DOLAR 32,3702
EURO 35,0146
ALTIN 2324,01
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yönetimde özgüven…

Yönetici ; teknik konulara göre yönetimsel işlere çok daha fazla zaman ayıran kişidir. İhtisas sahibi , teknik bir kişi yürüttüğü teknik işlerde belli bir dönemde kendine rahat edeceği konfor alanı oluşturur. Bu alan zamanla insanı rehavete sokar. Böyle bir durumda söz konusu potansiyelli kişiden kurumun beklentisi yüksekse ek görevler verilerek geleceğe hazırlanması doğru bir yaklaşımdır.

Uzmanlıkta yönetimsel konuları pek önemsemeyen kişiler üst konuma terfi ettirildiklerinde belli bir zaman sonra öğrenme ve yanındakilere öğretme disiplinine, bilincine ulaşırlar.

Bu nokta yöneticinin kendine özgüven kazandığı zamandır. Yine benzer şekilde yıllarca üst düzey yöneticilik yapmış kilit kişiler bulundukları yönetim bölgesinde kendilerine bir konfor alanı oluştururlar.

Bildikleri işleri , sorumluluklarını etrafındakilere göçermeye başlarlar . Böylece iş görenler için bazı işleri erken öğrenme fırsatı çıkar. Üst yönetimdeki bu güven artışı , patlamaya dönerse bilgeç yönetici için alarm zilleri çalar.

Yönetimde özgüven

Niteliklerini tanıdığı İş arkadaşlarından gelen güzel önerileri dinlemez, yapıcı eleştirileri dikkate almazsa patinaj yapmaya başlar. Gelişmenin ,yenilikçiliğin önünü tıkar, moloz yığınları oluşturur.

Böylece verim düşüşe geçer. Yanındakileri, kardeşim başıma yeni icat çıkarmayın, ben bu işlerin kurduyum benim dediğim gibi yapın türünde kadrosunu hiçe sayan indirgemeci mantıkla ya da kendini beğenen yaklaşımla değerlendirdiğinde servisindeki öneri iştahını yok eder. Oysa yönetici , iş görenlerine soru sorma, yorum hakkı verse belki konfor alanından çıkıp farklı açılardan bakacağı performansa etki edecek bir inovasyon gücü yakalayacaktır.

Özgür bir tartışma ortamı oluşturmak ve çalışanların görüş ve düşüncelerinden faydalanmak yöneticiye her zaman kazanç sağlar. Bu arada kimden gelirse gelsin yapılabilecek kaba yorumlar eleştiri değil, ahmaklığın bir göstergesidir.

Projelerde görevlendirme yaparken kişilere kararlara katılım hakkını vermek tasarım halindeki işi sahiplendirir ve zorluklar karşısında ortak aklın devreye girmesini sağlar. Yoksa kişi kendini bir figüran olarak bir aksesuar olarak görüp, büyük fotoğrafta kaybolur gider.

Önemli olan çalışanlara projede bir değer olabilecekleri hissini vermektir. Projede yer alanları gözlemlemek, akıllıca yönetmek, yapıcı eleştirilere anlamlı yanıtlar vererek üstesinden gelmek yöneticinin yetkinlik ve kendine güven düzeyini gösterir.

Sevgilerimle

Dr. Raci Hoşgör


YORUMLAR

Solve : *
26 − 25 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.