DOLAR 34,9504
EURO 36,6591
ALTIN 3003,168
BIST 10011,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Her ay düzenli para biriktirmek için 7 adım!

Hepimizin kendine göre hayalini kurduğu bir yaşam vardır. Genellikle insanlar lüks ve zengin bir hayatın hayalini kurar. İsteklerini anında karşılayabilmek, arzu ettiği ev veya arabaya gibi hayallere hemen sahip olmak ister. İşte bu hayallerinizi bir daha düşünün. Birikmiş bir miktar paranız olsa, hayallerinize daha sağlam adımlar atmaz mısınız? 

 

Ekonomi Doktorunuz olarak sizlere 7 adımda nasıl etkili para biriktireceğini açıklıyoruz. 

1- Giderlerinizi İzleyin

Her ay düzenli olarak para biriktirebilmek için öncelikle bir hazırlık yapmalısınız. Bu hazırlık elbette gelir – gider tablonuzu çıkartmak içindir. Toplam gelir ve giderlerinizi 1 ay boyunca düzenli olarak izleyin. Nereye, ne kadar ödeme yapıyorsunuz; gerekli ve gereksiz harcamalarınız neler, belirleyin. Amacınız her ay düzenli bir birikim yapmak olduğu için 1 aylık gelir ve giderlerinizi iyi bir şekilde hesaplamanız gerekmekte. Ayrıca bu şekilde gereksiz giderlerinizi de görmüş olursunuz ve tasarruf yoluna gidersiniz.

2- Aylık Harcamalarınızı Azaltın

Giderlerinizi hesap ettikten sonra bu konuda bir düzenleme yapmalısınız. Gereksiz harcamalarınızdan bir an önce kurtulmalısınız. Elektrik, doğal gaz giderlerinizi düşürebilir, arabanızın yakıt masrafından tasarruf edebilirsiniz. Mutfak masraflarınıza bir kere daha göz atabilir ve daha uygun bir alışveriş yolunu tercih edebilirsiniz. Cep telefonu, internet ve televizyon kanalları için verdiğiniz paraya da bir göz atın. Bu şekilde elinize hem geçinmek hem de biriktirmek için daha fazla para kalacaktır.

3- Yatırım İçin Para Ayırın

Yatırım yapmak için bir miktar para ayırmanız, oldukça kolay bir birikim yöntemidir. Birikimlerinizi yatırımlarla değerlendirerek daha yüksek bir gelire sahip olabilirsiniz. İnternet üzerinden yapacağınız yatırım işlemleri ile kolayca birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz. Ayrıca nasıl yatırım yapacağınız konusunda da internetten bilgi edinebilirsiniz. Birikimlerinizle dolardaki yükselişi değerlendirebileceğiniz gibi; daha fazla ilgi alanınıza giren Facebook, Twitter, Google, Apple gibi hisse senetlerine de yatırım yapabilirsiniz. Bu yatırımlardan iyi bir kazanç elde ettiğinizi gördüğünüz zaman, daha fazla birikimle yatırım yapmak isteyeceksiniz. Bu şekilde de düzenli bir birikim ve yatırım hayatınız olacaktır.

4- Kredi Kartına Dikkat Edin

Kredi kartları siz fark etmeden tüm planlarınızın etkileyebilir. Giderlerinizin artmasına neden olabilir ve özellikle faizlerle birlikte ödemenizden gün geçtikçe yükselebilir. Kredi kartı kullanımında yapılan hatalar, kişisel finans planınıza olumsuz bir şekilde yansır. Hataların bilincinde olmazsanız, para biriktirmek imkansız olarak görünür. Aylık gelirinizi harcamalarınıza yetiremezsiniz ve birikim için ayırmanız gereken tutarı, ayıramazsınız. Bu sebeple ya daha uzun taksitli yerlerden ürün alın yada peşin alacağınız birşey için iki kez düşünün.

5- Daha Fazla Kazanın

Gelirinizin birikim yapacak kadar çok olmadığı, bahaneleriniz arasında ilk sıra yer alıyor değil mi? Peki, gelirinizi arttırmak için herhangi bir girişimde bulunduğunuz mu? Hiçbir emek göstermeden birisi size “al bu para senin” demez. Siz kazancınızdan memnun değil ve bunun için herhangi bir emek göstermiyorsanız, durumu kabullenmişsiniz demektir. Ama daha fazla kazanç elde edebileceğiniz işler veya ek işler yapabilirsiniz. Bu şekilde gelirinizi, hayalinizdeki gibi arttırmış olursunuz. 

6-  Hızlı Alışveriş Yapın

Market alışverişlerinizi hızlı bir şekilde yaparsanız, ihtiyaçlarınızı alıp marketten uzaklaşırsınız. Ama alışverişinizi detaylı bir şekilde yapacak olursanız, elinizde ihtiyaç dışı poşetlerle çıkarsınız. Yanınıza ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar para alın ve alışverişe gitmeden bir liste hazırlayın. Eğer alışveriş tutkunuzun önüne geçemiyorsanız, alışverişlerinize “hiçbir şey almayacağım, sadece dolanacağım” diye gider ve elinizde birkaç poşetle geri dönersiniz. Bu nedenle temkinli olmak en doğrusu olacaktır. 

7- Kişisel Giderlerinizi Ayrı Planlayın

Giderlerinizden tasarruf ederken, en zorlu anlar kişisel giderlerimizi kısma konusunda yaşanır. Bu nedenle önce kişisel giderleriniz arasında bir tasarruf başlatın. Daha sonra bu tasarrufu tüm giderlerinize dahil edin. Ama kişisel giderlerinizden tasarruf ederken, dürüst olmalı ve hayallerinizi gerçekleştirmek için bunu yapmanız gerektiğini kabullenin. Sonuçta anlık mutluluğunuz için gelecek hayallerinizi biraz daha ertelemek zorunda kalacaksınız ve bu daha sonra pişmanlık olarak geri dönecektir. 


YORUMLAR

Solve : *
25 ⁄ 5 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.