DOLAR 32,3638
EURO 34,9615
ALTIN 2325,441
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Para kazanmak ön koşul mudur?

27.07.2016
A+
A-

Para, hayatımızın her evresinde karşımıza çıkan ve hatta yaşlandıkça bile yakamızı bırakmayan bir kavramdır. Genç yaşlarda bize okula gitmemiz, iyi bir iş bulmamız ve para kazanmamız tavsiye edilir. Para kazanabilmek, genellikle istediğimiz şeyleri gerçekleştirebilmemizin bir önşartı gibi sunulur bize.

Para kazanma endişesi hayatımızda daha önemli yer kaplamaya başladıkça hayattaki diğer herşeyden daha bile önemli olduğunu düşünmeye başlarız. Sonunda da bir parça kağıt ailenizden, arkadaşlarınızdan ve zamanınızdan daha önemli olmaya başlar.

 

İşin ilginci para konusunda odağımız onu çoğaltmak veya saklamak değildir, onu kazanmaktır. Toplumun bir bireyi olarak kazandığınız para ölçüsünde toplumda konumlanırsınız. Örneğin alt, orta veya üst sınıftan gibi tanımlamalara konu olursunuz, bu toplumun ne kadar para odaklı olduğunun bir yansımasıdır aslında.

 

Yeni doğduğunuz anı finansal durumunuzun başlangıcı kabul edersek paranın önemini çok erken yaşlarda öğrenirsiniz. Hangi sınıftan olduğunuz yalnızca para kazanmanızla değil parayı nasıl harcadığınızla da belirlenecektir. Para kazanmak hemen her kültürde, her ülkede, her toplumda ve her zenginlik düzeyinde insanların zihnine kazınmıştır. Para, istediğiniz mallara ve hizmetlere ulaşmanızın bir aracıdır ve zaman ile arasında çok sıkı bir bağ vardır. Yani, parayı kazanmak için zaman çok değerlidir.

 

Diğerleri sizin zamanınızı satın almak için nekadar ödemeye istekli? Örneğin, geçen gün bir talep aldım. Birisi işini yürütmekle ilgili tavsiyelerimi almak için bir kahve içmek istiyordu. İlk bakışta size değer verildiğini düşünebilirsiniz değil mi? Ama ona profesyonel bir danışman olduğumu ve saat ücreti aldığımı söylediğimde ortada acil bir niyet kalmamıştı.. Bu neyi gösteriyor size?

 

Başarılı ve para kazanıyor olarak gördüğünüz insanların çoğu nasıl parayı kazanacaklarını öğrenmişlerdir. Para kazanan birisi zaten diğer insanlar nezdinde bir auroya sahiptir, çünkü insanların çoğunun hayatında para ağırlıklı bir yer tutar. Bu da para kazanan insanların giderek diğer insanların para kazanma hızından daha hızlı şekilde para kazanmalarına yolaçar. Halbuki insanların pek çoğu hayatlarının kontrolüne sahip değildir ve nasıl para kazanabileceklerini anlamamışlardır.

 

Para, peynirin fareyi cezbettiği gibi sizi cezbeder. Buna rağmen insanların çoğu parayı ister ama nasıl kazanacaklarını bilmez. TV’de izlediğim bir yarışma programını hatırlıyorum; hava sirkülasyonu yaratılan bir şeffaf odada yarışmacıların üstüne bir tomar para atılıyordu. Belirli bir süre sonunda istedikleri kadar para toplayabilecek yarışmacıların kucağında rüzgarda uçuşmaktan hiçbir şey kalmamış oluyordu. Aynı hayat gibi istiyorsun, saldırıyorsun ama ne yapman gerektiğini bilmediğin için hepsi ellerinden uçup gidiyor.

 

Para kazanmak, para kazanmak yolunda eğitilmiş bir zihin ister ama bundan çok daha önemlisi o parayı kullanacağınız bir amacınız olmasını gerektirir. Ortada amaç yoksa şeffaf odada amaçsızca ellerinizi kollarınızı çırparsınız ama zaman dolduğunda elinizde hiçbir şey kalmadığını görürsünüz. Oysa odada dönüp durmak yerine yere çöküp yere düşenleri elinize almak gibi bir amacınız olsaydı o yarışmadan bayağı zengin ayrılabilirdiniz. İşte probleminiz bu, para kazanmak için ne yapmanız gerektiğine dair bir stratejinşz yok. Dahası parayı kazandığınızda ne yapacağınıza ikişkin bir stratejiniz de yok.

 

Herkesin çevresinde para kazanmış insanlar vardır, minik bir test yapın ve yeteri kadar kazanıp kazanmadıkları, tatmin olup olmadıklarını veya mutlu olup olmadıklarını sorun. Hiç kimse yeteri kadar kazandım demeyecektir. Çünkü yeterini bilmiyorlar. Yeterini bilmeleri için kazandıkları parayı kullanacakları yeri biliyor olmaları gerekirdi. Amacın yoksa ne kadar para kazansan yetmez. Oysa bir dünya turu yapacak kadar kazanmak gayet somut bir amaçtır, ne kadar para gerektireceği bellidir. Amacı bu olan insanlar o parayı kazandıklarında durur ve amaçlarını gerçekleştirirler. İşte başarı, tatmin ve mutluluk buradan gelir; amacını gerçekleştirebilmekten…

 

Para, sizin kendi zamanınızı satın alabilmeniz için gereken bir araçtır. O zamana kadar zamanınızı maaş karşılığında hep başkalarına sattınız çünkü. Satış eğitmenliğine başladığımda kendime bir saat ücreti belirledim ve onun altında asla iş kabul etmedim. İstediğim parayı vermediklerimde o parayla kendi zamanımı satın aldığımı düşünürdüm, yapmak istediğim daha fazla okumak, yazmak ve dünyayı gezmekti çünkü. İstediğim parayı ödediklerinde ise zamanımı benim için kabul edilebilir bir bedelle satmış oluyordum ki bu fedakarlık bana asıl amacımı gerçekleştirmem için gereken kaynağı sağlıyordu.

 

Kendiniz için zamanın sınırlı ve çok değerli bir kaynak olduğunu anladığınızda hayatınız daha bir anlam kazanacaktır. Çok para kazananların çoğu nerde duracaklarını bilmez, bir amaçları yoktur ve zamanlarını sonsuz zannederler. Oysa yedi sülalesine yetecek para kazanan birisinin bir türlü duramaması ve hep biraz daha, biraz daha demesi tamamen bu zaman yanılgısından kaynaklanır. Yarınınızın olacağını biliyormusunuz? Çok paranız olabilir ve hiçbir şey yaşamadan ve hayatınızı anlamsız şekilde harcadıktan sonra amaçsız bir şekilde bu dünyadan ayrılmış olabilirsiniz.

 

Anlamanız gereken şey paranın önemli bir şey olduğu değil, sizin için parayla yapılabilecek önemli şeyin ne olduğudur. Hayatı sizin için değerli kılan şeyleri keşfetmeli ve zamanınızın bu değerli şeyleri yapmak için son derece kısa olduğunu bilmelisiniz. Bill Gates bugün daha fazla yazılım satmak için mi yaşıyor? Ya Steve Jobs son gününe kadar yeni ürünü üstünde çalışırken daha fazla para kazanmayı mı hedefliyordu? Bu insanların hayatlarını adadıkları bir amaçları olduğu için bu denli insanlık için hatırlanabilir başarıları var. Senin milyon dolar kazandığın işini sen öldükten bir yıl sonra kim hatırlayacak? Hayatının bir amacı yoksa kimse seni hatırlamaz!

 

Gerçekten başarı ve tatmin duygusunu tatmak istiyorsanız hayat amacınızı bulmalısınız. Onu bulan insanlar bir kaynak ve araç olan paraya çok daha kolaylıkla ulaşırlar. Rahibe Teresa iseniz Afrika’da yeni bir çocuk hastanesi açmak için paraya ihtiyacınız olur ama bunu kendiniz kazanmak zorunda kalır mısınız? Bir amacı ve vizyonu olan insanların paraya ulaşmakta sorunu yoktur. Ama siz amacınızı bir yat bir kat almak düzeyinde belirlemişseniz zaten anlatmaya çalıştığım çerçeveden daha çok uzaksınız demektir. İşte bu nedenle o bir kat bir yatı almanız da pek mümkün olmayacak…


YORUMLAR

Solve : *
7 + 15 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.