DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bakır yatırımı nasıl yapılır?

Bakır yatırımı nasıl yapılır?
11.12.2021
A+
A-

Bakır da kimyasal yapısı nedeniyle gümüş gibi uzun süreli muhafazaya dayanıklı değildir. Bunun yanında siyah altın gibi endüstrilerin vazgeçilmezlerindendir. Düşük fiyatlı olsa da portföy çeşitlendirilme olarak kullanılır.

Gümüş gibi bakır da forex piyasasında büyük avantajlara sahiptir. Örneğin kaldıraç sistemiyle yüksek kazançlar elde edebilir, çift yönlü işlem özelliği sayesinde hem düşüşteyken hem de yükselirken kazanç sağlayabilirsiniz.

Bakır yatırımı nasıl yapılır?

Bakır fiyatlarına yatırım yapmanın çeşitli yolları vardır. Diğer emtialarda olduğu gibi, borsa yatırım fonları (ETF’ler), vadeli işlemler ve madencilik hisse senetleri bakırdan kapitalize etmenin yaygın yöntemleridir.

Bakır ETF söz konusu olduğunda, yatırımcılar bakır veya bakır madenciliği şirketlerine odaklanan fonlara bakarak dolaylı olarak bakır pazarına erişebilirler.

Bakır vadeli işlem sözleşmeleri, yatırımcılara piyasada daha düşük riskli bir şekilde yer alma şansı verir; InvestingAnswers’a göre , “(Vadeli İşlemler) alıcıların ve satıcıların gelecekte bir varlık alıp sattıkları fiyatı ‘sabitlemelerine’ izin verir.” Bu, piyasadakiler için biraz güvenlik ağı etkisi yaratır.

Son olarak, riskli olabilen ancak piyasaya en doğrudan giden yollardan biri olan bakır stokları var. Yatırımcılar, bakır madenciliği ile uğraşan şirketlerin hisselerini satın alabilir ve bu şirketlerin hem performansının hem de bakır fiyatının gelgitlerini yaşayabilir.

Mega Metal’den gümüş kaplı bakır tele yatırım kararı. TIKLAYINIZ!

Referans olarak, en büyük bakır madenciliği şirketlerinden bazıları Freeport-McMoRan (NYSE: FCX ), Glencore (LSE: GLEN , OTC Pink: GLCNF), BHP (ASX: BHP , NYSE: BHP, LSE: BLT) ve Rio Tinto’dur. (LSE: RIO , NYSE: RIO, ASX: RIO). Bu büyük şirketler, başlamak için güvenli bir yer olabilir.

Altın yatırımı nasıl ve ne zaman yapılır? TIKLAYINIZ!

Altın ve gümüşün daha parlak cazibesine kıyasla üçüncül bir meta olarak kabul edilen bakır, ekonomik belirsizlik sırasında metal odaklı yatırımcılar için genellikle üçüncü tercihtir. Günümüzde bakır, dünyada en çok kullanılan üçüncü metaldir ve tüm büyük ekonomilerde ve gelişmekte olan dünyada önemli bir rol oynamaktadır.

1. Bakır nedir?

Pek çok baz metalden biri olan bakırın en ayırt edici kalitesi kırmızımsı turuncu rengidir. Baz metal olarak bilinmesine rağmen, periyodik tabloda Cu sembolüne sahiptir ve değerli metaller gümüş (Ag) ve altın (Au) ile aynı grupta bulunur . Bu değerli metaller, üçü de doğal olarak temel formda oluştuğu için keşfedilen ilk elementler arasındaydı .

Emtia nedir ve emtia borsasında nasıl işlem yapılır? TIKLAYINIZ!

Saf haliyle bakır yumuşaktır ve çok yüksek termal ve elektriksel iletkenliğe sahiptir. Bu özellikler, kardeş metal çinkoya benzer şekilde imalat ve inşaat dahil birçok endüstride hayati önem taşıyan alaşımlarda kullanım için popüler olduğu anlamına gelir .

2. Bakır ne için kullanılır?

Bakırın önemli bir gerçeği, inşaatın metalin dünya çapındaki en büyük uygulaması olmasıdır. Tüm bakır arzının yaklaşık yarısının inşaat sektörü tarafından kullanıldığı tahmin edilmektedir . Bir ev , korozyon direnci nedeniyle bakır tel, boru ve cihazlarda ortalama 439 pound bakır içerebilirken, bir arabanın motorunda, konektörlerinde ve frenlerinde 50 pound bakır bulunabilir.

Evler yarı değerli metale çok bağımlı olduğundan, bakır fiyatları konut piyasalarının sağlığına bağlıdır . Bakır için ikinci en büyük pazar, metalin mükemmel elektrik iletkenliği nedeniyle elektrik ve elektronik alanıdır. Bu arenada artık elektrikli araçlar da var .

3. En çok bakırı kim kullanır?

Tüketim açısından Çin, 12,5 milyon metrik ton (MT) ile Asya ülkesinin en büyük rafine bakır tüketicisi olduğu 2018 de dahil olmak üzere birkaç kez en üst sırada yer aldı.

Altında 2021 ve 2022’de yeni zirve beklentileri dudak uçuklatıyor. TIKLAYINIZ!

Ülke ayrıca 2018 yılı bakır cevheri ve konsantre ithalatçıları listesinde birinci sırada yer alırken, Japonya ve İspanya da arkasından geliyor. 2018’deki rafine bakır ithalatı da aynı hikayeydi, ancak ABD ve Almanya sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

Rafinaj süreci hakkında daha fazla bakır gerçekleri öğrenmek için buraya tıklayın .

4. Bakırın fiyatını kim belirler?

Bakır neye göre fiyatlandırılır ve kim karar verir? Bakırın fiyatı serbest piyasa tarafından belirlenir. Üreticiler, tedarikçiler ve müşteriler taleple birlikte çıkarma, bakır üretimi ve dağıtım maliyetlerini dengeler. Bakır ticareti yapılan iki ortak borsa Londra Metal Borsası ve COMEX’tir.

Bakır yoğun bir şekilde tüketiliyor, ancak aynı zamanda yoğun bir şekilde alınıp satılıyor, bu da büyük siparişler piyasaya girip çıktıkça fiyat dalgalanmasına yol açabilir. Pek çok emtiada olduğu gibi, bakır vadeli işlem piyasasında da alınıp satılır , bu da yatırımcılara ve tüketicilere bakır metal fiyat değişikliklerine karşı koruma fırsatı verir.

5. En çok bakırı kim üretiyor?

5,6 milyon MT ile Şili, dünyanın en büyük bakır madencisidir ve 2,4 milyon MT ile bir sonraki en yüksek üretici olan Peru’nun iki katından fazlasını üretmektedir . Şili’nin madencilik şirketi Codelco, en büyük bakır üreten şirkettir , ancak devlete ait olduğu için yatırımcıların para yatırması mümkün değildir. Şili ayrıca 200 milyon MT ile en yüksek bakır rezervine sahiptir .

Bir sonraki en büyük bakır madenciliği şirketleri, 2019 yılında sırasıyla 3.247 milyon pound ve 1.371 milyon ton bakır tedariği üreten Freeport-McMoRan (NYSE: FCX ) ve Glencore (LSE: GLEN , OTC Pink: GLCNF).

Ayrıca yılda 1 milyondan fazla MT çıkarılmış bakır üreten BHP Billiton (ASX: BHP , NYSE: BHP, LSE: BLT), 2019 yılında 1.689 milyon MT teslim etti. Dünya bakır pazarının sahibi veya işleten diğer önemli oyuncuları bakır madenleri veya bakır yatakları arasında Güney Bakır (NYSE: SCCO ), Rio Tinto (LSE: RIO , NYSE: RIO, ASX: RIO) ve Anglo American (LSE: AAL , OTCQX: AAUKF) bulunur.

6. Bakıra nasıl yatırım yapılır?

Bakır pazarına girmek isteyen bakır kaynağı yatırımcıları için bir dizi seçenek vardır:

Fiziksel bakır : Kuruşlardan fiziksel bakır elde etme zamanı çoktan geçti, ancak yatırımcıların çubuklar veya tahsil edilebilir madeni paralar aracılığıyla fiziksel bakır veya bakır külçe sahibi olma seçenekleri var. Bu büyük malzemeleri depolamak zor olabilirken, fiziksel bakıra sahip olmak yatırımcılar için en ucuz seçenek olabilir.

Kaldıraç Nedir? Kaldıraçlı İşlem Nasıl Yapılır? TIKLAYINIZ!
Hisse senetleri : Bakır fiyatlarına daha doğrudan erişmek için yatırımcılar metal madenciliği yapan şirketlerin hisselerini satın alabilirler. Bu hisse senetleri, spot fiyatlar ile güçlü bir korelasyon göstermektedir.

ETF’ler : Alternatif olarak, yatırımcılar, kırmızı metale veya metali madencilik yapan şirketlere odaklanan borsa yatırım fonlarına (ETF’ler) bakarak bakır piyasasına dolaylı olarak erişme seçeneğine sahiptir.

Vadeli İşlemler : Belirtildiği gibi, bakır vadeli işlemleri, metale maruz kalırken riskten korunmanın popüler bir yoludur. Londra Metal Borsası da dahil olmak üzere bakır vadeli işlemlerinin mümkün olduğu birkaç borsa vardır.

7. Bakır yatırım yapmaya değer mi?

Şu an için, bakır fiyatları , son zamanlarda talebi ve fiyatları artıran olası bir anlaşma hakkında iyimserlikle, Çin ve ABD arasındaki ticaret görüşmelerine bağlı kalmaya devam ediyor .

Üretim aşamasındaki maden projelerinin azalan boru hattı bazılarının potansiyel bir kıtlıktan endişe duyması nedeniyle, uzaydaki analistler şu anda bakır tedarikiyle ilgileniyorlar . Bununla birlikte, bu duyguya genellikle bir açığın hala bir çıkış yolu olduğu fikri eşlik eder; Bu arada, bakırın elektrikli araç devrimindeki varlığı, öngörülebilir gelecek için talebi zorlamaya devam edecek.

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur?

Asya borsaları ve önemli endeksleri için TIKLAYINIZ!

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
8 + 12 =