DOLAR 32,3361
EURO 35,1915
ALTIN 2246,672
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsada yeni yukarı adım kuralı ne anlama geliyor?

Borsada yeni yukarı adım kuralı ne anlama geliyor?
05.02.2023
A+
A-

Borsa İstanbul 8 gündür aralıksız düşüşünü dün sona erdirirken, yaşanan sert fiyat hareketliliklerinin önüne geçebilmek için borsadan yeni önlem geldi. Buna göre, günlük kayıp yüzde 3 veya üzerine taşınırsa, yukarı adım kuralı otomatik olarak çalışacak.

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur? TIKLAYINIZ!

Borsa İstanbul, yaşanan sert fiyat hareketliliğinin önüne geçebilmek için yeni bir önlem getirdi. Volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde uygulanan yukarı adım kuralını, Borsa dün aldığı kararla belli şartlarda kalıcı hale getirdi. Buna göre, Borsa İstanbul 100 endeksinde günlük kaybın yüzde 3 veya üzerinde olması halinde, açığa satış yapılabilen işlem sıralarında yukarı adım kuralı seans sonuna kadar otomatik olarak uygulanacak.

Yukarı adım kuralının getirildiği durumlarda, açığa satış işlemi, açığa satışa konu sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Açığa satış işlemi ise, borsada elinde olmayan hisse senedini sonradan yerine koymak şartıyla satmak ya da satışına karşı emir vermek olarak tanımlanabilir. Bu yöntemi yatırımcılar, hisse senedinin düşüşe geçeceğine inanandığında uygular.

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Sinan Alican yukarı adım kuralını, “Borsa İstanbul tarafından BIST 100 endeksinde yüzde 3 ve üstünde düşüşler yaşanması halinde açığa satış yapılabilen hisselerde yukarı adım kuralı seans sonuna kadar otomatik olarak uygulanmasına karar verildi. Bu kural ile birlikte işleme konu pay senetlerinde açığa satış işleminin, hissenin en son gerçekleşen işlem fiyatından (aktif fiyattan) daha yüksek bir fiyat üzerinden olması kuralı olarak tanımlayabiliriz. Hissenin son gerçekleşen fiyatı bir önceki fiyattan daha yüksekse, açığa satış son gerçekleşen fiyat seviyesinden de yapılabilir. Yukarı adım kuralı açığa satış nedeniyle, hisse senetlerindeki düşüşleri azaltan bir tedbir olarak uygulanıyor. Karar ile birlikte açığa satış işlemlerinin piyasayı aşağı doğru baskılamasının önüne geçilmesi amaçlanıyor” şeklinde açıkladı.

Ekonomim

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.