasyonlar, küçük organizasyonları yener” gerçeği vardır. Ayrıca SAVUNMANIN ÜSTÜNLÜĞÜ ilkesi ile sağlam bir savunmanın, hücum etmekten daha başarılı sonuçlara ulaştırdığı kanıtlanmıştır.

Özel ve orta vadeli TAKTİK, genel ve uzun vadeli STRATEJİK ilkeler planlayıp, dergi, gazete, tv, internet gibi silahları kullanan, bir general gibi düşünüp, planlama yapabilen ve bu planın bizzat sahada uygulamasını sağlayan, esnek, cesur ve cüretkâr STRATEJİSTLER bu dönemin pazarlama üstatlarıdırlar.

Dünya, mobil internetin bulunması, bilgi sistemlerinin otomasyonu, nesnelerin interneti, bulut ve robot teknolojilerinin gelişmesi, yapay zeka ve 3D yazıcılarının gelişmesiyle ve tüm bu yeniliklerin çoklu yakınlaşması sayesinde gelenekselden tamamen farklı, bambaşka bir sürece adım atmış 2013 yılında Almanya’da yayınlanan bir raporla ENDÜSTRİ 4.0 devrimini gerçekleşmiştir. Pazarlamanın da tamamen farklı bir boyuta geçtiği ve adına PAZARLAMA 4.0 dediğimiz ve merkezine DİJİTALİ alan DİJİTAL PAZARLAMA dönemine girilmiştir.

Bu yeni dönemle beraber:

* Güç sosyal gruplardadır. Sosyal çevre, arkadaş, tanıdık tavsiyesi her şeyin üzerindedir tüketici için.

* Oyunun yeni şekli kapsayıcılıktır ve kapsayıcılık internet üzerinden gerçekleşmektedir. Dijital pazarlamada amaç, tüketiciyi farkındalık seviyesinden savunuculuk seviyesine taşımaktır.

* Güçlü pazar artık ABD değil, Uzak Doğu ülkeleridir. Güney Kore en inovatif ülke konumundadır.

* İnavasyon, rekabet, güven dikey değil, yatay yayılmaktadır. Şirkete değil sosyal çevreye güven.

* Küçük oyuncuların da yarışta olduğu adil bir oyun sahası yaratılmıştır, pazar tüm dünyadır.

* Müşteri toplulukları ile bağ kurulabilmeli, sosyal dinleme yapılabilmelidir.

* Müşterinin arkadaşı gibi davranan, insansı ve müşteriye dokunabilen, fiziksel, düşünsel, sosyal, cana yakın, ahlaklı, duygusal markalar yaratılmalıdır.

* Fikir payı için GENÇLER, pazar payı için KADINLAR, gönül payı için NETANTAŞLAR (Fenomen internet kullanıcıları ve internet dünyasında bulunanlar) önemli hale gelmiştir.

*  Mobil uygulamalar kullanan ve bu uygulamaları oyunlaştırabilen markalar yükselecektir.

* VAYY BEE dedirtebilecek seviyede şaşkınlık yaratan, kişisel, yaratıcı, bulaşıcı marka olmak şarttır.

* Yeni müşterilerin, çok gezdiği, mobil ve dinamik olduğu gerçeğine ve her an alım yapabilme yetenekleri dikkate alınarak, ürün ve hizmet üretmek önemli hale gelmektedir

* Ortaklıklar ve şirket evlilikleri rekabette daha da güçlü olmayı sağlamaktadırlar.

* Markalar artık her an her sektörde olabilme yeteneklerini geliştirmelidirler.

* Müşteri birçok kaynaktan enformasyon alabildiğinden, kafa karışıklığı yaşamaktadır.

* Marka savunuculuğu için yükümlülüğü arttırmak, müşterilere çekici gelmek ve ikna etmek şarttır.

* Sürekli farklı sektör ve pazarlar incelenip, dersler çıkartılmalı, uzak pazarlardan korunmalıdır.

*  Farklı müşteri oluşturma yolları arasından sektöre uygun olanları seçilmelidir.

* Kanal, Marka, Hizmet ve Satış olmak üzere 4 ana yönetim biçiminden bahsedilebilir.

* Empatiye dayalı araştırmalar, sosyal grupların içine girmek, müşteri gibi davranmak önemlidir.

* Merak yaratmak için içerik pazarlaması yapmak, güçlü bir hikâye anlatımıyla yeni sohbetler başlatmak gerekmektedir.

* Kusursuz alışveriş için müşteri gözüyle gözlem yapmak ve bunun tüm kanallarda yönetilmesi gerekmektedir.

* Networkü ve bağlantıları geniş kişileri etkilemek, o kişiler tarafından savunuculuğu sağlayıp, kapsayıcılığı genişletmek doğru bir yoldur.

Evet sevgili dostlar bu yeni dönemde, kişi, örgüt, kurum ve şirketlerin pazarlama dünyasında yaptıkları ve yapacakları pazarlama savaşlarını kazanılabilmeleri ve var olmaya devam edebilmelerinin anahtarlarını sizler için araştırdım ve anlattım. Bu makaleden tüketici olarak da tüyolar alıp, Pazarlama takasından karlı çıkarak mutlu olabilmeyi öğrendiğinizi umuyorum.

Bol, bereketli ve kârlı yarınlar dilerim…

Sevgiyle ve esen kalın…

Selahattin TAŞEL


YORUMLAR

Solve : *
28 ⁄ 14 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.