DOLAR 32,5091
EURO 34,8753
ALTIN 2424,705
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Proje yönetiminde neden başarısız oluruz?

18.10.2020
A+
A-

Şirketlerin SÜRDÜRÜLEBİLİR BAŞARI’ya giden yolda sürekli ilerleyebilmesi için stratejik hedefleri doğrultusunda projeler üretmesi ve bu projeleri doğru bir şekilde yönetmesi ise esastır.

Rakiplerimizi arkamızda bırakmak için yenilik peşinde koştuğumuz bir yolda etkin PROJE YÖNETİMİ bize hız kazandıracak olan bir araçtır. Ve bu aracı iyi kullanabilmek için “Kapsam Yönetimi, Zaman Yönetimi, Maliyet Yönetimi, Kalite Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, İletişim Yönetimi, Risk Yönetimi, Tedarik Yönetimi, Paydaş Yönetimi, Entegrasyon Yönetimi” olmak üzere 10 farklı alt yönetim disiplinine de hakim olmak esastır. Temel amaç; kapsamı belirlenen işi mevcut kaynaklar ile en kısa sürede, en az maliyet ile ve en yüksek kalitede yapabilmektir.

Projeler, hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde içine dahil olduğu ve bir parçası olarak ek sorumluluklar aldığı geçici görevlerdir. Bu arada, her işe proje denilmesi de doğru değildir, çünkü bir işe proje denilmesi için istenen zaman aralığında belirli kaynaklarla ihtiyacın tam olarak karşılanmasına yönelik yapılan bir çalışma olması gerekir. Amaç ise, değişimi yönetecek olan bir organizasyonun kurulması ve planlanan aksiyonların yürütülmesidir.

Bu, başarıyı yakalamak için atılan bir adımdır ancak yapılan araştırmalar başarıyı ararken başarısızlık ile daha çok karşılaşıldığını göstermektedir. Yani, daha ileriye gitmek isterken bulunulan noktadan daha da geriye gidilmektedir. Ve her başarısızlık vakit ve nakit israfıdır. Bunun için, şirketlerde proje yönetiminde başarısızlığın temel nedenlerine karşı bir farkındalık oluşturulmalı ve bile bile hataya düşülmemesi için özellikle aşağıdaki 12 madde göz ardı edilmemelidir.

Proje Yönetiminde Başarısız Olma Nedenleri:

• Projeye detaylı ön çalışma ve analiz yapılmadan başlanması,
• Projeye üst yönetim tarafından yeterli destek verilmemesi,
• Projede 1’den fazla proje yöneticisinin olmasının kaosa sebep olması,
• Projenin amacının ve öneminin net aktarılamaması,
• Projenin kapsamının sürekli değişmesi,
• Projenin zaman planına uygun proje kaynak planının yapılmaması,
• Projeden etkilenen tüm paydaşların sürece dahil edilmemesi,
• Projede ilgili departman temsilcilerinin (deneyimli keyuserların) seçilmemesi,
• Proje üyeleri arasındaki iletişimin zayıf olması,
• Projelerin getireceği yeniliklerin çalışanlar üzerinde korku yaratması,
• Proje risklerinin analiz edilmemesi ve önlem alınmaması
• Proje sonuçlarının ölçülemiyor olması

Aynı zamanda, her başarısız projeye farklı açıdan bir kazanım gözüyle de bakılabilmelidir, çünkü başarısız proje çıktıları, bir sonra ki başarılı proje girdileri için en büyük öğrenilmiş dersler olacaktır.

Son olarak, “Bir projede bir işin nasıl yapılmaması gerektiğini bilmekte, en az nasıl yapılması gerektiğini bilmek kadar değerlidir.” diyebiliriz.


YORUMLAR

Solve : *
9 ⁄ 1 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.