DOLAR 32,3445
EURO 35,097
ALTIN 2309,884
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MSCI Nedir? MSCI Turkey Endeksi Nedir?

MSCI Nedir? MSCI Turkey Endeksi Nedir?
24.08.2022
A+
A-

MSCI Nedir? MSCI Turkey Endeksi Nedir? konusu yurtdışı fonların, yatırımcıların, borsa, döviz ve diğer emtia piyasaları traderlarının, ekonomistlerin yakından takip ettiği endekslerdir. Peki Mscı nedir? ne demektir? Mscı Turkey nedir? ilgili konu başlıkları ile birlikte bakalım.

MSCI Nedir?

MSCI Endeksi, belirli bir alandaki borsa performansının bir ölçümüdür . MSCI, Morgan Stanley Capital International’ın kısaltmasıdır. Morgan Stanley 1986 yılında MSCI Endekslerini satın almıştır. 2004 yılında Barra şirketi MSCI Endekslerini Morgan Stanley ile anlaşarak satın almıştır ardından 2007 yılında halka arz olmuştur. MSCI Barra 160.000 endeksi izliyor ve yönetiyor. MSCI Barra Dow Jones Ortalamaları veya S&P 500 gibi endekslerin, endekse dahil olan hisse senetlerinin performansını izler.

MSCI Nasıl Çalışır?

MSCI, yatırımcılar tarafından kolayca alınıp satılabilen ve yüksek likiditeye sahip hisse senetlerini seçer. Her Endeks, tüm hisse senetlerinin piyasa değerinin toplam değerini toplar. Bunun için hisse senedi fiyatları ile hisse senedi sayısı çarpılır. Piyasa değeri hem ABD doları hem de yerel para birimi cinsinden hesaplanır. Bu, size döviz kurlarının etkisi olmadan endeksin nasıl bir şey olduğu hakkında fikir verir.

Dolar endeksi (DXY) nedir, neden önemlidir? TIKLAYINIZ!

Her dizin Pazartesi’den Cuma’ya günlük olarak güncellenir. Ayrıca, her bir endeks üç ayda bir gözden geçirilir ve yılda iki kez yeniden dengelenir. Bu zaman aralıklarında, endeksin ölçtüğü temel sermaye piyasasının değerini doğru bir şekilde yansıttığından emin olmak için hisse senedi eklenir veya çıkartılır. Bu nedenle, MSCI endeksleri piyasayı değiştirme gücüne sahiptir. Bir endeks yeniden dengelendiğinde, onu izleyen tüm ETF’ler (Borsa Yatırım Fonları) ve yatırım fonları aynı hisse senetlerini almalı ve satmalıdır.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Nedir?

Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi 26 Ülke borsalarının performansını izler. MSCI Gelişen piyasalar endeksi içerisndeki ülkler;

Arjantin, Brezilya, Şili, Çin, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Yunanistan, Macaristan, Hindistan, Endonezya, Kore, Malezya, Meksika , Pakistan, Peru Filipinler, Polonya, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Tayvan, Tayland, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri. MSCI Kuveyt Endeksi, Haziran 2020’den itibaren MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi’ne dahil edilecek.

Türkiye’de kur stabilizasyonu nasıl sağlanır? TIKLAYINIZ!

Haziran 2017’de MSCI Inc., Çin A hisselerini eklediğini açıkladı . Bu hisse senetleri Şangay ve Shenzhen’de işlem görüyor ve yuan cinsindendir. 1 Haziran 2018’de, yerel olarak listelenen 200 Çinli şirketi seçti . Sonuç olarak, MSCI endeksini takip eden borsada işlem gören tüm fonlar bu hisseleri eklemek zorunda kalacaktır. Suudi Arabistan, Körfez İşbirliği Konseyi Ülke Endeksine de dahil edilmiştirEndeks , bu ülkelerin borsalarında kote olan tüm şirketlerin piyasa değerlerini derlemektedir . Endeks, gelişmekte olan piyasaların hisse senedi performansının iyi bir ölçümü olarak kabul edilmektedir. Dünyadaki toplam piyasa değerinin% 13’ünü temsil ediyor. Gelişmekte olan tüm piyasa fonlarına 1.7 trilyon dolar yatırım yapıldığı tahmin ediliyor.

MSCI Sınır Piyasaları Endeksi Nedir?

Frontier Piyasalar Endeksi, Sınır Piyasalar (Frontier Markets – SP) olarak nitelendirilen ülkeler genel olarak yüksek büyüme potansiyeline sahip olup yeterince gelişmemiş sermaye ve finans piyasalarına sahip ülkeler olarak
tanımlanmaktadır. MSCI Sınır Piyasalar Endeksi daha dengesiz gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi piyasalarını izler. Endekste 21 ülke bulunur. Bu Ülkeler; Bahreyn, Bangladeş, Hırvatistan, Estonya, Ürdün, Kazakistan, Kenya, Kuveyt, Lübnan, Litvanya, Mauritius, Fas, Nijerya, Umman, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Sri Lanka, Tunus ve Vietnam’dır.

Dünya borsa endeksleri hangileridir? TIKLAYINIZ!

Ayrıca MSCI Sınır Piyasaları Endeksine Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği de dahildir. Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği; Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine-Bissau, Mali, Nijer, Senegal ve Togo ülkelerinin toplamıdır. Şu anda, MSCI WAEMU Endeksleri arasında Senegal, Fildişi Sahili ve Burkina Faso’da bulunan menkul kıymetler bulunmaktadır.

MSCI Türkiye ve Dünya Endeksi

MSCI Türkiye ve Dünya Endeksi

11 sınır ülkesi Frontier Market Endeksine dahil edilmiyor. Bu ülkeler; Bosna Hersek, Botsvana, Bulgaristan, İzlanda, Jamaika, Malta, Filistin, Panama, Trinidad ve Tobago, Ukrayna ve Zimbabve.Sınır piyasalarında büyümeye açık olduğu için çok karlı olabilirler. Ana riskleri, çok ince işlem görmeleridir. Ekonomi bozulursa satışları zorlaşabilir. Yatırım yapılmadan önce bu ülkelerin, siyasi sistemlerini ve ekonomik zorluklarını anlamalısınız. Bu ülkeler ticaret, para birimi ve merkez bankası politika değişikliklerindeki küresel değişimlere karşı savunmasızdır.

MSCI EAFE Endeksi Nedir?

EAFE Avrupa, Avustralasya ve Uzak Doğu anlamına gelir. Her bir ülkede piyasa değerinin %85’ini kapsamaktadır. MSCI EAFE Endeksi aşağıdaki 21 gelişmiş ülkenin endeksinden oluşmaktadır: Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya , Hong Kong, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya , Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Singapur, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere.

MSCI Dünya Endeksi Nedir?

MSCI Dünya Endeksi, küresel bir varlığa sahip 4.500 büyük ve orta boy şirketin piyasa performansını ölçer. Dünya borsalarının nasıl bir performans sergilediğini genellikle finansal medyadan alır. Gelişen pazar ülkelerinden hisse senetlerini içermediğinden gelişmiş bir dünya endeksi olarak görülmelidir .

MSCI Dünya endeksi içerisinde bulunan 23 gelişmiş ülke vardır. Bu ülkeler; Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hong Kong, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Singapur, İspanya, İsveç, İsviçre , İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’dir.MSCI AC Dünya endeksi Dünya ve Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’nde tüm ülkeleri kapsamaktadır. “AC“, “Tüm Ülke” anlamına gelir.

MSCI Tarihçesi

1968’de Morgan Stanley Uluslararası Başkent Endeksleri’ni yayınladı . Bu endeksler ABD dışındaki piyasalar için ilk endekslerdi. MSCI Gelişmiş Pazar Endeksleri bir yıl sonra yayınlandı. 20 yıl sonra 1987’de Yükselen Piyasalar Endeksi yayınlandı. 1996 yılında MSCI, gelişmekte olan piyasalar ve gelişmekte olan piyasalar için Tüm Ülke Endekslerini yayınladı. 2 Temmuz 1998’de MSCI Inc. kuruldu. 2004 Yılında Morgan Stanley kullanım haklarını Barra’ya devretti. 2007 yılında MSCI Barra Halka arz edildi.

MSCI Turkey Nedir?

MSCI Endekslerinin tanımını yaotıktan sonra sıra MSCI Turkey Nedir sorusunu yanıtlamaya geldi. MSCI Tanımını yaptığımız gibi likiditesi yüksek kolay alınıp satılan hisse senetlerinin performansının ölçüldüğü endekslerdir. MSCI Türkiye Endeksi BİST 100’de işlem gören 10 hisseden oluşmaktadır. MSCI Türkiye Endeksi, Türkiye pazarının büyük ve orta büyüklükteki segmentlerinin performansını ölçmek için tasarlanmıştır.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR