DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2393,265
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Fed’in kararı BIST’te etkileri ve piyasaların önceki tepkileri…

07.11.2021
A+
A-

Fed’in sıkılaştırma kararının BIST üzerinde nasıl bir etkisi olacağı merak ediliyor. 1999-2000 ve 2004-2006 dönemlerindeki sıkılaştırmalar, Türkiye’ye birbirinden farklı tecrübeler yaşatmıştı.

ABD Merkez Bankası 1965’ten bu yana toplam 15 defa parasal sıkılaştırma uyguladı. Bu dönemler içerisinde aslında bizi en çok ilgilendirenler 1999-2000 Temmuz arasındaki sıkılaştırma ve Haziran 2004-Ağustos 2006 arasında olanlar. Elbette sonrasında da Fed’in sıkılaştırma dönemleri oldu fakat bu dönemler Fed’in pek de şeffaf davranmadığı dönemler olduğu için tapering tantrum (yani piyasaların benlenmedik sıkılaştırma uygulamaları karşısında öfke nöbetine tutulduğu) dönemleriydi ve gerçek yatırımcı davranışlarını yansıttığı söylenemez.

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur? TIKLAYINIZ!

Dünya’dan Barış Erkaya’nın yazısına göre normal şartlar altında parasal sıkılaştırma dönemleri ABD’de faizlerin de artacağı bir dönemi işaret ediyor. Faizin artışı da ABD tahvil getirilerinin düşeceği anlamına geliyor. ABD tahvillerinden çıkış, beraberinde yüksek getiri arayan risk fonlarının global arayışlarını beraberinde getirebilir. Bu da paranın ABD sınırları dışında getiri arayışı anlamına gelebilecek bir ihtimal.

Peki 1999-2000 döneminde sıkılaştırma ve 2004-2006 dönemlerindeki sıkılaştırmalardan hangisi bizim bugünkü durumumuza benziyor?

Yabancı hücumu: 2004-2006

Geçmiş iki örneğimize baktığımızda ise Türkiye’nin buna benzer bir durumdan ciddi fayda sağladığı dönem 2004-2006 dönemi oldu. Fakat burada çok önemli bir nüans var. O da Fed’in parasal sıkılaştırma dönemi aynı zamanda Türkiye’nin AB ile üyelik ve müzakere döneminin zirvesiydi.

Amerika borsaları ve önemli endeksleri hangileridir? TIKLAYINIZ!

Yani Türk hisse senedi piyasaları tarihindeki en büyük çıpalardan birini bulmuştu. Bu da İstanbul Borsası’nın 167.67 puandan 481.92 puana kadar yükseldiği bir ralliyi tetikledi. Dolar kuru ise aynı dönemde 1.5035 TL’den sadece 1.5095 TL’ye kadar çıkmıştı. Çünkü piyasalara döviz yağmış, sıkılaştırmanın olduğu 27 ay boyunca Borsa İstanbul’a net 6 milyar dolar yabancı alımı akmıştı. Hatta yükseliş bu dönemden sonra da sürmüş ve BİST-100 endeksi 2007 Ekim ayında 588 puana kadar tırmanmıştı.

SADECE YERLİLERİN OLDUĞU TECRÜBE: 1999-2000

Ekonomik krizin gümbür gümbür geldiği, başarısız koalisyonların etkisiyle siyasi istikrarın en büyük soru işareti olduğu, AK Parti’nin tek başına iktidara ilerlediği 1999-2000 dönemindeki sıkılaştırmada ise tam tersi bir durum yaşanmıştı. 1998 Ocak ayından itibaren zaten 515 milyon dolarlık satış yapan yabancı yatırımcılar 1999 Temmuz-2000 Temmuz arasında 1.4 milyar dolarlık daha hisse satmıştı.

Menkul kıymet nedir, çeşitleri nelerdir ve nasıl yatırım yapılır? TIKLAYINIZ!

Bu satışlar 2002 Kasım seçimlerine kadar sürdü. İlk belirgin alımlar da o dönemde başladı. Fakat İMKB-100 o dönemde de 51.6 puandan 206.18 puana kadar yükselmiş, buna karşılık dolar 12 ayda yüzde 46 değer kazanmıştı. Sadece yerli yatırımcı gücüyle zirve yapan Borsa’da çöküş gecikmedi endeks 68 puana kadar geri düştü. Bu parasal sıkılaştırma dönemlerinden hangisinin bugünkü Türkiye ve Borsa İstanbul’a benzer olduğuna siz karar verin. Güçlü bir çıpa, yabancı sermaye akını, güçlü bir TL’nin olduğu dönemde miyiz, önümüzde gerçek bir yatırım öyküsü var mı? Bu sorunun cevabı BIST için hangi senaryonun daha gerçek olduğunu da gösterebilir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.