DOLAR 32,5763
EURO 35,002
ALTIN 2460,929
BIST 9898,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsalarda bireysel yatırımcı dalgası sürecek mi?

Borsalarda bireysel yatırımcı dalgası sürecek mi?
18.10.2021
A+
A-

Pandemi döneminde bireysel yatırımcılar, Reddit gibi sosyal medya platformlarındaki spekülasyonların da etkisiyle GameStop ve AMC gibi yatırımcılar tarafından tercih edilmeyen hisseleri rekor seviyelere taşıdı. Bu yatırımcılardan biri olan 37 yaşındaki Kristine Licuanan, “volatiliteye dayanamadım” diyerek borsa yatırımlarından vazgeçtiğini belirtti. Licuanan gibi birçok yatırımcı, pandemi döneminde borsa yatırımı yapmaya başladı.

Borsaya yönelik ilgideki bu yükselişle, Robinhood gibi borsa işlem platformları para kazanma makineleri haline geldi. Robinhood temmuz ayında 32 milyar dolarlık bir halka arz gerçekleştirdi. İngiltere müşteriler pandeminin ilk 12 ayında 7,1 milyon yatırım hesabı açtı. ABD’de aynı dönemde 30 milyonun üzerinde yeni hesap açıldı. Ancak karantina uygulamasının kalkmasıyla birlikte Robinhood, ETrade ve CMC Markets gibi işlem platformları bu bireysel yatırımcı dalgasının sona ereceğinden endişeleniyor.

Teknoloji sektöründen, GameStop gibi sevilmeyen hisselere ve kripto paralara oldukça geniş bir yelpazede yatırım yapan bireysel yatırımcıların son aylarda azalmaya başladığına yönelik işaretler var. Charles Schwab Baş Yatırım Stratejisti Liz Ann Sonders Financial Times’a yaptığı açıklamada, “bir noktada ilgi çekici unsurlar bitiyor” dedi. Sonders sosyal medya kullanıcılarının yükselttiği spekülatif hisselerde “ilginin düştüğüne” işaret etti.

Amerika borsaları ve önemli endeksleri hangileridir? TIKLAYINIZ!

ABD’nin en büyük perakende borsa işlem platformu Charles Schwab geçtiğimiz hafta, üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe kıyasla yatırım aktivitesinde %8 düşüş bildirdi. Bireysel yatırımcı çılgınlığının merkezi olan WallStreetBets gibi forumlardaki tartışmalar da temmuz ayından bu yana düşüşte. İngiltere merkezli Hargreaves Lansdown’ın hisseleri, pandemi sürecindeki yatırım patlamasının kalıcı olmayacağını açıklamasının ardından ağustos ayında bir gün içinde %10 düştü. Vergi öncesi karları, mart ayına kadar iki kattan fazla yükselerek 224 milyon sterline yükselen CMC ise geçtiğimiz ay benzer bir açıklama yapmasının ardından, değerinin dörtte birini bir gün içinde kaybetti.

borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2020’nin son dönemlerinde ETrade’i 13 milyar dolara satın alan Morgan Stanley, geçtiğimiz hafta günlük yatırım ortalamasının anlaşmanın gerçekleşmesinden bu yana ilk kez 1 milyonun altına düştüğünü söyledi.

MSCI Nedir? MSCI Turkey Endeksi Nedir? TIKLAYINIZ!

Sektördeki kimse pandemi dönemindeki yeni müşteri büyümesinin ve gelirlerin kalıcı olacağını düşünmüyor. İkinci çeyrekte gelirleri iki katın üzerinde yükseliş gösteren Robinhood’dan yapılan açıklamada, “gelirlerdeki büyüme oranlarının gelecek dönemlerde düşmesini bekliyoruz ve bu düşüşler önemli ölçüde olacak” dendi. ABD’nin borsa işlem platformu TradeZero CEO’su Dan Pipitone, “temmuz ortasından ağustos ayına kadar geçen süre, insanların masalarından kalktığının bir hatırlatıcısıydı” dedi. Açıklamasında, “işlem hacminde yükselme durdu, bundan önce 16-17 ay boyunca yükseliş göstermişti” ifadesini kullandı.
Uzun vadede neler olacak?

Halka arz sürecinde olan İngiltere merkezli yatırım platformu Interactive Investor CEO’su Richard Wilson, “bu yatırım dalgasının yalnızca karantinalardan kaynaklanmadığına yönelik bir varsayım var” dedi. Wilson, korona virüs pandemisinin yalnızca “uzun vadeli tetikleyicileri hızlandırdığını” söyleyerek, gelişen teknoloji, düşen yatırım işlemi ücretleri ve düşük faiz oranlarına işaret etti. Wilson’a göre bu unsurlar pandemiden bağımsız olarak giderek daha fazla kişinin yatırım yapmasına neden olduğunu ifade etti.

Borsa işlem platformları pandeminin başından bu yana yaşadıkları yükselişin bir anda ortadan kalkmayacağını düşünse de tehlikeler var. Yüksek enflasyon merkez bankalarının teşviklerini geri çekmesi yönünde ihtimalleri güçlendirirken, hisselerdeki ani düşüşlerin yeni yatırımcıları korkutma ihtimali yüksek. Charles Schwab’tan Sonders’a göre bireysel yatırımcıların yoğun katılımı, geçtiğimiz dönemlerde düşük borsa performanslarından önce de görüldü.

Sonders, “yalnızca hane halklarına ve hisse yatırımlarına bakarsanız, birçok açıdan tüm zamanların en yüksek seviyelerindeyiz” dedi ve bunun bir risk faktörü olduğunu söyledi. Ancak Hargreaves Lansdown CEO’su Chris Hill, bireysel yatırımcıların uzun vadede güçlü portföyler oluşturmayı hedefleyeceğini düşünüyor. Hill, “uzun vadeli yatırım piyasaları daha kapsamlı görmenize yardımcı oluyor” dedi. 7 milyar dolarlık şirket geçtiğimiz hafta işlem hacminin üçüncü çeyrekte, bir önceki çeyreğe kıyasla %12 düştüğünü söyledi. Ancak işlem hacmi halihazırda bir önceki yıla kıyasla yüksek. Kaynak Borsa Gündem

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur?

Dolar yatırımı nasıl yapılır?

Likidite nedir?

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.