DOLAR 34,0258
EURO 37,8877
ALTIN 2823,871
BIST 9577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İnsan için var olan insan neslinin geleceği…

16.02.2019
A+
A-

İnsan için var olan insan neslinin, geçmişine ve geleceğine bakarak, “İnsan Memnuniyeti” adına yapılan ve yapılacak olan hizmetleri görebiliriz.

Buyurun, insan için, yüzyıllar boyu nasıl bir değişim yaşandı, kısa bir tarih yolculuğuyla bakalım isterseniz.

 

  1. yy’ dan 20. yy’ a kadar, Sanayi Devrimi olarak adlandırılan günümüzde ise Endüstri ismini alan dönemler, gelecek yüzyılda yani 2 yıl sonra artık Toplumismiyle anılacak.

 

Tüm bu gelişmeler; insanın ihtiyacından doğup, yine insanın mutluluğu ve refahı için, çeşitli dönemlerden geçerek günümüze kadar gelmiştir. Peki 2 yıl sonra neden Toplum ismi geçecek dersiniz?

 

1776 yılında James Watt tarafından buhar motorunun icat edilmesi ile İskoçya’ da başlayan sanayi devrimleri, 2. ve 3. dönemini Amerika ve Almanya önderliğinde devam ederek günümüzde Almanya’ nın baskın önderliği ile 4. dönemini yaşamaktadır.

 

Yeni yüzyıl ile Japonya’ nın hakimiyetinde Toplum 5.0 olarak planlanan gelişim, isminden de anlaşılacağı üzere artık insanla birlikte robotların ve yapay zekânın yer alacağı farklı toplulukların olacağını gösteriyor. Teknolojik gücü doğru yönetecek akıllı toplumun(robotik teknoloji, yapay zekâ..) gelişimine katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu da gelecek yüzyılı yönetecek ülkenin Japonya olduğunu gösterir. Peki gelecekte insan mı robotları yoksa robotlar mı insanları yönetecek?

 

İnsan, her alanda kıymetli bir varlıktır. Teknoloji, insan için, yüzyıllarca birçok gelişimle birlikte değişime uğradı. Gelişmelerin detaylarına bakalım isterseniz.

 

  1. yy’ da buharlı makinelerinin icadı ile başlayan, İlk sanayi devrimi (Endüstri 1.0); su ve buhar gücünü kullanarak mekanik üretim sistemleri ile ortaya çıkmıştı. İnsanla fazla ilgilenmiyordu, biz yapalım birisi alır mantığı vardı.
  2. yy’ da elektrik gücü devreye girdi. İkinci sanayi devrimi(Endüstri 2.0) ile elektrik gücünün yardımıyla seri üretim tanıtılmıştı. Bu dönemdeki İnsana bakış mantığı; Daha çabuk yapalım, daha çok alsınlar.
  3. yy’ da Üçüncü sanayi devrimi (Endüstri 3.0) dijital devrim, bilgisayar çağı. Üretim süreçlerinin otomasyonu, bilgisayar kontrollü imalatın, elektroniklerin kullanımı ve BT (Bilgi Teknolojileri)’nin gelişmesiyle üretim daha da otomatikleştirildi. Peki İnsan için düşünceler nasıldı derseniz; çok üretmeye gerek yok, biraz bilgisayar kontrolünde hataları azaltalım da, uzun ömürlü alsın kullansınlar, oldu.
  4. yy’ da Dördüncü sanayi devrimi (Endüstri 4.0)’ı yaşıyoruz. İnsan gücü önemini yitirmeye başladı, yalnız bana sorarsanız insan için en kıymetli dönem.

Siber, fiziksel sistemler devreye girdi. Nesnelerin interneti ( Internet of Things ) kavramı fabrikalarda kullanılmaya başladı. Mobilleşme, nesnelerin interneti sayesinde büyük önem kazandı. Akıllı yüzükler, akıllı saatler, akıllı bileklikler üretilmeye başlandı. Herhangi bir nesneye internet erişimi sağlanmasıyla akıllı nesneler ortaya çıktı. Bu fiziksel sistemler sayesinde fabrikaların yönetimi fazlasıyla kolaylaştı. Enerji tüketimi azaldı, verimlilik arttı. Bu dönemde atılan her adım müşteri memnuniyeti için. İnsanlar ne alıyor, niye alıyor, nasıl alıyor.. Nesnelerin internetini kullanarak; bilgisayarlarından, telefonlarından, kullandıkları eşyalardan kullanım alışkanlıklarını öğrenerek ihtiyaçlara yönelik data toplayalım(BİG Data). İnsanların ihtiyacını doğru tespit edelim ve buna göre üretim yaparak memnuniyet sağlayalım.

  1. yy’ da Beşinci sanayi devrimi (Endüstri 5.0)’ı yaşayacağız. Toplum odaklı insansız teknolojiler. Robotlar; fabrika içerisinde, insan kolunun yapabileceği hemen hemen her hareketi yapabiliyor. Birbirleriyle iletişim kurabiliyor, elde ettikleri verileri anlık olarak bulut sistemine kaydedebiliyorlar ve böylece yöneticiler tarafından, veriler, anlık olarak kolaylıkla incelenebiliyor. Fabrikayı ise küçük bir insan grubu yönetiyor.

İşte tam da bu noktada da “istihdam” sorusu akıllara geliyor. Birçok mesleğin artık olmayacağı bu dönemde, ürkütücü olan sadece mesleklerin yok olması değil tabi ki, yapay zekânın insana vereceği zararlar… İnsanın memnuniyetinden ziyade, mantık; BİG Datayı topluyoruz, istediğimiz her evi, her bilgisayarı, her cep telefonunu artık takip ediyoruz. Madem öyle artık toplumu biraz sıraya sokalım. Herkes istediği yere tatile gitmesin, ben kontrol edeyim, ben yöneteyim, belli bir nizam olsun(Japon düzeni )düz mantığı olacak.

Gerçekleşmeyeceğini bilmeme rağmen(çünkü doğru kullanılmayacağından emin olduğum yapay zekâ, insana, çok tehlikeli ve bilinmeze gidecek bir yol açtı ), gelecekte teknolojinin insan memnuniyeti için gelişmeler ve güzellikler getirmesini temenni ediyorum.


YORUMLAR

Solve : *
22 × 23 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.