DOLAR 32,3336
EURO 35,1727
ALTIN 2241,483
BIST 8721,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur?

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur?
09.10.2022
A+
A-

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur, borsa endeksi yükseldiğinde ve birçok hissenin fiyatı ucuşa geçtiğinde siz yatırım için geç mi kaldınız. İşte bu durumda borsada ucuz kalmış hisseleri bulmanın metodları var. Peki, borsada ucuzlamış hisseleri nasıl tespit edeceğiz?

Borsada her ucuzlayan hisseyi almak borsada ucuz hisseleri bulmanın yolu değildir. Öncelikle borsada ucuz hisseleri bulmanın ilk yöntemlerinden biri Beta analizi denenebilir.

Beta Analizi ile hızlı hisseler nasıl bulunur?

Beta analizi ile endeksten hızlı ve yavaş hareket eden hisseleri bulabilirsiniz. 

Piyasalarda hareketlenme ve oynaklık arttığında “volatilite” kavramı daha sık duymaya başlanır.
‘Volatilite’nin borsadaki karşılığı hisselerin oynaklığıdır. Kimi hisselerin gün içindeki oynaklığı fazla iken kimi hisselerin oynaklığı azdır. Hisse ya da endekslerin oynaklığını ölçmeye yarayan gösterge ise “Beta”dır.

Beta nedir? Beta nasıl yorumlanır?

Borsada ucuz hisseleri bulmanın bir yöntemi de beta analizidir.

Beta değeri istediğiniz zaman aralığındaki günlük getirileri kullanarak endekse göre hesaplanır ve risk göstergesi olarak kullanılır. Beta 1’e yakın ise hisse ile endeks aynı şekilde hareket eder. Beta 1’den büyük ise hisse endeksten daha hızlı düşer veya yükselir. Beta 1’den küçük ise hisse endeksten daha yavaş düşer veya yükselir. Yani beta katsayısı bir hisse senedinin endekse karşı duyarlılığını göstermektedir.

Betayı örnek ile açıklarsak; Eğer bir hissenin betası 1 ise, endeksin yüzde 10 arttığı bir dönemde o hissenin yüzde 10 değer kazanması, endeksin yüzde 10 düştüğü bir dönemde ise o hissenin yüzde 10 düşmesi beklenir. Diğer taraftan, eğer bir hissenin betası 0.5 ise endeksin yüzde 10 yükseldiği bir dönemde o hissenin yüzde 5 yükselmesi, endeksin yüzde 10 düştüğü bir dönemde ise, o hissenin yüzde 5 düşmesi beklenir. Aynı şekilde bir hissenin betası 1.5 ise, endeksin yüzde 10 arttığı bir dönemde o hissenin yüzde 15 değer kazanması, endeksin yüzde 10 düştüğü bir dönemde o hissenin yüzde 15 düşmesi beklenir.

Borsada ucuz hissenin bulunmasında ikinci bir yöntemi Fiyat kazanç Analizi

Borsada ucuz hisseleri bulmanın ilk yöntemlerinden bir diğeri ise Fiyat kazanç analizidir.

Fiyat kazanç oranı, işletmenin her 1 TL’ lık karına karşılık, yatırımcının kaç TL ödemeye razı olduğunu gösterir.Büyüme potansiyelleri yüksek, geleceği parlak kuruluşlarda bu oran yüksek çıkar. Şirketin piyasa fiyatının, hisse başına kazanca bölünmesi ile bulunur. Yani önce hisse başına kazancı bulmanız gerekir.

Şöyle bulabilirsiniz:

Hisse başına kazanç = Net kar / Hisse sayısı

Daha sonra, şirketin piyasa fiyatını, yani borsadaki kapanış fiyatını elde ettiğimiz hisse başına kazanç rakamına bölerek (Fiyat/Kazanç=Kapanış fiyatı/Hisse başına kar) istediğiniz sonuca ulaşırsınız. Gerçi günümüzde bir çok web sitesi bir çok oranı anında hesaplayıp yatırımcının hizmetine sunuyor. Siz bu verilere güvenmiyor ve kendiniz hesaplamak istiyorsanız buyurun hesaplayalım.

Örneğin: A şirketi 12 aylık döneminde 6.052.803 TL kar açıklamış olup sermayesi 206.910 TL dır. İkinci seans kapanışı 935.00 TL dır.

Hisse başına kazanç = Net kar / Hisse sayısı
Hisse başına kazanç = 6.052.803 / 206.910
Hisse başına kazanç = 29.25 TL

Fiyat/Kazanç = Kapanış fiyatı/Hisse başına kar
Fiyat/Kazanç = 935.00 TL / 29.25 TL

Fiyat/Kazanç = 31,96 olarak buluruz.

Fiyat/Kazanç Oranı nedir? Nasıl Yorumlanır?

Fiyat/Kazanç oranı senetlerin borsadaki fiyatlarının pahalı olup olmadığını ölçen en önemli göstergelerdendir. Kısaca; piyasadaki fiyatın karın kaç katı olduğunu gösterir. Hisse başına düşen kar 1 TL ise ve senet borsamızda 5 TL ‘den işlem görüyorsa, karın 5 katına satılıyor demektir. Bu oran arttıkça senetler pahalılaşıyor demektir.

Şirketin varlıkları ve karları ödenen paranın karşılığıdır. Yatırımcı, şirketin ilerideki bir tarihte daha fazla kar yapacağını ümit ederek senetleri bugünkü fiyat üzerinden alır. Fiyat/Kazanç oranı; şirketin kar yapma potansiyeline göre piyasada işlem gören senetlerin pahalı mı, ucuz mu olduğunu belirtmeye yarayan bir ölçüdür.

Borsada nasıl işlem yapılır? Tıklayınız!

Borsada ucuz hisseleri bulurken unutmayın‘ Her sektörün ortalama olarak Fiyat/Kazanç oranları aynı değildir.Yatırımcı satın alacağı şirketin; Fiyat/Kazanç oranının borsada işlem gören tüm hisse senetlerinin ortalama Fiyat/Kazanç oranlarını incelemeli, senetlerin, diğer menkul kıymetlere göre pahalı mı, ucuz mu olduğuna bakmalıdır.

Yatırım için senet seçilmesinde; Fiyat/Kazanç oranları,şirketin kar büyüme oranı ile de karşılaştırılmalıdır.

C şirketinde kar büyüme oranı % 156 dır. Fiyat/Kazanç oranı da , karların büyüme oranından düşükse, senetler kelepirdir. Tam bu noktada teknik analiz devreye girmelidir.

Genelde Fiyat/Kazanç oranı, büyüme oranının yarısı kadarsa senetler cazip bir yatırım fırsatıdır. Kar büyüme oranı geçmiş dönemlerin kar – zarar bilançolarının karşılaştırılmasıyla bulunur. Şirketin gelecekteki kar büyüme oranı; geçmiştekinden çok daha önemlidir.

Ancak yatırımcıların gelen bilançoları çok iyi incelemeleri gerekmektedir. Yani iyi bir temel analiz şarttır. Tabii ki teknik analizde.

ÜÇ PİYASA ÇARPANINA GÖRE EN UCUZ HİSSELER NASIL BULUNUR?

Borsada ucuz hisseleri bulmanın bir başka yöntemlerinden biri ise üç piyasa çarpanına dikkat etmektir.  

Borsa İstanbul’da hisse senedi alırken yatırımcıların dikkat etmeleri gereken en önemli kriterlerden biri de hisselerin ucuz olup olmadığıdır. Hisselerin piyasa çarpanları ile ucuz olup olmadıkları takip edilebilir. Üç piyasa çarpanına göre en ucuz hisseleri belirledik.

Piyasa çarpanları, hisse senedinin bilanço verileri ile piyasada oluşan fiyatı arasındaki ilişkiyi gösteren oranlardır. Hisse senedi piyasalarına yatırım yapan yatırımcılar, ağırlıklı olarak piyasa bazlı yöntemleri kullanır. Bunun için en fazla kullanılan oranlardan üç tanesi F/K, PD/DD ve FD/Satış oranlarıdır.

Dr. Gary Daytona göre borsada başarının 10 sırrı. Tıklayınız!

Piyasa çarpanlarındaki aşırı değerlenmeler hisselere ilginin yüksek olduğunu gösterir. Ancak bu aynı zamanda bir balon oluşumuna da dikkat çekiyor olabilir. Piyasa çarpanları düşük, beklentileri yüksek olan hisseler ise endekse göre kazandırma potansiyeli yüksek hisselerdir.

Bu yazıda üç önemli piyasa çarpanını göz önünde bulundurarak hisse senetlerini listeledik ve öne çıkan hisseleri tek bir tabloda birleştirdik.

1. F/K: Fiyat kazanç oranı olup şirketin piyasa değerinin son dört çeyrek

net karına oranıdır.

2. PD/DD: Piyasa değerinin son dönem defter değerine (özkaynak) oranıdır.

3. FD/Satış: Firma değerinin son bir yıllık net satışlara oranıdır.

Ucuz hisse senetlerini bulmanın en kolay  yolu finans siteleridir

Investopedia ve Yahoo Finance gibi web siteleri yatırımcılara şirket mali tabloları , temel kazanç oranları ve son şirket haberleri gibi çok çeşitli ücretsiz hisse senedi bilgileri sağlar . Ancak bu “ham veriler”, ancak yatırımcı bilginin ne aktardığı konusunda bilgili ise yararlıdır. Örneğin, bir şirketin P / E oranını bilmek , yalnızca yatırımcı oranın temelindeki kavramı anlarsa yararlıdır.

Hisse senedi alımlarını değerlendirirken tartılması gereken birçok değişken vardır ve karar verme süreci karmaşık olabilir. Bu işlenmemiş verilerin büyüklüğünden ve karmaşıklığından dolayı, aboneliğe dayalı danışmanlık ve  analist hizmetleri, yatırımcılar için ham verilerin yayılmasına ve analiz edilmesine yardımcı oldukları için son derece yararlı olabilir. Bu tür hizmetler, geniş bir şirket ve endüstri yelpazesine ilişkin analizlerine dayalı olarak pazar analizi ve potansiyel hisse senedi alımları sağlar .

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
22 ⁄ 22 =


  1. Deli dana dedi ki:

    delidana.com benim kurduğum ve yönettiğim bir sitedir. İzlemenizi tavsiye ederim. Kesinlikle sıkılmazsınız.