DOLAR 32,4668
EURO 34,7118
ALTIN 2435,468
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“2023’te resesyon tehdidi ile dengeler yeniden değişecek”

“2023’te resesyon tehdidi ile dengeler yeniden değişecek”
26.12.2022
A+
A-

Araştırmalara göre dünya ekonomisi 2023’te resesyon tehdidi ile karşı karşıya. Enflasyonun 2023’te bir tehdit olmaya devam edeceği öngörülüyor. Bu da yüksek faiz oranlarının ekonomilere zarar vermesine neden olabilir.

İngiltere merkezli küresel danışmanlık şirketi Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi’ne (CEBR) göre, dünya 2023’te bir durgunluk riskiyle karşı karşıya. Enflasyonla mücadele nedeniyle artan yüksek borçlanma maliyetleri bazı ekonomilerin daralmasına neden olabilir.

CEBR yıllık Dünya Ekonomik Ligi Tablosunda, küresel ekonominin 2022’de ilk kez 100 trilyon doları aştığını açıkladı. Merkez, politika yapıcıların enflasyona karşı mücadelelerini sürdürmeleri nedeniyle 2023’te ekonominin frene basacağını söyledi.

Ekonomistlere göre Avrupa’nın resesyona girme ihtimali yüzde 60. TIKLAYINIZ!

Raporda, “Enflasyonla mücadele henüz kazanılmış değil. Ekonomik maliyetlere rağmen merkez bankalarının 2023’te de silahlarına sarılmasını bekliyoruz. Enflasyonu düşürmenin maliyeti, önümüzdeki birkaç yıl için daha zayıf bir büyüme görünümüdür” ifadelerine yer verildi.

CBDR bulguları Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) son tahmininden daha karamsar oldu. IMF, ekim ayında yaptığı açıklamada dünya ülkelerinin üçte birinden fazlasının küçüleceği tahmininde bulunmuştu. IMF, küresel durgunluk yılı olarak tanımladığı 2023’te küresel büyümenin yüzde 2’den daha az olmasının da muhtemel olduğunu açıklamıştı.

CEBR Direktörü Kay Daniel Neufeld, “Yüksek enflasyona yanıt olarak gerçekleştirilen faiz artışların bir sonucu olarak dünya ekonomisinin gelecek yıl durgunlukla karşı karşıya kalması muhtemeldir” dedi.

Raporda ayrıca Çin ekonomisine dair de çeşitli değerlendirmelere yer verildi. Batı ile Çin arasındaki ticaret savaşı ile Covid sıfır politikasının Çin ekonomisini yavaşlattığı belirtildi.

Küresel ölçekte artan enflasyon ve borçluluk, ekonomik felaketin habercisi mi? TIKLAYINIZ!

Kurum, Çin’in 2036’da dünyanın en büyük ekonomisi olacağını ve ABD’yi geçeceğini öngördü. Önceki tahmin 2030 olarak belirtilmişti.

Ancak Çin’in sıfır Covid politikası ve batı ile artan ticaret gerilimi Çin’in büyümesini yavaşlattığı için bu tahmin de ertelendi.

Öte yandan raporda Hindistan’ın 2032’de dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olacağı öngörüldü. Ayrıca Birleşik Krallık’ın önümüzdeki 15 yıl içinde dünyanın en büyük altıncı ekonomisi, Fransa’nın ise yedinci büyük ekonomisi olmaya devam edeceği belirtildi.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.