DOLAR 32,5763
EURO 35,002
ALTIN 2460,929
BIST 9898,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Endeks güç kazandı, uzmanlar bugün ne bekliyor?

Endeks güç kazandı, uzmanlar bugün ne bekliyor?
20.10.2021
A+
A-

Ne Oldu?

° Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 30.862 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 223 kişi olarak açıklandı.
° Cumhurbaşkanı Erdoğan, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında Togo, Burkina Faso ve Liberya’ya önümüzdeki dönemde aşı bağışı yapılacağını açıkladı.
° AB Komisyonunun 2021 Genişleme Paketi kapsamında yer alan Türkiye Raporu’nda, Covid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı alınan önlemler sonucunda Türkiye’nin ekonomik krizden hızlı bir şekilde çıktığı belirtilirken, ekonominin işleyişi ile ilgili ciddi endişelerin devam ettiği kaydedildi.
° Türkiye’den Avrupa Komisyonu Türkiye Raporu’na tepki: “Mesnetsiz iddiaları kabul etmiyoruz” .
° S&P, yoğunlaşan yarı iletken sıkıntısının gelecek 2 yıl içinde küresel hafif araç satışlarındaki toparlanmayı yavaşlatacağını duyurdu.
° IMF Çin Misyonu Şefi Helge Berger, Çin ekonomisinin Evergrande bağlantılı risklerinin sınırlı olacağını söyledi .
° AB Komisyonu’nun ekonomik işlerden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni, Avrupa Birliği’nin ekonomik toparlanmasının ısrarcı aşağı yönlü risklere rağmen devam ettiğini söyledi .
° ABD, Türkiye’den alüminyum folyo ithalatına anti-damping vergisi koyacak .
° ABD’de Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısının 12-18 yaş grubunda %93 etkili olduğu açıklandı.

Ne Olacak?

° Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri açıklanacak.
° TCMB faiz kararı yarın açıklanacak.
° Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin sunumunu bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapacak.
° Kuzey Kore’nin füze denemesini doğrulamasının ardından BM Güvenlik Konseyi bugün acil toplanıyor.
° S&P’nin 2021 takviminde Cuma günü Türkiye ile ilgili değerlendirmesi bulunuyor.
° AB Liderler Zirvesi Brüksel’de 21-22 Ekim’de gerçekleşecek.
° B orsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur? TIKLAYINIZ!

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Asya Piyasaları Apple ve ABD piyasalarının etkisiyle günü pozitif tamamladı. ABD piyasaları ise yüksek enflasyon endişelerine rağmen şirket bilançolarının güçlü gelmesi ile yükselişinin devam ettirdi.

Yurtiçi piyasalar ise yarın açıklanacak TCMB faiz kararına odaklanmış durumda. Faiz indirimi algısının artması ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselişi ile Dolar / TL kuru 9,37 ile rekor tazeledi. Gün içerisinde Dolar / TL 9,26’ya kadar geriledi.

BİST100 endeksi küresel piyasalara paralel olarak güne hafif alıcılı başlangıç yaptı. Sonrasında bilanço dönemi öncesi bankacılık sektörü paylarındaki beklentilerin yüksek olması ile alımla hızlandı. Bankacılık paylarındaki artış %2,5’un üstünde gerçekleşirken, endeks 1.435 seviyesini test etti ve günü 1.430 seviyesinden pozitif tamamladı.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş ile gelişmekte olan ülkelerin para birimleri baskılanırken, yurtiçi dinamiklerle Türk Lirası varlıkların aşağı yönlü seyri daha hızlı. Eylül ayı TCMB faiz kararından 100 baz puan indirim çıkması ve gıda ile tedarik sıkıntısının geçici olacağı görüşü sonrasında, manşet enflasyon yerine çekirdek enflasyonun baz alınacağının açıklanması, CDS ve Dolar / TL‘nin yukarı yönlü hareketini sürdürmesine neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun görüşmesi sonrasında TCMB’de 3 üyenin görevden alınması ve yerlerine yeni atamalar yapılması ile Perşembe günkü faiz kararından indirim çıkabileceği algısının fiyatlandığını görüyoruz. Dolar/TL için tarihi seviyeler 9,37’ye taşınırken TCMB’nin faiz indirimlerine devam etme olasılığı baskı unsuru olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Borsadan nasıl para kazanılır? TIKLAYINIZ!

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Pazartesi günü 1.531 – 1.545 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.541 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 10.335 azalarak 603.776 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP nedir ve VİOP’ta nasıl işlem yapılır? TIKLAYINIZ!
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.528 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.560’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.600 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.524 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.552 ve 1,.60 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.532 ve 1.524 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

° HEDEF – Şirket payları 22 Ekim’de Borsa’da işlem görmeye başlayacak.
° AKFGY – Ocak – Eylül döneminde kira gelirlerinin euro bazında %128, TL bazında ise %194 oranında arttığı açıklandı.
° ANGEN – Şirket payları yarın Borsa’da işlem görmeye başlayacak.
° DAGI – Almanya’da elektronik ortamda satış faaliyetlerini yürütmek amacı ile şirketin %100 pay sahibi olacağı sermayesi 25.000 euro olan Dagi Retails GmbH unvanlı şirketin kurulmasına karar verildiği açıklandı.
° DESA – Dalaman Sarıgerme Hilton Samsonite Şubesi’nin yaz sezonun bitmesi nedeniyle kapatıldığı açıklandı.
° DERHL – Consitex S.A.’ya karşı açılan tazminat talebi davasının devam ettiği açıklandı.
° DGKLB – FTR Dış Ticaret Mobilya A.Ş.’nin kuruluş işlemlerinin tamamlanarak tescil edildiği açıklandı.
° EGEPO – Şirketin 3. Hastanesi olarak faaliyete geçecek olan Egepol International Hastanesi’nin Yapı Kullanma İzin Belgesi’nin Belediye tarafından düzenlendiği, hastanenin Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılması amacıyla gereken evraklar hazırlanarak başvuruda bulunulduğu açıklandı.
° EKGYO – İstanbul Kartal Esentepe 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin 2 . oturumunun yapıldığı, en yüksek teklifin 2,6 milyar ile Yıldızlar İnşaat tarafından verildiği, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Gelir Oranının %35 olduğu açıklandı.
° GARFA – 178 gün vadeli 261,0 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.
° GESAN – Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji’nin TEİAŞ tarafından gerçekleştirilen ITM-385 referanslı 154kV Tufanbeyli OSB TM Tevsiat Yapım İşi ihalesine 32,4 milyon TL bedelle en avantajlı teklifi verdiği açıklandı.
° GLCVY – Şirket payları yarın Borsa’da işlem görmeye başlayacak.
° HDFGS – Geri Alım Programı kapsamında ayrılan 30 milyon TL kaynağın 40 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.
° INVEO – Inveo Portföy Yönetimi’nin sermayesinin 5,3 milyon TL’den 6 milyon TL’ye yükseltilmesi işleminin tescil edildiği açıklandı.
° JANTS – Şirket iştiraki Jmw Jant’ın sermayesinin 61,0 milyon TL’den 82,0 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.
° PGSUS – Airbus S.A.S. ile 2012’de imzalanan ve 2017 yılında kullandığı opsiyon ile 100 adet yeni uçağı kapsayan Airbus Siparişinin güncellenerek, 6 adet yeni Airbus 321neo uçağa ilişkin kesin sipariş verilmesi konusunda Airbus ile anlaşmaya varıldığı, 6 adet Airbus’un 2024 yılında başlayarak filoya katılmasının ön görüldüğü açıklandı.
° SAYAS – Şirketin Güney Kore’deki müşterisi Dongkuk S&C’den rüzgar kulesi aksamlarına ilişkin toplam 1,2 milyon euroluk yeni bir sipariş aldığı açıklandı.
° ULUSE – 2. Çeyrek finansallarının KAP’ta açıklaması için 2 Kasım’a kadar istenen ek süre SPK tarafından olumlu karşılandı. °

° ARCLK – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 872.423 adet pay 32,66 – 32,76 TL fiyat aralığından geri alındı.
° DOKTA – Çelik Holding tarafından 27,00 – 27,26 TL fiyat aralığından 10.606 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %95,69’a geriledi.
° HDFGS – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 503.560 adet pay 2,74 TL fiyattan geri alındı.
° QUAGR – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 25.000 adet pay 10,81 fiyattan geri alındı.

° INVEO – Şirket sermayesi bugün 30 milyon TL’den %220 oranında bedelli olarak 66 milyon TL nakden artışla 96 milyon TL’ye yükseltilecek olup, düzeltilmiş pay fiyatı 30,45 TL’ye denk gelmekte. °

İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com

Bakır yatırımı nasıl yapılır? TIKLAYINIZ!

Gümüş yeniden değer kazanır mı? TIKLAYINIZ!

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.