Özgüven
Koç olarak yol arkadaşı olduğumuz bireye geldiği ana konu dışında bütünsel yaklaşırız. Tam olarak ne diyor? Ne istiyor? Neye ihtiyacı var? Kaynakları neler? Nasıl ve ne zaman hareket geçer? gibi arttırılabilir sorular doğrultusunda ilerleriz. Bu süreçte bireyin hedef belirlemesinin, kaynaklarını görmesinin ve harekete geçmesinin önünde düşük özsaygı ile sık karşılaşmaktayız.
Özgüven
Düşük özsaygı birçok örtük davranış ile karşımıza çıkabiliyor. Yukarıda da belirtildiği üzere bireyde hedef belirleyememe, eyleme geçememe, başarısızlık korkusu, yetersizlik hissi, kendine uygun olmayan konumlarda olma, suçluluk, utanma, kendini kabul etmeme, kendini sevmeme gibi kendine karşı olumsuz inançlar şeklinde karşımıza çıkıyor. Birey kendisi hakkında vardığı yargılarla ömrünü sürdürmeye çalışıyor. Lakin zaman değişiyor, yeni deneyimler ve yaşantılar sonucu az önce sözü geçen yargıların oluştuğu koşullar ortadan kalkıyor. Ama birey bu yargının verdiği kısıtlılıkla hayatını sürdürüyor. Belki de kolaylıkla üstesinden geleceği birçok konu kendisinde büyüyen bir problem halini alıyor.
Özgüven
Aşağıdaki tabloda özsaygının sağlıklı hali ve zayıf halinde bireyde oluşan tutumlardan bazıları sıralanmıştır.
Özgüven
Buraya kadar az çok kendi analizinizi yapmışsınızdır. Özsaygımıza katkı nasıl sağlarız diyenler için bir çalışma ekliyoruz. Verilecek olan cümle tamamlama çalışmasını bir hafta boyunca hafta içi her gün sabah ilk iş olarak yapabilirsiniz. Hafta sonu ise verilen hafta sonu cümlesini çalışabilirsiniz. Cümleleri 5-10 arası cümle ile tamamlayabilirsiniz. Tamamlarken anlamlı mı anlamsız mı endişeye kapılmadan içinizden ilk gelenleri hemen yazarak yapmalısınız.
Hafta içi tamamlama cümleleri:
Bugün hayatımda biraz daha bilinçli olmaya başlarsam ………………………………………………………………
Bugün seçim ve hareketlerimde daha fazla sorumluluk alırsam ……………………………………………………
Bugün insanlara nasıl davrandığıma daha fazla dikkat edersem …………………………………………………..
Bugün enerji seviyemi yüzde 5 yükseltirsem ……………………………………………………………………………….
Hafta sonu tamamlama cümlesi:
Bu hafta yazdıklarımdan herhangi biri doğruysa, benim için faydalı olurdu, şayet …………………………