DOLAR 32,3321
EURO 35,1644
ALTIN 2241,196
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Selin Kılıç röportajı : Harun Taşçı ile soru cevap

30.08.2020
A+
A-

CMO | Global Pazarlama Lideri ?Yönetici Koçu & Eğitmen ?Yazar: “Ve Maymun İlyada’yı Yazdı”

  • HARUN TAŞCI nın yolculuğu nasıl başladı, gelecek hedeflerinizin neresindesiniz?

İstanbul’da doğdum. 1994’te Doğu Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Temsa’da Makina mühendisi olarak çalıştıktan sonra 2001 yılında Kanada’ya yerleştim. 2003 yılında Capilano Üniversitesi Bilgisayar Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldum.

18 yıl sektöründe lider Amerikan ve Kanada şirketlerinde üst düzey yönetici olarak çalıştım. Global Pazarlama, satış, müşteri ilişkileri ve dijital dönüşüm alanlarında uluslararası proje ve çalışmalar yürüttüm. 2012’de Kanada’da İntegral Liderlik gelişimi ve yönetimi programı, 2018’de ise  Amerikan ekolü Birkman koçluk eğitimi sertifikası aldım.

 

2018’den beri Growth Target markası altında yönetici koçu ve eğitmeni olarak liderlik gelişimi, mentorluk, etkin ve verimli organizasyon yapısı oluşturma konularında çalışıyor ve çok sayıda kampus etkinliğinde üniversite öğrencilerine yönelik gelişim ve kariyer programlarında konuşmacı ve eğitmen olarak katılıyorum.

Linkedin üzerinden şu ana kadar 3.000’in üzerinde profesyonel yönetici, çalışan ve üniversiteliye bu programlar vasıtası ile eğitimler verdim.

“Ve maymun İlyada’yı yazdı” adlı kitabımı 2020 Mayıs ayında yayınladım.

Gelecekteki  hedeflerim;

sürekli gelişmek öğrenmek,

bildiklerimi gençlere yaymak.

İkinci kitabımı yayınlamak.

Global Pazarlama kariyerime devam etmek, Türk firmalarının Globalde başarılı olmaları için tecrübe ve deneyimlerimi profesyonel düzeyde aktarmak,

sürekli çalışmak, çalışmak…

  • Hem Türkiye’ de hem de yurtdışında iş ve yaşam tecrübelerinizi düşündüğünüzde en heyecan verici deneyiminizi sorsam , aklınıza ne gelir ?

Kanada’da Hootsuite’de Global Pazarlama ve Operasyon direktörlüğü tecrübem, firmanın 150’den 2000 çalışana kadar büyümesi, ve orada yaşadığım hyper-growth tecrübesi.

Start-up bootstrap modundan Unicorn firmaya dönüşümüzde yaşadığım tecrübeler…

 

Global Kapital Grupta CMO olarak çalışırken İngiltere Premiere League’in köklü ekiplerinden Arsenal’i 2 yıllığına sponsor edişim. Avrupa Maçlarına Arsenal takımıyla birlikte Emirates ile uçuşum, futbolcularla aynı otellerde konaklayışım müthiş bir yaşam tecrübesiydi diyebilirim…

 

  • Uzmanlık alanlarınız saymakla bitmez, Growth Target verdiği hizmet alanları açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahip, Vedubox pandemi sürecinde çok talep gördü. Tüm bu yoğunluk içerisinde gönüllü çalışmaları da ihmal etmiyorsunuz. Linkedin de 1000 kişiye gönüllü liderlik gelişimi ve farkındalık eğitimi verdiniz. Yeniden çağrı yaptığınızda 3000 kişiyi hedeflemiştiniz fakat çok üzerinde talep geldi, bu gücün ve enerjinin kaynağı nedir?

Global Pazarlama ve Koçluk kariyerlerimi birbirine paralel olarak büyük bir tutku ile sürdürebilmemdeki en büyük etken iki alanda da Yurt dışında 20 yıl boyunca yaşadığım tecrübeler…

Koçluk kariyerim için;

Bir başkasının dünyasına davet edilmek, hikayelerini duymak, hedeflerini birlikte tanımlamak, onları geride tutan engelleri ortaya çıkarmak ve hayal ettikleri arzu ettikleri geleceği yaratmak için işbirliği yapma ayrıcalığına sahibim, bu manada geleceğin yeni nesil liderlerini geliştiriyor olmak benim için bulunmaz bir fırsat.

Hayatlarına dokunduğum binlerce insan beni mesajlarıyla daha çok hayata dokunmam için teşvik ediyor, bu da bende bir kelebek etkisi yaratıyor.

Yurt dışında yaşadığım iş ve yaşam tecrübelere gelince, yola çıkınca insan gerçek anlamda kendisi ile karşılaşıyor. Göç insanı başka hiç bir şeyin değiştirmediği kadar değiştiriyor. Hayatta yapmam dediğin şeyleri tek tek yapıyorsun. Mesela Hızlıca şapka değiştirip, bir değil iki insan olabiliyorsun. Bunun size verdiği enerji de bambaşka oluyor.

 

  •  ‘Ve maymun İlyada’yı yazdı’ kitabınız büyük ilgi gördü. Aldığınız geri bildirimler hedeflediklerinizle uyuşuyor mu ?

Son 20 yıldır aldığım notları bir araya getirerek, yurt dışında pek de alışıldık olmayan kariyer savaşımı, iş ve aile yaşamımı hikaye ettiğim kitabım  “Ve maymun İlyada’yı yazdı” şu an içinde bulunduğumuz ortamda hayatınızın akışına yön vermenize yardımcı olabilecek bir kitap.

Yeni mezundan, üst düzey yöneticiye kadar iş hayatındaki herkese hitap ediyor.

Yayınevi Sola Unitas’ın sahibi Kitap Koala sayesinde de satışlar Sokak hayvanlarının bakımı için bağışlanıyor.

Okurlarından aldığım harika geri bildirimler beni ikinci kitabımı da yazmam için inanılmaz teşvik ediyor.

Kitapta ‘BEN’ kelimesi merkezinde hedefleri belirlemek için 8 tetikleyiciye değiniliyor.

 

İlki Tutku, sonrasında İtici Güç faktörü, Cesaret , Kararlılık , Çalışma, Farklılık, Şans ve Odaklanma olarak sıralanıyor. Ekli sorulara okuyucuyla karşılıklı konuşma tadında yanıtlar aranıyor.

  • Tutkunuzu gerçekten biliyor musunuz ?
  • Bu tutkuya sizi her zaman yönlendirecek itici gücünüzü keşfettiniz mi?
  • Bahanelerinize sığınıyor konfor alanından çıkmıyor musunuz?
  • Her zorlukta başa dönüyor yola devam etme kararlılığını gösteremiyor musunuz?
  • Hayalleriniz için savaşacak mısınız, pes mi edeceksiniz ?
  • Sizin diğerlerinden farkınız ne?
  • Yeterince odaklandığın ve uğrunda çalıştığın bir hayali gerçekleştirmek şans ya da tesadüf olabilir mi?
  • Odaklanmak için bilinçli farkındalık egzersizlerini deneyimlediniz mi ?

 

  • İş sonuçlarınızla hayranlık uyandırıyor, ilham veriyor ayrıca iş dünyasına bu anlamda liderlik ediyorsunuz, bir çok ilke imza attınız, bir sonraki aşamada hangi projeler var ? Yeni kitap gelecek mi ?

Evet, yeni kitabımı yazmaya başladım, onu da ilki gibi kelime kelime düşünülerek işliyorum, yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Gelecek projelerimden biri de verdiğim kişisel gelişim eğitimlerini daha büyük bir kitleye ücretsiz olarak yaymak. Bunun için de çalışmalar yapıyorum, umuyorum yıl sonuna doğru büyük bir sürprizim olacak.

 

  • Teknolojik gelişmelerin doğrultusunda bugün içinde bulunduğumuz dünya hakkında yorumlarınız ve gelecek için öngörüleriniz nelerdir ?

Halen yaşamakta olduğumuz Korona pandemisi hayatımıza Siyah bir kuğu olarak etki ediyor.

Özellikle iş dünyasında bütün kuğuların beyaz olduğu varsayımıyla kurulan bütün sistemler bir bir geçerliliğini yitiriyor. Beyaz kuğu bir kabulleniş. Bütün sistemsel yapıları bütün kuğular beyazdır diye kurgularsanız bir gün Covid gelir ve kurduğunuz bütün kurgu yıkılır.

Zira insanoğlu bilinmezlik ve belirsizlik içinde yaşamaya alışık değil.

Mesele kriz zamanında sizin nasıl davranış özellikleri göstereceğiniz… Burada kritik nokta bakış açımızı değiştirebilmek için farklı kaslar edinebilmek. Sürekli aynı yere baktığında problemi yaratan düşünce setiyle zaten o problemi çözümleyemiyorsun.  O yüzden bakış açılarını değiştirmek ve bilmediklerine ve deneyiminde olmadıklarına bakma gayreti çok önemli. Burada da problem belirsizliğe açık olmayışımız.

İnsanoglu doğası gereği düzene ve sisteme aşırı bağımlı halde yaşamaya odaklanır. Dolayısı ile özellikle belirsizlik dönemlerinde o karmaşıklığın getirdiği şeyleri farkederek yeni davranış kalıpları geliştiremiyor.

Kendi içine bakabilmek de bunlardan biri. Onun yerine ısrarla varolan yerleşikleşmiş davranış kalıplarımız üzerinden ilerliyoruz. Ve o yüzden hepimizin “bundan sonra böyle yapacağım ya da yapmayacağım” dedigimiz hiç gerçekleşemeyen kabarık iş listlerimiz var.

 

Sürekli duyduğumuz da bir söylem var: Korona sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Krizler varolan eğilimleri güçlendirirken bazı değişikliklerin de hızlıca hayatımıza geçmesine imkan verirler.

Krizden sonra birçok şeyin aynı kalması muhtemel olsa da eğitim sektöründe köklü değişikliklerin yaşanacağını evden çalışma ve evden eğitimin hayatımızda pandemiden sonra da var olacağını Korona bize gayet güzel öğretti.

 

Uzaktan çalışmak ve yönetmek de birçok beceri gibi hem kurumlar hem de bireyler açısından gelşme alanı içinde olan yeni bir yetkinlik. Bu değişimin uzun dönemde kalıcı etkiler yaratacak sonuçları olacak. Hayatın asla eskisi gibi olmayacağını düşünmek insan doğasıyla ilgili temel gerçeklerle çelişse de uzaktan eğitim ve çalışma uygulamalarının tetikleyeceği bazı değişiklikler artık hayatımızın doğal bir parçası olacak.

Şirketler ve eğitim kurumları hibrit sisteme geçiş yaparak haftanın bir veya birkaç günü evden çalışma ve evden eğitim için çalışanlarına ve öğrencilerine gerekli imkanları sağlayacak. Şirketlerde hiyerarşi zayıflayacak, buna bağlı olarak geleneksel yönetim yapısı değişecek ve karar mekanizmaları çeşitlenecek.

  • Son olarak, kendini geliştirmek isteyen takipçilerimiz için önerilerinizi sormak isterim…

Kendi içine bakabilmek demiştim ya.  Israrla varolan yerleşikleşmiş davranış kalıplarının üzerinden ilerlemek yerine yeni davranış kalıpları geliştirebilmek kendini gerçekleştirebilmenin ilk koşulu diyebilirim. Ataletinizi yenmenizi, konfor alanınızdan çıkmanızı, sağlayacak kaslarınızı geliştirebilirseniz, yola çıkmışsınız demektir.

Mevlana yola çıkana yol görünür der. Ama ne yazık ki birçoğumuz daha yola çıkma aşamasında hemen vaz geçiveriyoruz.

Bir de hayal kurmak çok önemli. Bunun için de heybenizi bolca kitapla doldurun derim.

Bazen de karşında sana ayna tutacak biri gerekiyor, birebir destek ve geri bildirim olmadan köklü bir değişim zor olabiliyor.

Kendini gerçekleştirmek sadece teori ile mümkün olmuyor. Pratikte de başarılı olabilmek için zihin oyunlarında ustalaşmak gerekiyor.

Hepimiz teoride iyiyiz, ama pratik dersen sallanmakta.

Uygulamadığımız her şey unutulmaya mahkumsa, kısa bir süre içinde unutacağımız bir şeyi öğrenmiş olmanın anlamı kalmıyor.

O yüzden bolca okuyun,  öğrendiklerinizi uygulayın ve hep çok çalışın, başka bir formülü yok.

Bol başarılar dilerim.


YORUMLAR

Solve : *
11 + 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.