DOLAR 32,3306
EURO 35,1257
ALTIN 2304,72
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Onboarding görevdeki ilk 100 gün

Yeni bir koltuğa oturmak pek çok soru işaretini ve duyguyu beraberinde getirir. O koltuğa oturan kişi için belli beklentileri karşılamak üzere bir performans ve sonuç baskısı çoğu zaman beklenenin üzerinde stresli ve hatta kafa karıştırıcı olabilir.

Yapılan araştırmalar dışardan gelen üst düzey yöneticilerin %50’den fazlasının 18 ay içinde işten ayrıldığını gösteriyor. Pek çok açıdan maliyeti yüksek olan geçişlerin özellikle ilk üç ayının başarılı geçmesi sürecin başarısını büyük ölçüde etkiliyor. Yönetici şirketi, ekibi, iş kolunu, sektörü, paydaşları kısa süre anlamak zorunda. Ancak bundan sonra kendi bilgi, birikim ve deneyimlerini ortaya koyabiliyor. Bu süreç yöneticiden ya da kurumdan kaynaklanan sebeplerle iyi yürümediğinde pek çok hayal kırıklığı, motivasyon bozukluğu, yanlış karar ve uygulamalar, kaybedilen zaman, personel, emek ve umutlar olarak ağır bir fatura ödeniyor.

İçerden yükselen yöneticilerin karşılaştıkları sorunlar daha farklı. Kendi takım arkadaşları tarafından yeni pozisyonunda onaylanması, tanınması, üst düzeyle ilişkilerin yeniden düzenlenmesi, mevcut roldeki beklentilerin bir önceki rolden ayrışması, yeni roldeki beklentileri iyi kavrayıp oraya doğru yönelmesi gibi sorunları biran önce aşıp performans kısmına gelmesi bekleniyor. Bu süreçte 3 ila 6 ayda beklentilerin karşılanmaya başlanması gerekiyor. Olmadığında kişinin motivasyon, özgüven ve performansı ile birlikte kariyeri de zedelenmeye başlıyor.

Bu geçişi yaşayan yöneticilerde en çok rastladığım 10 hatayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

1. Kültürel uyum ya da uyumlanma sıkıntısı, doku ya da kan uyuşması diyelim.
2. Çok hızlı bir şekilde yeni bir vizyon getirmeye çalışma.
3. Yeterince hazır olmadan ya da zayıf strateji geliştirmek.
4. Çok hızlı çok büyük kararlar almak.
5. Benim eski işimde, eski rolümde biz tavırları.
6. Tek adam tek oyuncu olmak, delege etmemek, takım ruhunu harekete geçirememek.
7. Dinlemekten çok konuşmak.
8. Geri bildirime kapalılık, zayıf iletişim.
9. Ego, keskin davranışlar.
10.Ofisinden dışarı çıkmamak.

Görevdeki ilk 3 ay ve takip eden 6 ay tüm yatırımın ne getireceğinin ortaya çıktığı zamandır. Yöneticilerin bu dönemde görecekleri iç ve dış destek sonuç için kritik önem taşır.

Başarılı geçiş asla bir tesadüf değildir. İyi bir onboarding ekip işidir.

 

Sevgiyle Kalın.

Tülin Kahvecioğlu

BAHÇEBİZ Gelişim Akademisi Kurucu Ortak
Lider, yönetici, takım koçu, çalıştırıcı, eğitmen


YORUMLAR

Solve : *
28 ⁄ 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.