DOLAR 32,4904
EURO 34,943
ALTIN 2430,653
BIST 9810,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Modern ekonominin temelleri ve toplumsal sonuçları

Her parıldayan şey altın değildir.

Satınalma gücündeki azalma, kağıt üzerindeki tutarı sabit olan bir paranın daha önce aynı ürün ya da hizmetten daha az satın alabilmesini ifade eder. Bir çeşit ilave vergilendirme gibi düşünülebilir.

Modern ekonominin temeli düşük faize dayanır. Bu sayede hane halkı harcama, iş insanları ise yatırım yapar. Ancak bu durumun doğal sonucu tasarruf sahiplerinin tasarruflarının erimesidir. Çünkü harcama nedeniyle ya birikim sağlanmaz ya da birikimin faiz getirisi azalır.

Bu mekanizmanın inşasındaki temel amaç tasarrufun azaltılması, buna karşın harcamanın düzenli olarak artırılmasıdır. Ancak sistemin özündeki bu işleyişin sonuçlarını hayatın her alanında görmek mümkündür.

Örneğin bireyler finansal kararlarında kısa vadeli amaçlar güder, geleceğe yatırım yapmak yerine sadece güne odaklanır.

Toplum daha çok harcar ancak az tasarruf eder. Sermaye birikimi azalır, üretimdeki verimlilik düşer. Bu durum, reel ücretlere de olumsuz yansır. Tüm karar alma süreçlerinde “an” daha önemli hale gelir. Sonuç olarak, menfaat çatışmalarını kendi lehine çözmek isteyen kimselerin ahlaki kusurları ortaya çıkar.

Medeniyetlerin gelişmesi ve büyümesi için ekonomik sistemin, değeri piyasa güçleri olan arz ve talep tarafından doğal yollardan belirlenen sağlam paraya dayalı olması gerekir. Sürekli dışsal müdahale ile fiyatı belirlenen para sadece sisteme zarar vermekle kalmaz, toplum nezdinde ahlaki sorunlara da neden olur.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.