DOLAR 32,3903
EURO 35,0993
ALTIN 2325,532
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ekonomistlere göre Avrupa’nın resesyona girme ihtimali yüzde 60

Ekonomistlere göre Avrupa’nın resesyona girme ihtimali yüzde 60
17.08.2022
A+
A-

Bloomberg’in gerçekleştirdiği ankete göre Avrupa’nın resesyona girme ihtimali yüzde 60 düzeyinde.

Bloomberg’in ekonomistler arasında yaptığı ankete göre Euro bölgesinde resesyon riski Kasım 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Enerji kıtlığının halihazırda rekor düzeyde seyreden enflasyonu daha da yukarı çekmekle tehdit etmesi nedeniyle Avrupa için tehlike çanları daha şiddetli çalmaya başladı.

Bloomberg’in haberine göre art arda iki çeyrek boyunca üretimin daralması olasılığı yüzde 60’a yükseldi. Bu oran önceki ankette yüzde 45 düzeyindeydi. Rusya-Ukrayna savaşından önceyse söz konusu oran yüzde 20 seviyesindeydi.

ALMANYA’NIN RESESYONA GİRMESİ MUHTEMEL
Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi ve Rusya’nın doğalgazdaki arz kesintisinden en çok zarar gören Almanya’nın bu çeyrekten itibaren durgunluk yaşaması muhtemel görülüyor.

Avrupa’da artan yaşam maliyetleri hem hane halkına hem de şirketlere zarar veriyor ve Rusya’nın enerji arzını bütünüyle kesme tehdidi bu sorunu daha da kötüleştiriyor. Avrupa’nın nehirlerindeki su seviyelerinin şiddetli kuraklıklar nedeniyle bu yaz düşmesi de enerji arzındaki darboğazı daha kötü hale getiriyor.

Euro Bölgesi’nde enflasyonun 2022’de ortalama yüzde 8 ve gelecek yıl da yüzde 4 olması bekleniyor. Ankete katılan ekonomistler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüzde 2’lik enflasyon hedefine 2024’te ulaşılabileceğini düşünüyor.

Ekonomistler ECB’nin temmuzdaki gibi eylülde de yarım puanlık faiz artışına gidebileceğini tahmin ediyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.