DOLAR 32,4543
EURO 34,8177
ALTIN 2451,992
BIST 9888,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Meta’nın 2023 planı nedir?

Meta’nın 2023 planı nedir?
19.12.2022
A+
A-

Sosyal medya devi Facebook’un ana şirketi Meta, Reality Labs bölümüyle ilgili şüphelere rağmen 2023 yılında toplam maliyet ve harcamalarının yaklaşık yüzde 20’sini artırılmış/sanal gerçeklik olarak adlandırılan metaverse odaklı iş koluna ayırmaya devam etmeyi planlıyor.

Facebook’un CTO’su Andrew Bosworth, paylaştığı blog yazısında bu konu hakkında tahminlerine yer verdi. Bosworth’un yazısında verdiği oranlar, Meta’nın üçüncü çeyrekte Reality Labs’e ayırdığı yüzde 18’lik harcamanın üzerinde fakat çok da farklı değil. Bu da şirketin yatırımlarının büyük kısmının Meta’nın aynı çatı altında topladığı “uygulama ailesi” olan Facebook, Instagram, WhatsApp ve Messenger’a gitmeye devam edeceği anlamına geliyor.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in metaverse üzerine yaptığı pahalı yatırım, işten çıkarmalar ve hisse senedi fiyatının bu yıl yaklaşık yüzde 65 oranında düşmesi nedeniyle birçok kişi tarafından sorgulanmaya başlanmıştı.

Uygulamalar kârdayken metaverse zararda

Reality Labs yılın ilk dokuz ayında faaliyetlerinden 9.4 milyar dolar zarar ettiğini bildirirken Meta’nın uygulama ailesi aynı dönemde yaklaşık 32 milyar dolar kâr elde etti.

“Müzik durduğunda Borsa İstanbul’da ne olacak? Tıklayınız!

2022’nin beklenenden daha zor geçtiğini bildiren Bosworth, dünya genelindeki ekonomik zorluklarla Meta’nın ana faaliyet alanı üzerindeki baskılar birleşince, yaptıkları yatırımların bir şüphecilik fırtınası yarattığını kaydetti.

“Yatırımları geri çekmek felaketle sonuçlanabilir”

Dev platformun CTO’su, sadece kısa vadeli hedeflere odaklanmak için geleceğe yönelik yatırımları geri çekmenin “feci sonuçlar” doğurabileceğini de sözlerine ekledi.

Bosworth, dünyadaki en rekabetçi ve yenilikçi sektörlerden birinin en ileri noktasında kalmak isteyen bir şirketin gelecekteki teknolojilere en az yüzde 20 yatırım yapması gerektiğini söyledi.

Reality Labs, 2022’de şimdiye kadar toplamda 9 milyar dolardan fazla kaybetmiş oldu. Ve şirketin finans şefi, bunun yakın zamanda tersine dönmesinin pek mümkün olmadığını söyledi. CFO Dave Whener yaptığı açıklamada, “2023’teki Reality Labs işletme zararlarının yıldan yıla önemli ölçüde artacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

Meta’nın Reality laboratuvarlarına yaptığı büyük yatırımın şirket için maliyetli olduğu çoktan kanıtlandı. Meta, bu yılın başlarında 2021’de Reality laboratuvarlarında 10 milyar dolar kaybettiğini bildirmişti.

CEO Mark Zuckerberg, “bir sonraki bilgi işlem platformuna” yatırım yapmanın birinci öncelik olmaya devam ettiğini söyledi. “Bu büyük bir girişim ve ana akım haline gelmeden önce genellikle her ürünün birkaç versiyonunu alacak” dedi. Ancak buradaki işimizin tarihi bir öneme sahip olacağını ve birbirimizle etkileşim kuracağımız ve teknolojiyi hayatımıza katacağımız tamamen yeni bir yolun temelini oluşturacağını düşünüyorum.” Aynı zamanda, şirketin “gelir konusunda kısa vadeli zorluklarla” karşılaşabileceği konusunda da uyardı. Zuckerberg’e göre şirket, analist beklentilerine uygun.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.