DOLAR 32,5549
EURO 34,9649
ALTIN 2457,724
BIST 9881,4
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Karbon ayak izimizi azaltmak için neler yapabiliriz?

Karbon ayak izimizi azaltmak için neler yapabiliriz?
07.12.2021
A+
A-

Karbon ayak izimizi azaltmak hükümetlerin, şirketlerin ya da örgütlerin sorumluluğunda olduğu kadar bizim de günlük yaşantımızda dikkat etmememiz bir durumdur. Her bireyin karbon ayak izini azaltmada üstlenmesi gereken bir sorumluluğu vardır.

Bireylerin karbon ayak izini azaltmada yapabilecekleri

– Küresel ısınma ile mücadeleye öncelikle yaşadığınız mekanla başlayın ve evinizin yalıtımını gözden geçirin. Özellikle pencere ve kapı kenarlarından hava akımını önleyecek şekilde onarımlarını yapın; tavan, taban ve duvarların yalıtımını güçlendirin.

– Isınmada gaz veya akaryakıttan temiz enerjiye geçin. Fosil yakıt iklim değişikliğinin başta gelen nedenidir. Ancak fiyat avantajı nedeniyle hala tercih edilmektedir. Fakat alternatif kaynakların maliyeti de her geçen gün aşağı geliyor. Takip edin.

Doğalgazda tasarruf yöntemleri nedir? TIKLAYINIZ!

– Kullanmadığınızda elektik ve elektrikli aletleri kapalı tutun. Bulaşık ve çamaşır makinesini kullanırken dolmasını bekleyin. Bulaşık makinesine koyacağınız kapları önceden su ile uzun uzun yıkamayın, bırakın bu işi makine yapsın.

– Elektrik tarifesinde yeşil enerji sağlayan şirketlerin yeşil tarifelerine geçerek de karbon salımınızı azaltabilirsiniz.

ATIK GIDA ÜRETİMİNİZİ AZALTIN

– Tüketirken atık gıda üretiminizi azaltın. Yemek porsiyonlarını azaltmak ve sofrada artan yemekleri sonraki öğünlerde tüketmek için saklamak hem parasal hem de çevresel etki açısından önemli. Unutmayın dünyada üretilen gıdaların yüzde 30’u çöpe gidiyor.

Karbon ayak izimizi azaltmak için neler yapabiliriz?

– Kırmızı et tüketiminizi azaltın. Küresel çapta seragazlarının yaklaşık yüzde 15’inin kaynağı et ve süt ihtiyacımızı karşılamak için çiftliklerde yetiştirilen hayvanlardır. Dolayısıyla et ve süt tüketiminizi azaltmak karbonsuzlaşma yolunda önemli bir adımdır.

Karbon ayak izi nedir ve kaç çeşittir

Birincil ayak izi evsel enerji tüketimi ve ulaşım (sözgelimi araba ve uçak) dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.

İkincil ayak izi kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.

 

– Araba kullanımı azaltarak toplu taşımaların tercih edilmesi da küresel ısınma ile mücadeleye önemli katkı yapar; çünkü ulaştırma küresel karbondioksit kirliliğinin yüzde 25’inin müsebbibidir.

Ekonomik krizde aile bütçenize nasıl katkıda bulunabilirsiniz? TIKLAYINIZ!

– Eğer araç kullanmak zorunluysa o halde elektrikli ya da hibrit araçlara yönelmekten başka bir yol yok. Buradaki ana problem elektrik bataryasının kapasitesi ve şarj edilmesidir. Bu noktada hala teknoloji ve lojistik anlamında gidilmesi gereken çok yol var. Ama eminim, bu teknolojik ilerleme de süratle gerçekleşecektir.

– Uçaklarla seyahati zorunlu olmadıkça yapmamak da önemli bir adım; çünkü uçaklar en fazla karbon salımı yapan ulaşım araçlarıdır. Özellikle iç hat uçuşları kişi başı yapılan kilometre bazında ciddi bir emisyon etkisi yaratıyor. Bu durumda iç hatlarda uçmak yerine daha az karbon salan tren yolculuklarına yönelmek faydalı olabilir.

KIYAFET ALIRKEN 2 KEZ DÜŞÜNÜNÜN

– Giysi ya da ayakkabı almadan önce iyi düşünün. Gerçekten ihtiyacınız var mı? Çünkü alınan herşey için su ve enerji harcanacaktır. Satın alınan şeylerin yeni üretilmiş olması da gerekmiyor. Uygun olduğunda ikinci el giyim eşyası almak bir çözüm olabilir. Son yıllarda ikinci el eşyanın alınıp satıldığı birçok internet sitesi ve platform açıldığını unutmayın. İkinci eli alıp satmak artık daha da kolaylaştı.

Karbon ayak izimizi azaltmak için neler yapabiliriz?

– Aynı şekilde eskiyen giyim eşyalarının onarılması da mümkündür. Ekonomik krizin de etkisiyle ayakkabı tamircilerini ve terzileri daha fazla kullanır olduk. Bu alışkanlık krizler son bulduğunda da sürsün.

Elektrikli ev aletlerinin enerji verimli olmasına dikkat edin. Özellikle çamaşır ve bulaşık makineleri ile buzdolaplarının enerji verimli olması hem tasarruf hem de karbon ayak izi açısından gereklidir.

GERİ DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLEYİN

– Geri dönüşümü hayatınızın parçası yapın. Ambalajları kağıt, cam ve plastik oluşuna göre ayırarak atın. Umarım belediyeler de bizlerin ayrıştırdığı atıkları toplarken tekrar bir araya getirmezler. Ayrıştırma sisteminin kurulmasına şiddetle ihtiyaç var. Yerel yönetimler bu işe hız vermeliler.

– Yaşadığınız ortamı ağaçlandırın; yeşillendirin. Ağaçlar karbondioksiti atmosferden çekerek karbon kirliliğini tersine çevirecek güce sahiptirler.
Karbon Ayak izi birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür.

 


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.