DOLAR 32,5111
EURO 34,9174
ALTIN 2437,533
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bitcoin ve alt coinlerde sert düşüş, nedenleri ve uzman yorumları

Bitcoin ve alt coinlerde sert düşüş, nedenleri ve uzman yorumları
05.12.2021
A+
A-

Kripto para piyasaları haftasonuna sert düşüşle girdi ve gün içinde yüzde 20’den fazla düşüş gören Bitcoin 42 bin dolar seviyesine kadar geriledi.

Piyasadaki güvensizlik ve Bitcoin’in ani düşüşleriyle birçok yatırımcı pozisyonlarını likidite etti. Bitcoin’nin sert düşüşüyle güvensizliğin neden olduğu kripto para piyasasında son 24 saatte 9 milyar dolar değerinde pozisyonun likidite edildiği söyleniyor.

KRİPTO PARALAR NEDEN DÜŞTÜ, UZMANLAR NE DİYOR?

Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, kripto paralarda yaşanan çift haneli düşüşleri değerlendirdi:

“Piyasalar Omicron’un beklenenden daha ciddi bir konu halini alması, Evergrande’nin dün gece hükümetten acil yardım talep etmesi ve Fed’in ikinci çeyrekte varlık alım programını bitirerek faiz artırım beklentilerinin yükselmesi eşliğinde sert dalgalanmalar yaşıyor. Bunun en büyük örneğini de kripto paralarda görüyoruz. Bitcoin’in 55.000$ seviyelerine kadar olan sürecinde yaklaşık iki haftadır yönsüz seyirler oluştu.

Kripto para birimleri için en sert sermaye kuralları isteniyor. TIKLAYINIZ!

Bu durum kaldıraçlı piyasanın şişmesine ve her iki yönlü pozisyonların katlanmasını sağladı. Ancak kripto paraların kurumsallaşması nedeniyle makro tarafta yaşanan gelişmeler ve gece saatlerinde Evergrande krizinin yarattığı kriz havası satış pozsiyonlarının hakim gelmesi ile zincirleme bir şekilde kapanan kaldıraçlı alım kontratları (long squeeze diyoruz) Bitcoin ve altcoinleri aşağı yönde baskıladı böylelikle Bitcoin 55.900$ seviyelerinden 41.200$ seviyelerine kadar son 24 saat içinde değişim gösterdi, yüzde 25 civarinda geriledi. Coinglass verilerine göre son 24 saat içinde 400 bin trader pozisyonunu stopladı ve 2,5 milyar dolar piyasadan silindi. Bu rakam 6 Eylül’de 3,1 milyar dolardan sonraki en büyük likiditasyondu. 6 Eylül’de Bitcoin 52.900$ seviyesinden 39.800$ seviyesine kadar düşmüştü.”

KRİPTO PARALARDA DÜŞÜŞ İÇİN İKİ FARKLI GÖRÜŞ

Habertürk’ün görüşüne başvurduğu analistler ise kripto paralar neden düştü sorusu için iki gelişmeyi ön plana çıkarıyor. Bazı analistler birkaç aydır devam eden yükselişin ardından bir düzeltmenin beklendiğini belirtirken, Fed’in enflasyondaki geçicilik vurgusunu terk edip varlık azaltımını hızlandırması ve 2022’de yapması beklenen faiz artışlarının varlık fiyatlarını etkilediğine dikkat çekiyor.

Yatırım araçlarına fırsat ve tehdit penceresinden bakış. TIKLAYINIZ!

Öte yandan, ABD’de piyasa yapıcıların önde gelen kripto para borsaları FTX, Binance, Coindesk üst düzey yöneticilerinin Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi’nde ifadeye çağırmasının da endişe yaratmış olabileceği düşünülüyor. Komite’nin Başkanı Maxine Waters, düzenlenmemiş bir piyasa olması nedeniyle kripto paralara karşı eleştirileriyle biliniyor.

KRİPTO PARALAR İÇİN MERKEZ BANKASI’NDAN YÖNETMELİK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ‘Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik’i cuma günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte kripto paralar, “Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.” şeklinde tanımlandı.

Yönetmeliğine göre kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılamayacak ve kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR