DOLAR 32,3714
EURO 34,9769
ALTIN 2325,689
BIST 9066,9
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kripto para birimleri için en sert sermaye kuralları isteniyor

Kripto para birimleri için en sert sermaye kuralları isteniyor
10.06.2021
A+
A-

Global düzenleyici, kurumların bitcoin gibi kripto varlıklara karşı geleneksel hisse senetleri ve tahvillerin çok üzerinde sermaye tutması çağrısında bulundu.

Dünyanın en güçlü bankacılık standartlarını belirleyen Basel Komitesi’ne göre, küresel otoriteler hızla gelişen piyasayı düzenleme planlarını hızlandırırken, kripto para birimlerine maruz kalan bankalar, daha yüksek riskleri yansıtmak için en zorlu sermaye zorunluluğuyla yüzleşmeli.

Basel komitesi, bankaların yeni ortaya çıkan kripto endüstrisine maruziyetlerinin sınırlı olmasına rağmen, “kripto varlıklarının ve ilgili hizmetlerin büyümesinin finansal istikrar endişeleri ve bankaların karşı karşıya olduğu riskleri artırma potansiyeline sahip olduğunu” kabul etti.

Belirttiği riskler arasında piyasa ve kredi riski, dolandırıcılık, bilgisayar korsanlığı, kara para aklama ve terörün finansmanı riski yer alıyor.

Komite, para birimleri gibi geleneksel varlıklara sabitlenmiş kripto para birimleri olan stabilcoinlerin, her zaman tamamen ayrılmış olmaları durumunda mevcut kurallara da hak kazanacağını söyledi.

Basel komitesi, bankaların Bitcoin ve ethereum dahil olmak üzere diğer tüm kripto varlıklar için en katı standartlara uygun olarak yüzde 1.250’lik bir risk ağırlığı önerdi.

Bu, bankaların gerçekte karşı karşıya kaldıkları riske eşit sermaye tutmaları gerektiği anlamına gelir. Basel, Bitcoin’de 100 dolarlık bir riskin minimum 100 dolarlık bir sermaye gereksinimi ile sonuçlanacağını belirtti.

Basel komitesinin görüş alma süreci Eylül ayında sona erecek.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR